27-08-2015 E.J. Stuut en Zn. - Oude Pekela

27-08-2015 09:51

"Wordt Luciënne de nieuwe vaandeldraagster"

In het verleden was dit een vader en zoon combinatie maar na het overlijden van de vader van Peter is het een man en vrouw combinatie geworden in 2013. De naam E.J. Stuut en zoon blijft gehandhaafd in de uitslagen als eerbetoon aan de overleden vader van Peter. Peter en Christina zijn echte programma spelers maar de voorkeur gaat toch uit naar de dagfond en fondvluchten. Peter is heel blij met de hulp van zijn vrouw omdat hij toch behoorlijk wat ongemakken ervaart door zijn rugprobleem en daar waar nodig assisteert Christina hem bij het pakken van de duiven en het wegbrengen van de duiven. Prachtig dat er op deze manier samen duiven gehouden kan worden en ook nog eens met grootse prestaties.

Peter Stuut

Peter is 48 jaar oud, getrouwd Met Christina en ze hebben geen kinderen. Peter is sinds 2010 afgekeurd voor zijn rug en zit dus noodgedwongen in de Wia. Voordeel is dan wel dat hij meer tijd voor zijn duiven heeft en zo dus zijn lege uurtjes op kan vullen met zijn grote passie, de duiven. Peter is sinds 1982 actief in de duivensport en heeft tot en met 2013 in altijd in combinatie gevlogen met zijn vader. Helaas kwam in 2013 zijn vader te overlijden en toen heeft Christina, zijn vrouw het stokje overgenomen en is ze nu de rechterhand van Peter. Samen beleven ze heel veel plezier aan hun gevleugelde vrienden en dat hopen ze dan ook nog jaren vol te houden.

Duiven

Het duivenbestand van Peter en Christina bestaat voor de dagfond hoofdzakelijk uit duiven van Bert Berends Nieuw Weerdinge, Frans Zwols Gramsbergen, R.Menten Rummen (België) en H.van Boxmeer uit St.Oedenrode. Op de meerdaagse fond is Peter nog in opbouw en heeft ruim 90% uit duiven van Arjan Been, o.a. rechtstreekse zoon uit Snelle Jelle x Miss Sjaan aangeschaft, verder aangevuld met duiven rechtstreeks van de Gebr. Limburg uit Zuidveen. A.Lensen  uit Ruinen en Peter van Essen uit Woudrichem.

Enkele topduiven

Diamantje. (NL.09-4768679)

Deze klasse duivin van 2009 vloog o.a.  

 •  7e NPO  tegen 3.198 duiven
 • 10eNPO  tegen  3.343 duiven
 • 21e NPO tegen  4.034 duiven
 • 60e NPO tegen  4.030 duiven

In 2011 werd het Diamantje 3e asduif lang van de gehele Afdeling 10 en in 2012 werd ze 2e asduif lang van de gehele afdeling. Dat zijn toch duiven waar wij er allemaal weinig van hebben zitten denk ik. Peter verteld er wel bij dat hij zeer veel aandacht aan de duivinnen geeft en dat ze waarschijnlijk harder voor hem naar huis vliegen dan voor hun doffer en daar kan weleens een kern van waarheid in zitten omdat ik zelf die ervaring met duivinnen ook heb mogen beleven. 

Luciënne (NL.13-4723087)

Peter en Christina zien in Luciënne een nieuwe vaandeldraagster voor nu en de komende jaren. Deze duivin heeft dit jaar al diverse vroege prijzen voor hun naar Oude Pekela gebracht waarvan hieronder een kleine greep tot nu toe.

 • Tessenderlo 5e tegen  9.598 duiven
 • Feluy 76e tegen 10.310 duiven
 • Feluy  2e  tegen  8.786 duiven
 • Nanteuil  21e tegen  3.348 duiven

Deze genoemde prijzen werden allen in de Afdeling 10 regio Noord behaald dit jaar tot nu toe. We gaan haar de overige vluchten nauwgezet volgen want met dergelijke klasseringen mag je wel spreken van een nieuwe topper op het hok.

Hokken

De hokken van Peter en Christina staan naar het zuidwesten gericht en bevatten voldoende glas aan de voorzijde, daarnaast hebben ze boven elke afdeling 4 lichtpannen geplaatst. Het hok staat circa 60 cm van de grond af en bestaat uit afdelingen van 2 meter breed en 2 meter 50 diep. Bij de duivinnen is de afdeling iets minder breed maar wel even diep. De duivinnen verblijven op kapelletjes met schotjes ertussen zodat ze elkaar niet teveel zien. De hokken worden geschrapt in het seizoen maar in de winter wordt het hele hok voorzien van beukensnippers wat er dan aan het begin van seizoen weer uit gaat behalve bij de fondduiven want daar blijft het gewoon het hele jaar liggen.

Spelmethode

Hier wordt totaalweduwschap gevlogen, de duiven worden eind januari gekoppeld en brengen 2 jongen groot mits ze allemaal goed opkomen. De duivinnen worden vanaf dat de jongen 16 dagen zijn weggenomen zodat de doffers de jongen verder groot brengen. Nadat de jongen afgespeend zijn worden de duiven opnieuw gekoppeld en laat Peter ze op eieren komen. Na ongeveer 5 tot 7 dagen broeden gaan de duiven op weduwschap. De duiven voor de dagfond worden op de dag van inkorving niet getoond maar ze worden wel de woensdag voor inkorving gezamenlijk los gelaten met gesloten kleppen. Op de overige vluchten wordt er overigens wel getoond. Er wordt tijdens het seizoen niet gereden met de duiven tussen de vluchten door alleen voordat seizen begint worden de duiven een drietal keren weg gebracht door Christina.

Verzorging en Medisch

Peter houdt van een stipte verzorging en maakt 2 x daags de hokken bij de eendaagse fondduiven schoon. Bij de overnachtduiven wordt slechts eenmaal per week de schapjes schoon gemaakt en de vloer wordt niets aan gedaan ivm de beukensnippers die er liggen. De doffers krijgen 2x daags 15/20 minuten volle bak de tijd om te eten wat ze willen in een bak op de vloer, van opvoeren is dus geen sprake. Vanaf dat de dagfond begint vinden ze in een potje in hun bak snoepzaad of pinda's na hun training. De duivinnen krijgen zoveel voer dat ze soms iets laten liggen maar 's morgens is dit weg, deze vinden ook pas als dagfond begint snoepzaad en pinda's.

Het voer dat ze het hele jaar door krijgen is van firma Beyers, tijdens het seizoen voert Peter All in One en de VandenAbeele mengeling. Het water wordt bij Peter 1x daags ververst en verder krijgen ze ook nog dagelijks de beutebak verstrekt. Na thuiskomst van de vlucht krijgen de duiven 1,5 dag SA van Nanne Wolf in het water ter ontsmetting en verder komt er niets in het water als het nodig is. Aan verduisteren wordt hier niet gedaan. De duiven worden verder jaarlijks geënt tegen PMV en de jongen worden geënt tegen pokken en voor aanvang van het vliegseizoen worden ze nog gecheckt door Nanne Wolf. De duiven gaan het hele jaar door 1x per week in bad als ze willen maar dat zit meestal wel goed volgens Peter. Verder worden er geen fratsen uitgehaald alleen krijgen de duivinnen wel heel veel aandacht van Peter omdat hij het idee heeft dat ze harder vliegen voor hem dan hun doffer en voorlopig laat Peter zien dat het wel degelijk werkt.

Mooie momenten

Peter en Christina beleven dagelijks mooie momenten met hun duiven en ook nu ze het samen doen hebben ze al diverse mooie uitslagen behaald en dat is volgens Peter ook aan Christina te danken omdat zij hem erg steunt en helpt met de duiven want anders wist Peter niet of hij had kunnen en willen doorgaan met de duiven. Nu ze het samen doen beleven ze enorm veel plezier en is het voor Peter lichamelijk ook allemaal op te brengen. Ook in de jaren met zijn vader heeft Peter al diverse prestaties op zijn palmares staan waar menigeen van ligt dromen. Wat denkt u van onderstaand lijstje?

 • 3e Sector 4 Orange (ochtendlossing),
 • 2e Nat. Chateauroux (Afd.10 met 75 km overvlucht !)
 • 2e Nat.Morlincourt (Afd.10 met 75 km overvlucht !)
 • winnen Oostcuplijn 2008 (Franfurt a/d Oder + Berlijn) van heel Nederland,
 • 2009: 6e Hokkampioen Eendaagse Fond NPO + 2e Duifkampioen
 • 2011: 7e Hokkampioen Eendaagse Fond NPO
 • 2012: 5e Hokkampioen Eendaagse Fond NPO

Peter en Christina, hier mogen jullie met recht trots op zijn en ook de prestaties die jullie dit seizoen laten zien zijn geweldig tot op heden en ik denk dat we de rest van het seizoen nog veel van jullie zullen horen en ook in de daarop volgende jaren. Ik wens jullie daarom dan ook veel succes en wat even zo belangrijk is, veel plezier en gezondheid met elkaar de komende jaren. Bedankt voor jullie bijdrage aan Pigeonsports en Topwings.

Ray Jonker
Array