01-04-2015. Interview met Berth Knaven - Didam

01-04-2015 08:59


Berth Knaven - Didam

Dutch Champion One Day Long Distance 2010

Ik ken Berth al jaren omdat ik ook in Didam woon en bij dezelfde club als Berth vlieg en inmiddels is Berth een echte vriend geworden. Ik heb in het verleden ook samen met Berth en Mario Doornenbal cursussen verzorgt bij de Pigeon Academy wat erg leuk was om te doen. Berth is een wat je noemt echte specialist op de dagfondvluchten en dat laat hij ook jaar in jaar uit zien, in 2009 kampioen van de afdeling 9 en in 2010 zelfs kampioen van Nederland, ook in 2014 was het weer raak met 7 teletekstnoteringen! Wie doet dit na? Berth helpt ook veel andere liefhebbers op weg die hem om advies vragen en dat vergeten sommige mensen weleens. Ik denk dat Berth een voorbeeld is voor velen en dat als je in contact komt met Berth je veel van hem kunt leren want hij wil een ander echt helpen om op een hoger plan te geraken. Ik ben blij dat ook Berth Pigeonsports gesteund heeft met een bonnetje. Hieronder een interview met Berth waarin hij zijn visie op duiven houden weergeeft. Veel leesplezier.

 

Hoe bent u met de duivensport in aanraking gekomen?

Zoals bij zo velen denk ik, van vader op zoon. Mijn vader had eerst een voliere met kanaries maar stapte over op postduiven . Ik vond dat van meet af aan heel interessant en tot heden is dat zo gebleven

Wat doet u naast uw hobby en is dat goed te combineren?

Ik ben gepensioneerd na 42 jaar bij de ING Bank gewerkt te hebben dus zul je begrijpen dat ik dat wel aardig kan combineren met mijn hobby.
Daarnaast woon ik op een boerderij dus er is altijd wel wat te doen.

De prachtige accomodatie van Berth vanuit de lucht gezien.


Waaruit bestaat uw hokbestand, welk ras of soorten?

De hoofdlijnen zijn : Schaerlaeckens/Camphuis/v.Dyck/Driessen/Prange en Heremans.

De Schaerlaeckens heb ik vanaf 2004 altijd rechtstreeks uit alle lijnen gehaald en later ook op zijn sateliethok in Belgie bij de Comb. Maes/ AS

Met Bertie Camphuis was ik sinds de jaren '80 bevriend en elk jaar bracht hij wel iets bijzonders mee. Als het geen duiven waren dan waren het wel adviezen, hij had een zeer bijzondere manier van koppelen. Ik heb daar zeker veel van geleerd.

Bij Dirk v Dyck kreeg ik 2 koppels eieren mee van de besten en inmiddels hebben ook die zich bewezen als kwekers. Vooral als het zwaar gaat zijn ze er.

Van Michel Driessen, voorheen Comb Driessen, heb ik vooral het bekende vale soort. We ruilen samen duiven en dat bevalt prima. Zeker als we op een dagfondvlucht 1-2-3 NPO spelen !!


Van Gunter Prange heb ik een superkoppel, dat weer teruggaat naar de bekende Ringlose.

Van Leo Heremans heb ik de lijnen Kleine Rossi en Olympiade 03 en dat pakt erg goed uit met een doffer van Henk Neervoort uit Doetinchem.

Wat zijn u favoriete vluchten en waarom?

Dat zijn de zware midfondvluchten en de dagfondvluchten. Mijn idee is 'smorgens eruit en 'savonds weer thuis. Het liefst met een windje op kop en een aangename temperatuur.

Wat zijn de mooiste prestaties en/of kampioenschappen die u tot nu toe behaald heeft?

  • Het Nationaal hokkampioenschap Dagfond in 2010.
  • 3e duifkampioen TBOTB dagfond met Little Devil
  • 20 Teletekst vermeldingen en 4 NPO overwinningen
  • En niet te vergeten het Generaal kampioenschap in de vereniging de Vredesbode.

Welk systeem vliegt u met de oude en jonge duiven? Weduwschap, nestspel, dubbel weduwschap etc..?

Weduwschap met hoofdzakelijk duivinnen. De jongen hoefden tot 2014 altijd alleen goed gezond te blijven en alle vluchten mee. Vanaf 2015 wil ik proberen ook met de jongen betere prestaties te halen. Ik ga nu voor het eerst verduisteren en op de deur spelen.

Wanneer begint bij u het kweekseizoen en waar kweekt u uit?

Het kweekseizoen begint 8 januari en er wordt alleen uit de vastzitters gekweekt. Na het vliegseizoen mogen de vliegers een ronde grootbrengen.

Hoe stelt u  de kweekkoppels samen en waar let u speciaal op?

Goed x goed. Ik hou van zachte duiven en verder is het denk ik een factor geluk.

Hoe denkt u over de medische begeleiding en wat doet u aan medische begeleiding bij uw duiven?

Ik ben wars van medicijnen!! Ik kom alleen bij de dierenarts voor de jaarlijkse prik tegen paramixo maar ik zorg wel dat ze gezond zijn !!

Is voeding bij de duiven voor u erg belangrijk? Wat voert u en in welke mate?

Voeding is heel belangrijk. Ik voer altijd volle bak GARVO PA Prestige 5595

Geeft u ook bijproducten aan uw duiven, zo ja wat geeft u zoal?

Een van de meest onderschatte bijproducten is grit, dat geef ik 4 maal per week vers op de vloer. Verder krijgen de duiven kaas, pinda's en supplementen van Pigeon Academy.

Hoe ziet het seizoen eruit voor uw jonge duiven en dan bedoel ik opleren, leren drinken, motivatie en verwachtingen van de jongen?

Dit jaar ga ik voor de eerste keer veel opleren en het motiveren kan ik op meerdere manieren doen . Ik verwacht dan ook dat de prestaties beter zullen zijn dan voorgaande jaren.

Wat is uw doelstelling voor de komende jaren?

Proberen op het huidige niveau te blijven en vooral te genieten van de sport en het leven.

Als u andere liefhebbers een tip of tips  zou moeten geven wat zou dat dan zijn?

  • Hou het simpel.
  • Probeer te denken als een duif.
  • Maak je niet druk om een ander en geniet van je eigen prestaties.

Berth, hartelijk dank voor je bijdrage aan Pigeonsports. We weten niet of we teletekstnoteringen van je kunnen gaan volgen aankomend jaar omdat dit waarschijnlijk niet meer vermeld gaat worden maar dan vinden we je wel bovenin de uitslagen op afdeling en sector niveau. Heel veel succes aankomend seizoen en blijf gezond.

Boven de nieuwsberichten is er nog een geweldig filmpje te zien van de aankomst van Devils Son die op Nivelles een 1e vloog tegen 30.500 duiven. Deze geweldige doffer zit inmiddels op het kweekhok van ondergetekende. 

Ray Jonker

Pigeonsports