06-05-2015. Henri Diks - 't Goy

06-05-2015 10:06

Ik ben met Henri ook in contact gekomen via facebook. Deze spontane liefhebber uit 't Goy vliegt niet alleen hard maar wil ook een ander nog eens helpen om verder te komen. Zo heb ik zelf van Henri gratis en voor niets een duif gekregen uit zijn Teletekst 98 x dochter Salinero, de toplijnen van Henri. Prachtig dat er dit soort liefhebbers bestaan. Onder u zullen er vast meer zijn die met duiven van Henri en zijn zoons geslaagd zijn. Hierboven staat Henri Diks maar we moeten natuurlijk niet vergeten dat hij hulp van zijn hele familie krijgt. Hier is de duivensport noch echt een familie aangelegenheid en dat is helaas niet voor iedereen weg gelegd. Hieronder een interview met Henri. Veel leesplezier.

 

Hoe bent u met de duivensport in aanraking gekomen?

Ik ben op jonge leeftijd via een buurman die allerlei beesten rond de deur had in aanraking met postduiven gekomen . Was toen rond de 12 jaar en heb ze enkele jaren gehad totdat een marter roet in het eten gooide . Ruim 20 jaar later weer zelfstandig begonnen en nu samen met mijn zoons Wouter en Steve (verder waar nodig helpt mijn vrouw bij onze afwezigheid ) .

Wat doet u naast uw hobby en is dat goed te combineren?

Ben zelfstandig ( Torenkraanmachinist ) en weet alleen hoe laat ik van huis gaat maar niet hoe laat thuis ! Daarom is het een welkome aanvulling dat Wouter de avond zorg voor zijn rekening neemt .

Waaruit bestaat uw hokbestand, welk ras of soorten?

Wij hebben voor de dagfond duiven van Alwin Petrie , Gelauf van Willigen ( Asperen ) en enkele lijnen die zich nog echt moeten bewijzen . Voor de langere drachten zijn we super geholpen door Arjan Beens en daarnaast nog van enkele goede liefhebbers waar we vertrouwen in hebben ( dit is toekomst muziek ) .

De prachtige accomodatie van Henri.


Wat zijn u favoriete vluchten en waarom?

Alles boven de 500 km vind onze voorkeur waar het op kwaliteit van de duiven aan komt , krijg nog altijd een kippenvel moment als je duiven ziet arriveren van de daagse vluchten en vroeg .

Wat zijn de mooiste prestaties en/of kampioenschappen die u tot nu toe behaald heeft?

Heb twee jaar achtereen de 1e vanaf Salbris gewonnen van de afdeling en daarnaast steeds bij de kampioenen gestaan ( dagfond ) . Alleen is dat de laatste twee jaar minder geweest door omstandigheden ( tijd ! ) .

Welk systeem vliegt u met de oude en jonge duiven? Weduwschap, nestspel, dubbel weduwschap etc..?

Heb met de oude duiven altijd totaal weduwschap gespeeld maar gaat dit jaar voor het eerst op nest spelen om het systeem eigen te maken en het ons makkelijker te maken(hopen we) . Doordat alles dag en fond door elkaar zit moeten we nog ff zoeken wat wijsheid is , beide moet er goed gegeten en getraind worden dus verwacht daar geen problemen mee . Jongen is puur wijs maken op de vluchten en heeft totaal geen pre qua prijs vliegen .

Wanneer begint bij u het kweekseizoen en waar kweekt u uit?

Wij koppelen eind januari alles zodat we eieren van de kwekers kunnen onderleggen bij de vliegers , enkele vliegers houden hun eigen eieren om lijntjes ed vast te leggen . Voor het seizoen word er niet meer herkoppeld maar in het seizoen ( nestspel ) zodat de koppels bij de 1e dagfondvlucht op 12 dagen eieren zitten .

Hoe stelt u de kweekkoppels samen en waar let u speciaal op?

Vliegkoppels heb ik geen huiswerk aan die mogen kiezen ( heb ik zelf ook mogen doen ) . De kwekers koppel ik steeds om zodat ik snel van bepaalde duiven meer weet .

Hoe denkt u over de medische begeleiding en wat doet u aan medische begeleiding bij uw duiven?

In het verleden nam ik het niet zo nauw , probeer nu sommige dingen voor te wezen . Zo ent ik tegen parathypus , word er een wormpil voor het seizoen verstrekt ( dit omdat er nu ook van verschillende hokken duiven zijn gekomen ) . Op zijn tijd gaat ik even langs voor een check bij een VET , naar aanleiding daarvan word er gehandeld .

Is voeding bij de duiven voor u erg belangrijk? Wat voert u en in welke mate?

Ben geen zuinige voerder , afgelopen seizoenen een 3 fase systeem aangehouden maar ga nu over op volle bak All in One van Beyers .

Geeft u ook bijproducten aan uw duiven, zo ja wat geeft u zoal?

Van Travipharma de Forte Vita en soms Belgasol vd Weerd , heb allerhande bakken grit en aanverwante die ik meng en dagelijks verstrekt ( behalve inkorfdag ) . Tovo , pikkoek , piksteen , bak allerhande van verschillende merken en grit door elkaar.

Hoe ziet het seizoen eruit voor uw jonge duiven en dan bedoel ik opleren, leren drinken, motivatie en verwachtingen van de jongen?

Zoals ik aangaf verwacht ik niets qua prestaties van de jongen , is een aparte specialiteit waar veel tijd in zit en daar ontbreekt het aan in het seizoen .

Wat is uw doelstelling voor de komende jaren?

Een goede stam duiven voor de fond te creëren en daar mee proberen te presteren naast mijn eigen dagfond soort .

Als u andere liefhebbers een tip of tips zou moeten geven wat zou dat dan zijn?

Kijk naar eigen mogelijkheden qua geld en tijd , probeer een systeem te ontwikkelen wat mogelijk is! Staar je eigen niet blind op dure duiven want vaak is dat een droom van velen ( alleen het rendement ?) . Zoek een buddy in de sport die je verder wil helpen met advies , advies is moeilijker te krijgen dan duiven .

Ik wil de familie Diks hartelijk danken dat ze mee wilden werken aan dit interview. Ik denk dat we de komende jaren nog veel zullen horen uit 't Goy en dat ook andere liefhebbers zeer succesvol zullen zijn met hun duiven.Wilt u nog meer weten over deze prachtige duivenfamilie? Kijk dan eens op hun prachtige website www.henridiks.nl