28-03-2015. Interview Comb. B. van Zuiden - Swifterbant

28-03-2015 10:47

Comb. B. van Zuiden - Swifterbant


Bertram is sinds 2001 actief in de duivensport nadat hij eerst een aantal jaren had meegekeken bij zijn buurman en zo het duivenvirus te pakken kreeg. Bertram heeft een samenwerkingsverband met de familie Zeeman uit Swifterbant wat betreft de kweek en vliegduiven. Betram houdt ervan om de duiven op zo'n natuurlijk mogelijke manier te houden en daar ook op te selecteren zodat hij een sterke stam op kan bouwen. Hij heeft al prachtige prestaties behaald met zijn duiven maar is helaas de afgelopen jaren enkele zeer goede duiven verspeeld en daarom is Betram weer in opbouw en zijn er  ook diverse nieuwe investeringen gedaan. Ik heb Betram nu een aantal keer gesproken aan de telefoon en dan hoor je de passie die er is voor zijn duiven. We zullen zeker nog gaan horen van De Comb. B. van Zuiden uit Swifterbant. Hieronder een interview met deze combinatie.

 

Hoe bent u met de duivensport in aanraking gekomen?

Via mijn overbuurman, deze ging op vakantie en hij vroeg of ik zijn duiven kon verzorgen. Vond dit erg leuk en ben toen in 2001 zelf begonnen met  jonge duiven en daarna heeft het me niet meer losgelaten.

Waaruit bestaat uw hokbestand, welk ras of soorten?

Momenteel bestaat ons hokbestand  uit diversen rassen, maar zijn momenteel druk bezig om vanuit het kweekhok  een stam op te bouwen met duiven van Gebroeders. Ras, Jan Hoogland, Lub Snoek en Willem Buurstra.

Enkele kwekers, op hun website kunt u al hun kweekkoppels bewonderen.


Wat zijn u favoriete vluchten en waarom?

De Dagfondvluchten geniet toch echt onze voorkeur.

Wat zijn de mooiste prestaties en/of kampioenschappen die u tot nu toe behaald heeft?

8e Teletekst op Pithiviers en afgelopen seizoen een 1e in de Afdeling op Menen. Geweldig om mee te maken en daar doen we het tenslotte toch ook allemaal voor.

Een prachtige 8e NPO Pithiviers in 2011, dit is wat ze weer willen en wellicht nog een aantal treden hoger.


Welk systeem vliegt u met de oude en jonge duiven? Weduwschap, nestspel, dubbel weduwschap etc..?

Met de oude duiven wordt totaal weduwschap vervlogen.

Wanneer begint bij u het kweekseizoen en waar kweekt u uit?

Eind januari begin februari worden de vliegers gekoppeld en de kwekers worden enkele weken later gekoppeld.

Hoe stelt u  de kweekkoppels samen en waar let u speciaal op?

Vliegers zijn vrij om een partner te zoeken, uit de vliegers worden geen jongen gekweekt voor eigen gebruik.  Bij de kwekers wordt wel gekeken naar bepaalde eigenschappen van een duif, maar dat doet mijn compagnon, en met deze jongen wordt het jonge duivenprogramma gevlogen.

Hoe denkt u over de medische begeleiding en wat doet u aan medische begeleiding bij uw duiven?

Eigenlijk weinig... het verplichte enten is logisch. En voor de rest proberen we ze op een natuurlijke wijze gezond te houden.  Uiteraard wordt er wel ingegrepen als de duiven wat mankeren, en dan is een bezoekje aan de dierenarts soms geen overbodige luxe.

Is voeding bij de duiven voor u erg belangrijk? Wat voert u en in welke mate?

Bij ons krijgen de duiven dagelijks de producten van Versele Laga.

Geeft u ook bijproducten aan uw duiven, zo ja wat geeft u zoal?

Mineralen en eiwitten worden regelmatig toegevoegd aan het eten. En in het water is er vaak een teentje knoflook te vinden.

De mooie accomodatie van de Comb. B. van Zuiden met ook hier weer een ren ervoor.


Hoe ziet het seizoen eruit voor uw jonge duiven en dan bedoel ik opleren, leren drinken, motivatie en verwachtingen van de jongen?

We proberen ons best te doen, om wat jonge duiven over te houden aan het einde van de rit en dat is de laatste jaren niet altijd even gemakkelijk geweest. Van de jonge duiven wordt in hun geboortejaar niets verwacht. Thuiskomen is in eerste instantie het belangrijkste.

Wat is uw doelstelling voor de komende jaren?

Allereerst weer eens proberen om op verenigingsniveau weer goed te presteren, dan komt de rest vanzelf wel.  Zijn de afgelopen jaren verschillende goede bewezen vliegduiven kwijtgeraakt wat toch een flinke aderlating is geweest.

Als u andere liefhebbers een tip of tips  zou moeten geven wat zou dat dan zijn?

  • Probeer zo veel mogelijk te genieten van je hobby.
  • Voor eventueel meer informatie zie website

Hartelijk dank dat jullie mee wilden werken aan dit interview en we hopen met ons allen dat jullie nog van die prachtige prestaties gaan behalen in het aankomende seizoen. We houden een oogje in het zeil en wensen jullie veel succes toe.

Ray Jonker

Pigeonsports