27-03-2015. Reportage Comb. Sebens - Zuidwolde

27-03-2015 09:18

Comb. Sebens - Zuidwolde


 

De Liefhebbers.
Beide zijn ze begonnen met duiven toen ze zeven waren. Willem via een dorpsgenoot en Wilfred heeft het duivenvirus van zijn vader overgenomen. Tot Wilfred zijn 18e vlogen ze apart, daarna zijn ze in combinatie gaan vliegen. Willem en Wilfred zijn echte programmaspelers. Hun favoriete vluchten zijn de midfond/dagfond vluchten en ook de jonge duiven vluchten omdat ze er de juiste duiven en een goed systeem voor hebben. Ze konden altijd wel goed meekomen, maar de laatste jaren is er een sterke groei te zien. Dit is mede gekomen door wat aanpassingen aan het hok, en er is de laatste jaren flink geïnvesteerd in goede duiven.

Het duivenhok

Ze hebben de laatste jaren een aantal dingen veranderd. Het hok is geïsoleerd, om zo de temperatuurverschillen zo klein mogelijk te houden, ook hebben ze de verluchting aangepast, de verluchting loopt nu als een schoorsteen. De verse lucht komt zowel voor als achter binnen via een kleine opening, en wordt omhoog geleid en gaat zo via de nok er weer uit. Zo doende ontstaat er geen tocht en komt de lucht gebroken de hokken in. Het hok is altijd droog, en het is erg aangenaam op de hokken van deze heren.

Systeem

Willem en Wilfred  hebben de beschikking over ruim 40 oude vliegduiven. Deze worden net als de kwekers medio half januari gekoppeld. Van de beste vliegduiven houden ze de jongen, bij de overige worden de eieren onder gelegd van de kweekduiven. De oude duiven worden eind februari gescheiden, en eind maart weer gekoppeld. Zo worden ze de eerste vluchten op nest gespeeld. Na 3 vluchten worden ze definitief op weduwschap gezet. Door de week komen ze niet samen. Voor de vluchten worden ze 4 á 5 keer weg gebracht. De doffers en duivinnen trainen beiden 1x per dag, een uur. Dit vinden ze voldoende, en door tijdgebrek lukt het ook niet om 2x daags te trainen. De duiven worden ruim gevoerd, en komen niets te kort. Het voer dat ze geven is van van Tilburg, dit bevalt de heren erg goed. Daarnaast krijgen ze P40, snoepzaad, allerhande en grit. Met name
grit krijgen ze in overvloed, dit vinden ze erg belangrijk. Wat betreft  medicatie krijgen de duiven zo weinig mogelijk. Mocht er iets aan mankeren dan raadplegen ze een dierenarts. Preventief wordt hier niks gegeven!  Willen de duiven niet meer goed trainen, dan krijgen ze wel eens een dag of twee wat minder voer. Hierdoor worden ze meestal weer wat levendiger. Dan krijgen ze ook nog extra vitaminen en dan proberen de heren om ze zo weer aan de praat te krijgen. Ze geven wel aan dat ze hier overigens weinig last van hebben en dat hun duiven graag trainen wat mede door het ruime voeren komt.

Kweek

Willem en Wilfred  koppelen hun kweek en vliegduiven altijd begin/half januari. Ze kweken alleen uit hun beste vliegduiven. Onder de rest van de vliegduiven worden de eieren van de kweekduiven gelegd, dit om zoveel mogelijk jongen te krijgen van hun kweekduiven. Bij het koppelen kijken ze eigenlijk niet echt ergens naar. Gewoon goed x goed! Geen ogentheorie of wat dan ook.. Veel wordt gedaan op gevoel. Wel doen ze af en toe aan inteelt. Bijvoorbeeld; halfbroer x halfzus, of neef x nicht. Dichterbij niet. Er zijn vele theorieën over het koppelen, maar zij denken dat men niet in duiven kan kijken, het is een spel van genen. Hoe meer goede duiven er in een koppel zitten, des te meer kans op goede jongen. Uit een slechte zal men nooit een goede kweken is men hier van mening.

Beste prestaties

  • 1e NPO Nijvel in 2013 tegen ruim 6700 duiven
  • 2e beste midfondduif van de Afdeling  10 met de NL2010-1041768
  • 1e Generaal Kampioen in 2013 en 2014 van zowel samenspel als CC, kort en lang.

De Heren hebben ondertussen een waslijst aan prijzen en kampioenschappen binnengesleept die u eens rustig kunt nalezen op hun mooie website. www.sebenspigeons.nl  Jonge duiven
Het jonge duivenspel is een erg moeilijk onderdeel. Veel mensen hebben last van ziektes etc. Zelf vliegt de Combinatie vaak erg goed met de jonge duiven. Ze besteden er dan ook heel veel aandacht aan. De jonge duiven trainen 1x per dag en het voeren van de jonge duiven is gelijk aan die van de oude duiven alleen als ze gespeend worden krijgen ze de eerste weken zoveel voer als ze maar willen, dit om uit te kunnen groeien. Zodra er niet meer wordt bijgezet wordt hiermee gestopt. Dan worden ze gewoon gevoerd. Vanaf dan is het net als de oude duiven, 's ochtends een vaste hoeveelheid en 's avonds ruim voer. Direct na het spenen worden ze verduisterd van 18:00 uur tot 06:30 uur. Dit wordt volgehouden tot de langste dag. Vanaf de langste dag wordt er bijgelicht van 05:30 uur tot 22:30 uur. dit om de pennen zo lang mogelijk vast te houden. Ook  besteden ze veel aandacht aan het opleren van de jonge duiven, echter niet meer tussen de vluchten door. De jonge duiven worden op het nestje gespeeld met veel succes.

Duiven.

De laatste jaren is er flink geïnvesteerd in goede duiven. Bij vele tophokken hebben ze duiven gehaald want alleen het beste is goed genoeg voor deze heren.

Combinatie. Visscher, Glanerbrug
In 2010 hebben ze de eerste duiven gehaald bij deze super Combinatie. Zo werd er een kleinzoon van de Johnny Boy gehaald, welke op dit moment hun beste kweekdoffer is! Verder werden er uit alle toppers jongen gehaald want dat is een must voor deze combinatie, ze willen alleen bijhalen uit de allerbeste!

Pop Heersema, Ten Boer
Bij deze zeer sympathieke liefhebber hebben ze de afgelopen jaren ook flink wat duiven gehaald. Een super kampioen die met een kleine vliegploeg gigantisch hard speelt! De lijnen van deze duiven zijn van: De Smet - Matthijs en Dirk van Dijck.

Nico Jan Koenders, Westervoort

Nico Jan is al jaren een groot kampioen, met name op de dagfond. Daarom zijn ze bij Nico Jan terecht gekomen, en ondertussen zitten er al veel rechtstreekse Koenders duiven op hun hok. Alleen uit de aller besten werd gehaald. Onder andere uit: ''TAKODA'' ''FABIO'' ''PREMIER'' ''SALINERO'' ''ESCAPE'' ''LADY ORLEANS'' enzovoort!

Wim Clermonts, Groningen
Wim is een super melker die jaar in jaar uit bij de kampioenen is. Ook hier werden duiven gehaald. Onder andere Koopman en Pieter Veenstra duiven.

Andreas Drapa, (DL)
Van deze wereldwijde superkampioen komen de laatste aanwinsten. Andreas behoort al jaren tot de wereldtop. Uit de beste lijnen hebben ze duiven gehaald. Alle super duiven zitten in deze duiven. ''POKERFACE'' KÖNIG'' ''KÖNIGIN'' etc.

 

 

Tips voor andere liefhebbers.

  • Ga bij een goed spelende liefhebber in de buurt kijken voor goede duiven, advies en hulp
  • Zorg voor een goed hok
  • Probeer niet naar iedereen te luisteren, neem advies aan van één iemand
  • Zo min mogelijk medicijnen!

Willem en Wilfred, hartelijk dank voor jullie medewerking aan deze reportage, ik heb het geluk gehad jullie al eens te mogen ontmoeten waardoor ik ook al gelijk wist dat ik met echte super gemotiveerde en getalenteerde liefhebbers te maken had waar we nog veel van zullen horen de komende jaren. Heel veel succes en ik hoop dat we nog jaren van jullie prestaties mogen genieten.

Ray Jonker

Pigeonsports.nl