18-05-2015. Van der Wal en Winkel - Drachten

18-05-2015 09:06


Van der Wal & Winkel - Drachten


Een interview met deze  3 koppige combinatie uit Drachten laat zien dat je met weinig ruimte en duiven ook heel goed kop kunt vliegen want dat is wat de heren willen, vlammen op de teletekstvluchten op het liefst de langere midfond en kortere dagfondvluchten. Doordat ze allen werken hebben ze toch een weg kunnen vinden zodat de verzorging er niet onder leidt. Geweldig lijkt het me om zo met z'n drieën de sport te kunnen bedrijven. Veel leesplezier!

 

Hoe bent u met de duivensport in aanraking gekomen?

Wij zijn een combinatie van 3: Romke en Wietse vd Wal en Albert Winkel.  Romke is op de basisschool bevriend geweest met een jongetje welke gewoon een paar duifjes had omdat het leuk was. Hierdoor is hij in de omgeving eens gaan kijken of er ook liefhebbers waren. Hij kwam terecht bij L. Dijkstra uit Dr. Compagnie. Hier heeft hij heel wat zaterdagen meegeholpen met de verzorging en het opwachten van de duiven. In de 2e klas van de HAVO kwam hij in contact met Albert Winkel. Deze vond de duifjes ook erg interessant en ook hij ging regelmatig mee naar Lieuwe. Toen wij in 1996 besloten om mee te gaan doen met de vluchten hebben we ons opgegeven bij PV de Nachtvliegers in Drachten. In deze tijd is ook Wietse aangestoken door het virus en hij sprong er bij in de combinatie. 

Wat doet u naast uw hobby en is dat goed te combineren?

De vliegduiven zijn gesitueerd bij Romke en de kweekduiven bij Wietse. Albert is op dit moment niet betrokken bij de dagelijkse verzorging van de duiven zelf maar is wel zeer betrokken bij alles wat er gebeurt. Ook is hij onderdeel van de WOWD en heeft hij regelmatig zitting in verschillende commissies. Natuurlijk zoveel mogelijk op zaterdag met z'n drieën de duifjes opwachten.

Doordat we de afgelopen jaren voornamelijk met de duivinnen hebben gevlogen is de verzorging goed te doen. Dit jaar is even een tussen jaar en nu gaan de mannen ook elke keer mee. Veel jaarlingen dus nieuwe ronde nieuwe kansen. Naast de hobby hebben we gewoon werk en door maar 2 ploegen te moeten trainen (dames en jongen) kun je toch redelijk tot goed mee komen. 

Kijkje in het gezellige hok van de heren.


Waaruit bestaat uw hokbestand, welk ras of soorten?

Een echt vaste basis is er niet. Op het "kweekhok" zitten duiven uit TT-duiven of/en bewezen vliegers. Op dit moment is de belangrijkste kweker: "Dimar". Hij is vader van meerdere duifkampioenen en TT-vliegers. Ook de "Robert" laat zien dat er goede genen doorgegeven worden via hem. Ook hij is vader en grootvader van TT-duiven en vroege prijzen in de afdeling. Voor de rest komen de duiven bij verschillende goede liefhebbers vandaan. O.a. Berth Knaven, Tj en A Bosma, Comb Mantel en H vd Bij

de "469"is o.a. vader van de 732: 6e Asduif Jong van de afdeling Friesland en van de "037", 5e st. Truiden tegen 9083 duiven en 69e Lommel tegen 12.346 duiven. 


Wat zijn u favoriete vluchten en waarom?

Onze favoriete vluchten zijn voornamelijk de lange midfond en kortere dagfond. Dit zijn over het algemeen vluchten waar duidelijk onderscheid word gemaakt in de kwaliteit en gezondheid van de duiven maar waarvoor je niet de hele dag kwijt bent aan de duiven. Daarnaast is er op deze vluchten nog de grootste concurrentie en zijn ze het meest eerlijk qua weersomstandigheden.

Wat zijn de mooiste prestaties en/of kampioenschappen die u tot nu toe behaald heeft?

Mooiste prestaties tot nu toe behaald zijn wel de 4x dat we op teletekst stonden en het Keizergeneraal jong van de afdeling in 2010. De teletekst vermeldingen waren:

  • 7e Niergnies       tegen 12.927 duiven in 2000
  • 5e Morlincourt  tegen   3.138 duiven in 2010
  • 8e St Quentin     tegen   7.710 duiven in 2011
  • 7e Morlincourt  tegen 14.351 duiven in 2012

Welk systeem vliegt u met de oude en jonge duiven? Weduwschap, nestspel, dubbel weduwschap etc..?

Met de oude duiven vliegen we totaal weduwschap. Weinig ruimte dus alles moet vliegen dit jaar. Ook de jongen gaan na 4 vluchtjes op weduwschap om de TT-vluchten zo optimaal mogelijk te kunnen aanvliegen.

Wanneer begint bij u het kweekseizoen en waar kweekt u uit?

Meestal ergens begin Januari. Dit jaar begin Februari maar dat heeft ons niet zo goed voldaan. Je hebt dan te weinig tijd om herstel werkzaamheden te verrichten aan de duiven mocht er iets fout gaan bij de duiven. We kweken dus uit de kwekers en de betere vliegers. Ook eventueel jaarlingen waart we vertrouwen in hebben. De 1e ronde van de kwekers gaat naar de andere vliegers. In totaal kweken we voor onszelf ongeveer 40 jongen.

Hoe stelt u  de kweekkoppels samen en waar let u speciaal op?

We wisselen de kwekers bijna elk jaar van partner. Aangezien ze allemaal uit knappe duiven komen of zelf goed hebben gevlogen maakt het voor ons niet zoveel uit met wie ze gekoppeld zijn. Wel kijken we een klein beetje dat we niet bijv. 2 grote of 2 diepe duiven bij elkaar zetten maar een beetje proberen te compenseren.

Hoe denkt u over de medische begeleiding en wat doet u aan medische begeleiding bij uw duiven?

Bij de kwekers word alleen de jaarlijkse enting gegeven en alleen als er echt iets fout gaat word er bij een dierenarts advies gevraagd. Hetzelfde geldt eigenlijk ook op het vlieghok alleen word daar ook door onszelf of de dieren arts preventief gecontroleerd. We hoeven gelukkig weinig te doen al moesten we dit jaar voor het eerst optreden tegen een luchtweg infectie.

Is voeding bij de duiven voor u erg belangrijk? Wat voert u en in welke mate?

De afgelopen jaren voerden we eigenlijk altijd volgens de Matador-schema's. Dit werd ons echter wat te duur nu voeren we de mengelingen van Ronny v Tilburg aangevuld met Koopman All-in-One. Per dag ongeveer 30 gram per duif, 10 in de ochtend en 20 in de avond. Hoe verder in het seizoen hoe meer dit word, beetje aanvoelen qua weer en zwaarte van de vluchten.

Geeft u ook bijproducten aan uw duiven, zo ja wat geeft u zoal?

Bak allerhande staat altijd op het menu. Daarnaast wel eens wat Omega-olie en zo nu en dan een eiwit-capsule als een duif het moeilijk heeft gehad.

Hoe ziet het seizoen eruit voor uw jonge duiven en dan bedoel ik opleren, leren drinken, motivatie en verwachtingen van de jongen?

In het voortraject al zo snel mogelijk de verplichte medische zaken afhandelen. Vanaf een week of 5 kunnen de entingen gegeven worden en doe dit dan ook zo snel mogelijk. Hierdoor heb je later meer tijd om op de goede momenten te kunnen af richten. Iedereen zit immers altijd in tijdnood tegen dat het zover is dat de jongen geleerd moeten worden? Het leren drinken gebeurt hier via een zelf gemaakt bakje die wel wat weg heeft van een drinksysteem uit de auto. Wel krijgen ze de eerste weken uit de gewone drinkbak zodat ze wel weten hoe ze aan water moeten komen willen ze onverhoopt eens ergens aan moeten lopen bij een collega. Africhten doen we de laatste jaren steeds minder en de  verliezen worden er niet groter door, eerder kleiner lijkt het. Wel kijken we nu goed of de jongen er wel echt klaar voor zijn. Dus goed gezond en lekker trainend. Afstand is niet zo heel belangrijk als ze maar eens een keer meer dan een uur werk hebben gehad. Wij hebben het idee dat ze dat een keer mee moeten hebben gemaakt zodat ze niet meer bang zijn als het van de vlucht eens wat langer duurt.

Voordeel van veel africhten zit voornamelijk in de hogere prijspercentages in het begin van het seizoen. De duiven worden natuurlijk niet beter dan ze genetisch gezien zijn. Uiteindelijk heb je na 3 jaar weer net zoveel knappe op het hok als de persoon die weinig heeft afgericht.  Omdat we de TT-vluchten ambiëren zetten we de jongen na 3 a 4 vluchten op weduwschap. Mocht er oostenwind komen in een weekend dan wachten we er een weekje mee. Wel gaan ze dan op dinsdags of woensdags weg voor een training. Hiermee hebben we al 3 x een TT-plekje kunnen bemachtigen en dat hopen we dit jaar weer te kunnen doen.

Wat is uw doelstelling voor de komende jaren?

Op de midfond en de korte dagfond bij de top van de afdeling gaan behoren en met de jongen de TT-vluchten bestormen.


Als u andere liefhebbers een tip of tips  zou moeten geven wat zou dat dan zijn?

Maak het niet te moeilijk. Zorg er voor dat er een goed hok staat waardoor de duiven makkelijk gezond blijven. Bij twijfel gewoon een specialist vragen om advies. Daarnaast liever wat minder duiven kweken en kopen maar wel uit de goede dan een hok vol uit mindere duiven.

Heren hartelijk dank voor jullie bijdrage aan Pigeonsports. Door liefhebbers zoals jullie krijgen andere liefhebbers ook weer ideeën en tips waar ze wat mee kunnen. Heel veel succes nog voor de rest van het seizoen en we blijven jullie volgen.

kijkt u ook eens op hun mooie website voor meer info. https://www.vanderwalenwinkel.nl/

 

Ray Jonker

Pigeonsports