12-12-2015 Interview met Bob Berendsen - Duiven

12-12-2015 07:20

Vandaag een interview met ons aller bekende Bob Berendsen. Ik ken Bob persoonlijk ook al heel wat jaartjes en weet als geen ander hoe fanatiek Bob is en dat is toch ook wel een vereiste als je het ver wilt schoppen in de duivensport. Neemt u rustig de tijd voor dit openhartige interview met Bob waarin voor velen bruikbare tips voorbij komen.

Hoe bent u met de duivensport in aanraking gekomen?
Ik ben eigenlijk opgegroeid tussen/met de duiven door mijn vader Chris Berendsen.  Die had al duiven sinds hijzelf een kleine jonge was. Hij is door een aanvlieger in 1947, besmet geraakt met de postduivensport en even later raakte ook mijn Opa, Frits Berendsen, bezeten van de sport en omgang met de 'renpaarden van het luchtruim'. In 1978 ben ik samen met mijn vader actief in combinatie gaan vliegen onder de naam C. Berendsen & Zn in Didam bij PV de Vredesduif.  In 2010 overleed mijn vader na een kortstondig ziekbed en ben ik op mijn eigen adres compleet opnieuw begonnen in 2011. Er werd een nieuw hokje aangeschaft van 4 meter 20, verdeelt in 3 afdelinkjes, en gestart met 7 over gewende jonge duivinnen op weduwschap.

links: weduwnaars max 12 - midden achter de deur: 16 duivinnen - rechts: jongen 26 max

Wat doet u naast uw hobby en is dat goed te combineren?
Ik werk fulltime als systeem- & applicatie beheerder voor een administratie kantoor en ben getrouwd met Nathalie en heb twee oogappeltjes van kinderen Jill (14) en Sion (12).  Mijn vrouw werkt op onregelmatige tijden in de uitvaart branche (overlijden is nu eenmaal niet te plannen) waardoor de piekmomenten bij ons vaak tussen 17.00 en 19.00 uur komen te liggen. Naast het spelen met duiven ga ik graag met mijn zoon naar het voetballen en heb ik regelmatig wat afspraken om ergens duiven te bekijken om ze te beoordelen, foto's te maken en koppeladvies te geven. Ook heb ik in het verleden regelmatig wat lezingen gegeven over de Ogentheorie maar dat doe ik nu niet meer want dat werd op een gegeven moment te belastend en slokte te veel vrije tijd op.

Waaruit bestaat uw hokbestand, welk ras of soorten?
Op dit moment bestaat mijn hokbestand nog uit wat Louis van Loon duiven van mijn Didamse periode samen met mijn pa. Deze van Loon duiven stamden in hoofdzaak af van een kleindochter van Louis van Loons 'Grote
Blauwe van '84' die we in de jaren '90 rechtstreeks bij de Grootmeester in Poppel hadden gehaald. Ook een zoon van de 'Maurice' van Ferry van Loo heb ik later kunnen bemachtigen voor het kweekhok omdat de vorige eigenaar stopte met de sport.Echter het overgrote deel van het duivenbestand bestaat nu uit kinderen, kleinkinderen, (half)broers/zussen van kampioensduiven, WHZB duiven, supervliegers en stamduiven van Jan de Ruiter uit Teuge waarmee ik (door een lezing over de ogentheorie in Twello) zeer goed bevriend ben geraakt. Dit soort is een zorgvuldig gekweekte, hoogwaardige stam duiven waar van oorsprong de oude Meulemans- en Janssen duiven de hoofdmoot vormen. Daarnaast zijn er in die stam, duiven bij ingekruist zoals kinderen van 'De Magic' olympiade duif van Daems & Zn, evenals een dochter van de 'Kletskop' van  Gommair Verbruggen, een zuster van de legendarische 'Fieneke' van Flor Vervoort, een dochter van de Asduif '402' B.R.D. 1995 van Bert de Ceuninck, meerdere kinderen van 'Het Wonder' van F.W. Revermann (die hem had gekocht van Comb. Gerritsen-v. Looijengoed (Meulemanssoort)

Het laatste jaar heb ik nog wat vers ingeteeld bloed aangeschaft uit speciale lijnen/duiven om in te kruisen in de (te) hechte 'Jan de Ruiter familie'. O.a. een ingeteelde doffer van Dennis Hammer (naar super duivin 'Petje' oftewel 'First Lady' met haar 16 x 1e prijs!) en daarnaast nog een superzwaar ingeteelde kleindochter van de super '261'  van Gunther Prange met 10 x 1e prijs (via samenkweek van Gert Rotman en Richard v/d Horst). Ook 2 laatjes van Simon van Grol zullen straks als ze zijn uitgegroeid en goed bevonden voorzichtig  ingekruist gaan worden.


Door de sterke familiebanden binnen de Jan de Ruiter soort heb ik samen met mijn maatjes Jos & Anita besloten, om ze dit jaar zoveel mogelijk te gaan kruisen met hun Vandenabeele soort (via Dick Postma). Zoals insiders weten heb ik mijn kweekduiven niet thuis zitten maar ondergebracht op een beveiligde locatie in Didam.

Wat zijn u favoriete vluchten en waarom?
Van oorsprong ben ik zeer gecharmeerd van de overnachtfond en ZLU vluchten. Echter doordat de thuiskomst van deze duiven wat moeilijker in te schatten is en er naast duiven ook nog andere dingen moeten gebeuren is er gekozen voor de Vitesse-Midfond-Dagfond-Jonge duiven vluchten

Wat zijn de mooiste prestaties en/of kampioenschappen die u tot nu toe behaald heeft?
Na mijn herstart kreeg ik een uitgelezen kans van Jan de Ruiter die mij een paar overjarige supervliegers en kwekers te leen gaf. Hieruit is de eerste 2 jaar gekweekt om te zorgen voor een goede bezetting van het kweekhok. De duiven moesten immers weer terug dus veel risico wilde ik niet lopen. De eerste jaren zijn (te) voorzichtig begonnen, bang om ze te verspelen met als gevolg weer helemaal opnieuw moeten beginnen. Toch had ik dat achteraf beter niet zo kunnen doen want, hoewel je dan op de jonge vluchten weinig verliezen kent, krijg je als jaarling de klappen toch nog wel om de oren...  Voor kampioenschappen wordt eigenlijk niet gespeeld. Ga eigenlijk alleen voor de dagprijzen.  Mooiste resultaat op mijn eigen hokje in Duiven was o.a. dat ik in 2011 op de dagfondvlucht vanuit Chateaudun de 6e NPO Zuid tegen 4.537 duiven en 7e van de totale lossing Afdeling 8 GOU speelde.

Daarnaast nog 2e duifkampioen Midfond en 2e duifkampioen Vitesse in de club en 4e duifkampioen Jong in de Kring met 1 vlucht niet gespeeld. Dit jaar ook nog een mooie 1e in de kring op Asse-Zellik tegen 1.836 duiven. Op het vlieghok wordt 2016 gestart met één 3 jarige, één 2-jarige en 8 jaarlingen.

Welk systeem vliegt u met de oude en jonge duiven? Weduwschap, nestspel, dubbel weduwschap etc..?
Vanwege de beschikbare tijd wordt er op klassiek weduwschap gespeeld met alleen de doffers.  Ik speel met de gedachte om  in 2016 nog een paar duivinnen op totaal weduwschap te zetten maar dat is even afhankelijk hoe
ik uitkom... In 2016 wordt er overigens niet meer deelgenomen aan de jonge duivenvluchten maar zullen de jongen die in december met kerst worden geboren geringd worden met oude ringen en direct mee gaan bij de start van het oude duivenseizoen. Voordeel lijkt me dat je de jongen een beter opleer programma kunt geven en
zeker ook een dagfond vlucht moeten kunnen gaan afwerken. Daarnaast is er het voordeel dat ik sowieso half juli klaar ben met de vluchten en eventueel met mijn gezin op vakantie kan. Of het zo goed uitpakt als ik in gedachte heb moet ik natuurlijk afwachten.

Wanneer begint bij u het kweekseizoen en waar kweekt u uit?
Dit jaar dus anders als andere jaren de kweekduiven gekoppeld op 26 november (volle maan). De vliegduiven zullen rond 22 januari 2016 worden samen gezet. Uit de vliegers wordt dit jaar niet gekweekt voor eigen gebruik, simpelweg omdat ik de jongen niet meer kan plaatsen en meer dan voldoende koppels heb waar ik samen met mijn maat Jos uit kweek. Kan sowieso alle jongen niet plaatsen want er is maar ruimte voor max 24-27 jongen.

Hoe stelt u  de kweekkoppels samen en waar let u speciaal op?
Duiven waar ik van kweek worden scherp beoordeeld op bouw. Ze moeten gesloten zijn, evenwicht hebben, zacht van pluim zijn, goed gespierd, vitaal, sterk frame, een goede gespierde vleugel ophanging hebben met het liefst een mooie spring vleugel en een natuurlijke basisgezondheid. Duiven waarmee altijd wel iets is verdwijnen in de kliko. Hier wordt niet gepamperd!  Waar ik speciaal op let bij het samenstellen van koppels moge duidelijk zijn en dat is de ogentheorie. Ik heb daar een bepaalde visie over waarbij gemakkelijker goede duiven gekweekt kunnen worden. Het kweken van asduiven is het ultieme doel wat ik voor ogen heb. Het gaat een beetje te ver om hier helemaal uit de doeken te doen waar ik precies op let en welke matchen er moeten zijn op oogtekens, maar globaal worden er kweekogen tegen vliegogen gekoppeld.

Hoe denkt u over de medische begeleiding en wat doet u aan medische begeleiding bij uw duiven?
Ik vind dat duiven bij veel liefhebbers niet de kans krijgen om uit zichzelf weerstand op te bouwen. Er wordt (te) snel naar medicijnen gegrepen om de kwaal te verhelpen en daarbij omwille van de aankomende vlucht in het vliegseizoen vaak te kort gekuurd. Zeker bij de kopziekten die eigenlijk voor een groot deel ook toe te schrijven zijn aan slechte verluchting van het hok. Hier krijgen de duiven naast de verplichte paramyxo enting na de rui een goede geelkuur van 7-8 dagen als ze op eieren zitten. In het seizoen wordt regelmatig de mest onderzocht en een keeluitstrijkje gemaakt. Als er wat gevonden wordt dan wordt er gekuurd. Na de eerste vlucht met 2 nachten mand krijgen de weduwnaars standaard een geelpil op zondag. Daarna wordt er niets meer gedaan of bij een consult bij de dierenarts moet ingrijpen rechtvaardigen.

Is voeding bij de duiven voor u erg belangrijk? Wat voert u en in welke mate?
Hier worden de mengelingen van Beyers gevoerd. De Prange Grand Prix, Zoontjes Geel en Vandenabeele mengeling. Voor de zwaardere midfond en voor de dagfondvluchten wordt er energy mengeling en hennep bij gevoerd eveneens van Beyers. Hier wordt eigenlijk in fasen gevoerd wat betekend:

  • bij thuiskomst volle bak wat ze lusten
  • begin van de week wat korter houden
  • opvoeren naar inkorven toe

Geeft u ook bijproducten aan uw duiven, zo ja wat geeft u zoal?
Hier wordt vanaf dit najaar de Allicine olie van Allimax gebruikt. Dit gaat 3 keer per week over het voer dat afgeblust wordt met afwisselend mineralen of conditie poeder van Dr. Mariën of Biergistpoeder van Natural.
Om de dag krijgen de duiven na het voeren verse Beute Bak. Misschien wordt dat voor 2016 wel de Koopman emmer omdat ik daar zeer goede berichten over hoor.  Bij een warme vlucht zit er wel eens een Calcium Magnesium bruistablet met een lepel honing in het drinkwater bij thuiskomst zodat de vochtbalans snel weer op
peil gebracht wordt.

Hoe ziet het seizoen eruit voor uw jonge duiven en dan bedoel ik opleren, leren drinken, motivatie en verwachtingen van de jongen?
In Didam altijd hard met de jongen gespeeld maar daar kon ik ze 'op de deur' spelen.  Nu hier in Duiven heb ik die mogelijkheid niet, dus gewoon vanaf het schapje of als ze zelf een nestje maken in aanloop naar de NPO vluchten vind ik dat ook goed. De jongen werden ieder jaar verduisterd op de 'Dick Boer' manier en dat is vanaf 17:30 uur. 's Avonds in het donker wordt de verduistering weggehaald zodat de jongen met het ochtendgloren gewoon ontwaken en direct om 6:30 uur kunnen trainen. Vaak met een beetje geluk als mijn vrouw vrij is roept zei ze binnen en voert ze.  Na het spenen zit er 8 dagen BS van de Weerd in de drinkpan bij de jongen om er zeker van te zijn dat een eventuele tricho of mycoplasmoze besmetting ontstaan tijdens het azen van de ouders de kop wordt ingedrukt. Na 8 weken worden de jongen geënt tegen paramyxo en 2 weken voordat ik begin met africhten krijgen ze een kuurtje voor de koppen zodat ik zeker weet dat de kopjes zuiver zijn want ik ben van mening dat hieraan veel verliezen van jonge duiven te wijten is.  De stress wordt langzaam opgebouwd en naar een maximum gebracht puur om de coli aan te wakkeren, want dan hebben ze het al vast maar gehad. Soms krijgen ze het niet en blijf ik ervan gevrijwaard maar meestal heb je na het opvoeren van de stress wel prijs...
Om deze reden ben ik ook Allicine gaan gebruiken omdat diverse hokken waar het wordt gebruikt geen last meer hebben van een coli uitbraak. Ook wordt daarmee de tricho zeer goed onderdrukt dus is kuren ertegen, als ze eenmaal vrij zijn, niet meer nodig als je de Allicine olie van Allimax gebruikt. Allicine is een natuurlijk antibioticum die het vermenigvuldigen van schadelijke bacteriën zeer goed tegen gaat.

Wat is uw doelstelling voor de komende jaren?
Mijn doelstelling is meerdere duifkampioenen en 1e prijswinnaars te kweken en een erfkrachtig stammetje op te bouwen. Daarnaast heb ik als doel om wekelijks op het eerste blad te spelen en wellicht nog een (paar) TT vermelding mee te pakken. Wellicht door de beschikbare tijd wat hoog gegrepen maar een doel moet je hebben.

Als u andere liefhebbers een tip of tips  zou moeten geven wat zou dat dan zijn?
Kweek alleen uit goed gebouwde duiven van een duiven familie met erfkracht, want die hebben de goede genen in ruime mate verankerd in de soort. Zorg daarbij dat je uitstekend ingeteeld kruisingsmateriaal kunt bemachtigen die enkele eigenschappen toe kan voegen aan je basismateriaal. Let daarbij goed op natuurlijke gezondheid en vitale duiven die 'wringerig' van karakter zijn. Zet daarbij kweekogen (zijn vaak de asduiven) tegen vliegogen (zijn vaak de 1e prijswinnaars) en hanteer een scherp maar rechtvaardig mes.

Sportgroeten Bob Berendsen - Duiven 10 december 2015


Bob, hartelijk dank voor je uitgebreide antwoorden tijdens dit interview. Hier kunnen veel liefhebbers weer wat van opsteken en wat betreft je doelstellingen, die ga jij zeker halen de komende jaren. Daar ben ik van overtuigd.

Ray Jonker