14-07-2015. Gijs Baan - Middelburg

14-07-2015 18:41

Winnaars zijn niet de mensen die nooit falen, maar de mensen die nooit opgeven  

Gijs Baan, Middelburg. Een Allround kampioen die zijn weerga niet kent

Vader en zoon Baan.

Middelburg, de hoofdstad van Zeeland, heeft een inwoner die sinds enkele jaren in razend tempo naar de top van de afdeling is 'gevlogen' en zich daar inmiddels ook weet staande te houden. Gijs heeft altijd al goed mee kunnen komen. Eerst was hij een fervent voetballer ( 1e klasse) en nu met de duiven draait hij ook met de besten mee. Na een flinke aanschaf o.a. bij K. Minderhoud is de kwaliteit van zijn kolonie naar een hoger peil geklommen. Het zijn niet alleen de programma vluchten waar Gijs goed op mee kan doen. Ook op de Marathon vluchten weet hij zeer goede resultaten te halen! Gijs, inmiddels 56 jaar oud en werkzaam in de bouw,  kun je omschrijven als een rustig iemand. Een harde werker en iemand die altijd wil bijleren om nog beter te worden. Kenmerkt dat niet elke kampioen?

Winnaar Bergerac! Snelste van meer dan 12.000

Een blauwe duivin gespeeld op nest maakt het waar voor Gijs. Iets waar je het allemaal voordoet, aldus Gijs. Ze werd geconstateerd om 5.19.56u. Het is een schuw duifje en dat is niet het favoriete karakter wat Gijs bij een duif ziet. Het duurde dan ook even voordat ze binnen liep. Nadat de meldpost uit bed werd gebeld en hij de  melding op PV zag staan begon het door te dringen dat het wel eens een vroege duif zou kunnen zijn.  Kort daarna kwamen de eerste telefoontjes al binnen.

De winnares van Bergerac.

Prachtig om dit aan te horen van een winnaar die het meer dan verdiend heeft. Gijs korfde 10 duiven in en won 4 prijzen, waaronder 3 vroege met 1,10 en 43. Gijs was niet tevreden met het prijspercentage, maar zo'n eerste prijs maakt veel goed. Er werden 6 nieuwelingen ingekorfd, waaronder ook de winnares. Ze werd ingekorfd op een jong van 5 dagen. Ze heeft dus nog geen staat van dienst, maar ze laat wel direct zien wat ze in haar mars heeft met als Snelste van het hele concours te worden afgevlagd en zelfs in de sector 70 mpm los vooruit!! Bij thuiskomst was ze erg nat, zelfs zo erg dat een collega melker dacht dat ze net in een bad geweest was. Het duifje had zich helemaal leeg gevlogen. Gijs was zelfs bang dat het niet goed ging uitpakken.... Gelukkig zag ze er bij mijn bezoek maandagmorgen weer al wat beter uit. Haar vader is een doffer van Gebr. Dingemanse uit Arnemuiden. Hij is afkomstig uit 'De Worm'. Een goede duif van de gebroeders. Verder gegevens waren niet voor handen. De moeder is afkomstig van Verweij- de Haan. Zij is een Kl. Dochter van super duif 'Milos' die o.a. een 1e Montauban won in Noord-Holland en vader is van vele top duiven. Hij stond toen gekoppeld tegen 'Britney' die zelf een 26e nat. Montauban won. Moeder is een dochter van 'Badmuts' van Arjan Beens. Een top vlieger met 4e,6e en 56e nationaal. Hij stond toen gekoppeld tegen 'Always Flying'. Ook de 2e duif van Gijs is geen verkeerde met o.a. al een 10e en 11e provinciaal. Deze weduwdoffer is afkomstig van Cees Suijkerbuijk.

Gijs ontvangt uit handen van Laurens Jan Hengst een bos bloemen van het afdelingsbestuur.

Story

Gijs heeft sinds 1973 duiven. In zijn buurt woonden veel duivenmelkers en de buurjongens brachten het virus over op Gijs. Als er een potje gevoetbald werd na schooltijd werden eerst de duiven verzorgt en nadien werd er pas aan het spel begonnen. De eerste duiven zaten in een hoekje in de schuur,  wat later uitgebreid werd naar de halve schuur. Maar ook Gijs wilde een echt duivenhok hebben en hij bouwde van allerlei materiaal zijn eerste hokje. Slim als hij was liet hij 3 meter naast het hokje over, zodat er op termijn nog een hokje bij kon komen. Gijs heeft geen enkel familielid welke met de duiven speelt. Zo zie je maar hoe belangrijk het is dat de sport bekend is. Het moeten perse geen kinderen van duivenmelkers zijn die voor de nieuwe aanwas zorgen. Ook kinderen welke nog nooit contact met onze sport hebben gehad kunnen nieuwe aanwas zijn, maar dan moeten wij laten zien dat de sport springlevend is! Hij behoorde op zeer korte termijn al bij de jeugdkampioenen en dat deed wijlen Wim Walraven komen tot de volgende uitspraak: "Dit gaat een grote kampioen worden!" Deze man heeft er niet naast gezeten..... Wat later in de duivenloopbaan werd er samen gespeeld met Dick Beekman onder de naam Comb. Baan-Beekman. In die tijden werden er zeer goede prestaties gehaald o.a. bij de Goudenduif;  Fondclub Zuid Nederland enz. In deze vervlogen tijden kocht de combinatie nog eens een bon van 15 gulden die werd ingewisseld voor een Jansen doffer. Gijs geeft aan, dat als je de sport zomaar komt binnen rollen, je gebrek aan ervaring hebt en het dus belangrijk is dat je bloed fanatiek bent, zodat je alles bij kunt leren en dat het fanatisme je ook op de been houdt. Rond de jaren 90 zijn Dick en Gijs uit elkaar gegaan en dat in goed overleg. Gijs ging zelfstandig verder.  Hij was lid van P.V. de Telegraaf te Middelburg, maar deze vereniging is nu gefuseerd met enkele andere verenigingen en omgedoopt tot P.V. De Combinatie.

Basis 

De duiven van de combinatie waren afkomstig van Max de Rijke voor de overnachtfond. Dat zijn bonte duifjes, aldus Gijs. Er werden meerdere topnoteringen mee behaald, zoals bijv. de 13e internationaal Barcelona bij de duivinnen. Ook bij Danckert Rijk werd regelmatig een bezoekje gebracht. Deze liefhebber had veel Jansen duiven zitten en daar kwamen er geregeld wat van naar Middelburg. Voor de dagfond werd naar Goirle gereden om daar bij Harry Verhoeven enkele duiven te halen. In deze tijd stond de duivensport wel op een lager pitje, omdat het gezin ook de nodige aandacht vergde. Toen kwam 2005 het jaar waarin Gijs een leerjongen mee kreeg en wel Martin Borremans. De vader van Martin, Peter Borremans, ook een fanatieke liefhebber had goede duiven zitten van o.a. Vandenabeele en Minderhoud. Gijs maakte een grapje of Martin niet een koppeltje eieren kon regelen en..... de volgende dag was het in kannen en kruiken. Die 2 jongen zijn de stammoeders geworden op het hok Baan! Er word veel aan samen kweek gedaan met Borremans. De vader van Gijs is inmiddels met pensioen en helpt Gijs met het verzorgen van de duiven. Zoals bijv. de duiven uitlaten, verduistering opheffen enz. Dat hij niet onder doet voor zijn zoon bewees hij toen Gijs een weekje weg was en in dat weekend 3 1e prijzen gewonnen werden toen de kolonie onder zijn hoede was! In 2010 heeft Gijs duiven aangeschaft bij Koen Minderhoud uit het allerbeste wat er zit in Koudekerke. Voor de overnacht kwamen er duiven van Gebr. Dingemanse, Arnemuiden. Deze duiven vormen de basis voor de fond. Verder zijn er nog aangeschaft bij Fr. Belleter, Comb. Verweij- de Haan, Ronald Geerdink, Cees Suijkerbuijk. 

Hokbestand

Het hok aan de Leliestaat heeft een lengte van 20 meter. Op deze hokken zitten 13 koppels kwekers, 60 jongen, 16 koppels op nest voor de fond en 24 koppels programma duiven gehuisvest. Deze 24 koppels worden voor het overgrote deel op totaal weduwschap gespeeld. Bij zowel de kwekers als de fond duiven zijn er rennen voor de hokken geplaatst. De indeling is als volgt: 2 afdelingen voor de jonge duiven. 2 afdelingen voor de weduwnaars en 1 afdeling voor de duivinnen. De kwekers en fondduiven zitten op een ander hok.

Het hok voor de programma duiven.

Het fondhok van Gijs.

 In 2012 maakte Gijs bekend dat hij generaal kampioen van de afdeling wilde worden. Dat doel moest hij behalen! Zoiets zeggen getuigd van lef. Hij werd dus in 2012 ook generaal hok kampioen afdeling Zeeland. In 2013 ging hij voor hogere prijspercentages en kopprijzen ook dat is hem gelukt! Kijkt u zelf maar: 5e nat. St. Vincent; 5e nat. Chateauroux;  9x 1e prijs samenspel 7; 8 teletekst noteringen. 2014 o.a. 1e Proviciaal Lorris enz.  Nu in 2015. 1e Provinciaal Pontoise 2e en 3e Provinciaal Fontenay en dan nu een 1e Bergerac in Sector 1. NADOEN! Kort samengevat vanaf 2011 dus 3e,1e,3e,5e Generaal Hokkampioen in de afdeling! Ook dit jaar strijd hij weer mee voor de hoogste plaats! De weduwduivinnen zitten tijdens het seizoen op schabbetjes en rooster evenals de kwekers. De weduwnaars zitten op  bonenstro. Gijs geeft 5 reden hier voor: 1. Minder stof; 2. Het is gezelliger dan een kale grond; 3. Het klimaat in het hok is beter; 4. Je bent minder tijd aan het schoonmaken kwijt; 5. Het hok is zo goed droog  dus heb je geen last van schimmels.

De goed gevulde prijzenkast van Gijs Baan.


Het jaar rond

De duiven worden gekoppeld tussen kerstmis en oud en nieuw. Gijs heeft dan 14 dagen verlof en dat is een prima periode om de duiven te koppelen. De 1e ronde van de kwekers word verlegt naar de 1e afdeling met 12 weduwnaars. De 2e ronde gaat naar de 2e afdeling van de weduwnaars. De kwekers brengen dus pas zelf de 3e ronde groot.  Na verloop van tijd gaat er 1 jong met de duivin mee naar het jonge duivenhok. De ander word verder groot gebracht door de doffer. Het voer is afkomstig van Van Kamp uit België. Gijs voert met de seizoenen mee. Enkele soorten die gegeven worden zijn: Paloma Rood; Weduwschap; Vlieg; Superkweek. Ook hennep, tovo, lookolie en biergist (zondagavond), pinda's, snoepzaad  staan in het voederschema ingepland. Bij thuiskomst krijgen de duiven Aphifarm van Rohnfried en begin van de week krijgen ze hexenbier in de drinkpot. Gijs gebruikt overigens 2 stel drinkpotten, zodat het risico dat er bacteriën in de pot blijven zitten en stuk kleiner wordt. In 2013 werd voor het eerst tegen de pokken geënt. Ook krijgen de duiven natuurlijk de prik tegen paramixo en in de winter een parathyfuskuur.  Rond de eerste dagfond vlucht krijgen de duiven een spartrix pil opgestoken. De fondduiven krijgen dit overigens elke maandag. Dat wil zeggen degene die ingekorfd worden.... Verder word er alleen ingegrepen als het nodig is. In het begin van het seizoen worden de duiven gespeeld op een nestje en mogen dan overbroeden. Zo rond de derde vlucht gaan ze op weduwschap. Zowel doffers en duivinnen gaan elke week mee tot aan de Dagfond. Dan worden de doffers om de twee weken gespeeld. Beide geslachten trainen 1 keer per dag en dat gaat helemaal vanzelf. Dit seizoen trainde de doffer op een gegeven moment maar 10 minuten. Toch bleef Gijs kalm en won juist dat weekend de 1e Provinciaal! De duiven worden naar de vlucht toe opgevoerd. Voor de inkorving komen de duiven overigens niet bij elkaar. Na thuiskomst mogen ze bij elkaar blijven totdat hun baasje terug is uit het lokaal. Dat kan best wel lang duren, want Gijs doet altijd het licht uit....... Tijdens de Dagfond vluchten mogen ze tot zondag morgen bij elkaar en vliegen dan samen uit. Ze hebben dan ook gelegenheid tot het nemen van een bad. Bij de overnacht duiven gaat het allemaal wat anders in zijn werk. Deze worden half maart gekoppeld en mogen een paar dagen broeden. Ze worden dan weer gescheiden en worden op weduwschap ingespeeld. Als het echte werk begint zorgt Gijs dat ze gekoppeld zijn en op een jong van 5 dagen zitten. Bij de verdere vluchten zoekt hij de stand een beetje uit per duif. De jaarlingen krijgen hier 1 overnachting voor hun kiezen. Het naseizoen word op het nest afgerond. Er word dan niet verduisterd maar wel bijgelicht.

Ik was op bezoek bij een bescheiden, maar zeer fanatieke melker. Een grote aanschaf gedaan en hij draait mee met de top.... Ik ben er van overtuigd dat we de komende de jaren nog veel meer van hem zullen horen! Gijs, van harte proficiat!

Frederik Dekker