15-12-2015 Interview met Simon van Grol en Zn - Bilthoven

15-12-2015 11:55

Vandaag een interview met ons aller bekende Simon van Grol uit Bilthoven. Simon is een no nonsense duivenmelker met een geheel eigen visie en hij laat zich dan ook niet van de wijs brengen door grote bedragen die anderen voor duiven neer tellen. Simon heeft een scherp oog voor nieuwe aanwinsten en slaat toe voordat een ander het ziet. Ook dit jaar heeft Simon weer geweldig gepresteerd en we zullen ook zeker de komende jaren van hem gaan horen. Veel leesplezier.


Hoe bent u met de duivensport in aanraking gekomen?
Via mijn vader Simon van Grol S.R  en mijn oom  Gerrit Jonkers.

 

Wat doet u naast uw hobby en is dat goed te combineren?
Ik ben op dit moment in maatschappelijk werk leer! Hiervoor loop ik stage(Vrijwilligerswerk) bij Stichting daklozen jongeren Emmaus. Hier ben ik zeer flexibel met werk tijden dus dat is prima te combineren met de postduiven sport!!

 

Waaruit bestaat uw hokbestand, welk ras of soorten?
De duiven die hier de hokken bevolken zijn een mengelmoes van zeer goede prestatie duiven!
Elk jaar proberen wij  1 of 2 echte toppers aan te kopen! Of hun directe kinderen!! Het liefste kopen wij duiven van hokken die een totaalverkoop houden! Met een beetje verstand van internet en uitslagen haal je wel eens voor een prikkie een hele goede duif weg!! Een voorbeeld was in 2013 op de totaalverkoop van de duiven van Wout Van De Kreeft!! Hier zat een pracht doffer die wij kochten voor 180 euro! Ik wist dat deze duif al de 3e beste jonge duif van de afdeling was in 2010, ook had hij een 10e npo Sens gespeeld! Dat zelfde jaar werd deze doffer vader van de 3 super zusjes die zeer goed hebben gepresteerd als jong en als jaarling, Je hoeft niet altijd de jackpot uit te geven als je het spel maar slim speelt!!

Wat zijn u favoriete vluchten en waarom?
Vluchten van 100 tot 700km!  Elke week spanning, ik vind de overnacht vluchten te lang duren! En ik moet eerlijk zeggen ik kan er niet tegen dat mensen mijn helemaal zoek draaien op de korte vluchten, En met fond duiven eerst deelnemen aan de vitesse midfond gaat dit zeker gebeuren! Dus voor mijn geen overnacht vluchten! Ook vind ik dat niet altijd de beste liefhebbers deze vluchten winnen!!

Wat zijn de mooiste prestaties en/of kampioenschappen die u tot nu toe behaald heeft?
10e beste liefhebber van Nederland en in 2008 7 weken op rij de 1e provinciaal vliegen was grandioos mooi!! Maar toch blijft het mooiste vorig jaar want toen wonnen wij de 1e U.C.K. Hier hadden wij nog nooit een 1e op gespeeld " het was een droom die uit kwam"  die zelfde zaterdag speelde we ook nog de 6e NPO en 7e fond unie en hadden wij de vroegste jaarling...

Welk systeem vliegt u met de oude en jonge duiven? Weduwschap, nestspel, dubbel weduwschap etc..?

Wij spelen met doffers en duivinnen,wel zitten er een paar losse duivinnen thuis op de weduwnaars te wachten! De jongen worden een paar weken verduisterd en blijven gewoon bij elkaar, dit is voor ons een heel goed systeem!

Wanneer begint bij u het kweekseizoen en waar kweekt u uit? 

Het kweekseizoen begint hier altijd in januari zodra er  een volle maan aan de hemel is te bewonderen! Wij kweken uit alles wat we op de hokken hebben! Een duif waar je geen jongen van wil hebben moet je opruimen! Selectie is de sleutel tot succes in onze hobby!!

 

Hoe stelt u  de kweekkoppels samen en waar let u speciaal op?
Ik ben hier altijd erg fanatiek in, Het liefst koppel ik een koppel op het systeem van bruce lowe! De vader van de moeder moet verwant zijn aan de moeder van de vader. Ook probeer ik altijd een kweekoog op een vlieg oog te koppelen! En zelfs de afstand geschiktheid letten we op! Zo zal ik nooit een duif die een 1e won met 1600 meter per min op een duif koppelen die een 1e won met 1000 meter per min!

 

Hoe denkt u over de medische begeleiding en wat doet u aan medische begeleiding bij uw duiven?


In december kuren wij 10 dagen met parastop hierna enten wij niet maar 4 weken voor de vluchten doen wij wel een enting! Op eitjes geven wij 10 dagen iets tegen het geel met ronidasol 10%! De zondag na de vluchten zit er b.s in het water!

 

Is voeding bij de duiven voor u erg belangrijk? Wat voert u en in welke mate?


Voeding is heel erg belangrijk, wij voeren een licht verteerbaar voedsel van de firma Versele Laga. Hiervan voeren wij wel ruim voldoende! Dus eten, trainen, eten, trainen!!

 

Geeft u ook bijproducten aan uw duiven, zo ja wat geeft u zoal?
Wij geven veel grit,allerhande, pikkoek, piksteen en vita! Op maandag en dinsdag zit er knoflook en ui in het water en op woensdag zit er de reiger in het water. Dit is een product op basis van Jodium en daarom erg belangrijk voor onze duiven!!

 

Hoe ziet het seizoen eruit voor uw jonge duiven en dan bedoel ik opleren, leren drinken, motivatie en verwachtingen van de jongen?
De jongen worden 3 x weg gebracht en dan gaan ze mee met de vluchten! Leren drinken doe ik expres niet, Ik wil dat ze onderweg leren drinken zodat ze thuis kunnen komen als ze een keer een zware vlucht hebben! En volgens mijn idee werkt dit behoorlijk goed!!

 

Wat is uw doelstelling voor de komende jaren?
Al ons hele leven willen wij de beste zijn! En we zullen dit blijven proberen!

 

Als u andere liefhebbers een tip of tips  zou moeten geven wat zou dat dan zijn?
Blijf jezelf en blijf logisch nadenken! De beste liefhebbers hebben 2 dingen gemeen:

  • Ze hebben goede duiven en proberen nog betere te vinden
  • Ze nemen de tijd voor hun duiven, ook in de winter!


Simon, hartelijk dank voor je eerlijke antwoorden, dat is het waar het om draait in de duivensport. Eerlijk en transparant zijn tegenover andere melkers want alleen dan kunnen we als duivenmelkers overleven. Ik wens je heel veel succes en gezondheid toe voor 2016 Simon en ik zal je zeker blijven volgen.

Ray Jonker