22-05-2015. Gebroeders Thijssen de Ruijter - Baarn

22-05-2015 09:28


Gebroeders Thijssen de Ruijter - Baarn

Van links naar rechts, Reinier, Hans, Stefan en Bep.


De gebroeders Thijssen gaven ook aan graag mee te willen werken aan een interview voor Pigeonsports waar we uiteraard erg blij mee zijn want wat deze heren al gepresteerd hebben in het verleden is niet mis, zo wonnen ze al een 5e op de teletekstvlucht St. Quentin tegen 5574 duiven in 2012 en werden ze verleden jaar nog 2e Kampioen midfond van het samenspel Eenland. Helaas sloeg het noodlot toe op de beruchte vlucht vanuit Meaux en zagen de heren het even niet meer zitten want al hun goede duiven waren in 1 klap weg. Hans en Stefan waren echt van plan om te stoppen met de duiven maar gelukkig zochten Bep en Reinier de Ruijter contact met hun en hebben ze vanaf dit seizoen  de handen ineen geslagen en vormen ze nu het kwartet gebroeders Thijssen de Ruijter. Er wordt dit jaar met jongen gevlogen die allen afkomstig zijn van het kapitale kweekhok van de gebroeders de Ruijter. Afdeling 7 maak u borst maar nat, kwaliteit van de Ruijter x de kennis en verzorging van de gebroeders Thijssen, dat kan niet anders dan een schot in de roos zijn. Hieronder het interview met de heren. Veel leesplezier.

 

Hoe bent u met de duivensport in aanraking gekomen?

Ik was nog klein kind toen onze buurman Versteeg met duiven mee deed aan wedstrijden. Jaren later kwam dat weer boven drijven en ben ik zelf begonnen met duiven. De eerste was een jong van Jaap van Voorthuizen van ongeveer 15 dagen. Eerst op het erf van mijn toenmalige vriendinnetje en toen de dienstplicht moest worden vervuld zijn de duiven verhuisd naar mijn eigen huis waar broer Hans de verzorging overnam. Na de dienstplicht een klok aangeschaft en meegedaan aan onze eerste wedstrijden met slechte resultaten. Dat moet geweest zijn 1981 of 1982. Een hele poos geleden derhalve.

Wat doet u naast uw hobby en is dat goed te combineren?

Ik heb gelukkig een fulltime baan en met de hulp van mijn broer Hans is dat goed te doen. Hans is door een beroerte helaas niet meer in staat te werken en heeft daarom meer tijd.

Waaruit bestaat uw hokbestand, welk ras of soorten?

De oude duiven stammen in hoofdzaak af van duiven van Harry van Es uit Soest die meevloog onder de naam van Es/Rijksen met goede resultaten. De jonge duiven die nu ons hok bevolken komen van Reinier en Bep de Ruijter. Voornamelijk Leo Heremans.

De prachtige hokken van de heren. Links het kweekhok en rechts het vlieghok.


Wat zijn u favoriete vluchten en waarom?

Wij vliegen zoveel mogelijk snelheid dus vitesse, midfond afstanden. Dit vinden wij het leukste om aan mee te doen. In de toekomst zal daar nog de dagfond aan worden toegevoegd.

Wat zijn de mooiste prestaties en/of kampioenschappen die u tot nu toe behaald heeft?

De mooiste prestatie is onze teletekst notering op St Quentin helaas kan dit niet meer gehaald worden omdat het door de NPO is afgeschaft. Kampioenschappen genoeg behaald maar een speciale zit daar niet bij. Of het moet de 2e plaats midfond zijn van 2014 in samenspel Eemland vorig jaar. Deze is zo bijzonder omdat we op de beruchte vlucht van Meaux alle goede zijn kwijt geraakt. Dit was voor ons reden genoeg om er de brui aan te geven. En dat was ook gebeurd als Reinier en Bep de Ruijter ons niet hadden gebeld om eens te praten.

Welk systeem vliegt u met de oude en jonge duiven? Weduwschap, nestspel, dubbel weduwschap etc..?

Met de oude vliegen we totaal weduwschap volgens het roulatie systeem. Met de jonge duiven spelen we tot nu toe van het schapje. De bedoeling is om dit jaar de jonge duiven op de deur te gaan spelen. Maar dan moet alles wel meezitten.

Wanneer begint bij u het kweekseizoen en waar kweekt u uit?

Dit jaar gekoppeld half Januari en voornamelijk uit de kwekers van Bep en Reinier waarvan de eieren zijn verlegd naar onze koppels vliegduiven.

Hier een top koppel van ongekend formaat. De Baron, de laatste zoon van de Olympiade x de 07/872, dochter van het Dreampair en moeder van Donkere Leo, grootvader van minstens 2 nationale asduiven. De nestligger de 07/871 is top kweekster bij Van Den Bulck. De Baron staat gekoppeld aan Lady Rossi, een dochter uit het Dreampair en moeder van 1e 1.191d., 1e 811d. en een 5e in heel groot verband.  Dit is een uniek koppel, waarschijnlijk het enige ter wereld. Wat een klasse!


Hoe stelt u  de kweekkoppels samen en waar let u speciaal op?

De kweekduiven zijn gezet op advies van Leo Heremans dit jaar. De vliegduiven hebben zelf een partner mogen uitkiezen.

Hoe denkt u over de medische begeleiding en wat doet u aan medische begeleiding bij uw duiven?

Dat is een simpel verhaal bij ons, hebben ze niets krijgen ze niets op dat gebied. De duiven worden wekelijks nagekeken doormiddel van een keeluitstrijkje wat wijzelf kunnen uitvoeren. Als we de boel evengoed niet vertrouwen bezoeken we de duivendokter van der Sluis.

Is voeding bij de duiven voor u erg belangrijk? Wat voert u en in welke mate?

Wij voeren Beijers weduwschap en vandenAbeele van de premium lijn. In het begin van de week vandenAbeele en de laatste vier voer beurten dus weduwschap. In de morgen voor het trainen een voerbeurt en na het trainen nog een voerbeurt. 's Avonds na de training volle bak welke na een half uur wordt leeg gemaakt.

Hier doen we het uiteindelijk allemaal voor, de waardering voor een super prestatie in de vorm van een teletekstvermelding.


Geeft u ook bijproducten aan uw duiven, zo ja wat geeft u zoal?

Bovenop het voer krijgen de duiven snoep, hennep, tovo en nutripower. Ook over het voer bijvoorbeeld biergist, vitamineral, wimmoral, knoflookpoeder.

Hoe ziet het seizoen eruit voor uw jonge duiven en dan bedoel ik opleren, leren drinken, motivatie en verwachtingen van de jongen?

De jonge duiven hebben wij tot nu toe eigenlijk alleen maar meegegeven voor het opdoen van ervaring. De laatste jaren is het erg genoeg al moeilijk genoeg ze terug thuis te krijgen. Omdat wij er eigenlijk mee zouden stoppen hebben we vorig jaar de jongen niet gespeeld. We hadden er 26 overgehouden die nu dus als jaarling hun eerste ervaringen hebben met vliegen en terugkomen. En dat doen ze boven verwachting goed wat wel eens in de verre toekomst gewoonte zal worden. Als jong zelf africhten en als jaarling pas mee met de container. Dit jaar niet want die hebben we verduisterd voor het eerst en gaan mee op de jonge duivenvluchten. Eerst van het schapje en hopelijk vormen er zich koppeltjes en later gescheiden op de deur. Geen ervaringen mee maar we gaan het proberen.

De toekomstige kampioentjes staan al te trappelen om hun kunsten te gaan vertonen.


Wat is uw doelstelling voor de komende jaren?

Simpel, plezier beleven met onze duiven.

Als u andere liefhebbers een tip of tips  zou moeten geven wat zou dat dan zijn?

Ook niet moeilijk, zorg ervoor dat het hok goed is. Een goed hok zorgt voor gezonde duiven en gezonde duiven vliegen prijs. Maar het allerbelangrijkste vinden wij beleef plezier in de duivensport, gun anderen wat je jezelf gunt, sta positief in onze hobby want voor je het weet is het geschiedenis als we niet veranderen.

Stefan, Hans, Bep en Reinier, ik wens jullie heel veel succes toe voor de komende vluchten. Het begin van het seizoen is al prachtig voor jullie verlopen en ik geloof dat dit de rest van het seizoen ook wel door zal zetten want de kwaliteit en kennis is bij jullie ruim aanwezig en daar zal menig melker zich de vingers bij aflikken. Hartelijk dank voor jullie bijdrage aan Pigeonsports.

Ray Jonker

Pigeonsports