31-10-2015. Berth Knaven - Didam

31-10-2015 10:45

"Super seizoen met diverse overwinningen en teletekstvermeldingen"

Wie kent Berth Knaven niet? We kunnen rustig stellen dat we hier met de top van Nederland te maken hebben want Berth zit wekelijks van voren in de uitslag en op zijn specialiteit, de dagfondvluchten is hij de te kloppen man van de afdeling 9 Oost Nederland. Berth had in 2009 en 2010 ook een paar geweldige seizoenen met als hoogtepunt zijn Nederlands hokkampioenschap op de dagfond. De jaren daarna heeft Berth ernstige gezondheidsproblemen gehad waardoor ook de duivensport op een laag pitje stond maar in 2014 ging het gelukkig weer beter met Berth zodat de successen zich weer aandienden in Didam. Dit jaar is Berth ook weer bezig met een geweldig seizoen met diverse overwinningen op zowel vitesse, midfond en op zijn favoriete spelletje, de dagfond. Berth dankt zijn successen aan goede duiven, een goed systeem maar ook aan zijn vrouw Els die hem waar nodig assisteert bij de verzorging van zijn duiven.

Berth Knaven

Berth is een 66 jarige gepensioneerde liefhebber en heeft al 60 jaar duiven inmiddels. Berth is zoals bij velen besmet geraakt met het duivenvirus door zijn vader die ook altijd duiven heeft gehad. Een aantal jaren geleden werd de vader van Berth nog wekelijks opgehaald om tijdens de vluchten te komen kijken maar helaas is zijn vader inmiddels overleden en mist Berth hem nog elke dag. Berth is een hele sociale liefhebber die een ander ook wil helpen met advies en goede duiven maar Berth is wel recht door zee wat ikzelf ook een goede eigenschap vindt maar wat niet altijd door iedereen gewaardeerd word. Kun je goed met Berth dan gaat hij voor je door het vuur en zal hij je ook naar een hoger niveau helpen in de duivensport zoals velen al mochten ervaren.

Duivenbestand

Berth is een liefhebber die altijd voor het beste gaat, hij kijkt en luistert graag bij andere topliefhebbers waarna hij een keuze gaat maken voor nieuwe investeringen. Zo heeft Berth inmiddels rechtstreekse duiven van Ad Schaerlaeckens, Dirk van Dijck, Ferry van Loo, wijlen Bertie Camphuis, Michel Driessen en Henk Neervoort. Daarnaast nog enkele duiven van o.a. Theo en Dinie Reumer uit Didam. Berth kijkt altijd goed rond, ook in de vereniging en als hij dan een opmerkelijke prestatie of liefhebber tegen komt dan wordt er ook weleens een duifje geruild om elkaar naar een nog hoger niveau te tillen. Jaarlijks wordt er door Berth wat bij gehaald en zo zijn er ook dit jaar ook weer een paar duifjes geruild met de toppers uit Zeeland, de Gebr. Scheele uit Terneuzen. Zoals u ziet worden de hokken bij Berth bevolkt door kwaliteitsduiven en moeten ze zich ook bewijzen alvorens ze op het kweekhok terecht komen. Streng selecteren is bij Berth dan ook zeer belangrijk.

Enkele topduiven van Berth

NL.08-1192003 "KUMPE"

Kumpe is een doffer van het Schaerlaeckens soort uit de lijnen van de Wounded Knee en de New Sisi en er zit ook een vleugje koopman in zijn pedigree. Kumpe is inmiddels al vader en grootvader van diverse toppers en vererft dus super.

Enkele prestaties van Kumpe zijn;

 • 2e NPO Blois tegen 3689 duiven.
 • 2e NPO Orleans tegen 3570 duiven.
 • 10e Pithiviers tegen 4343 duiven.

NL.08-1192010 "MISTER T"

Mister T is een zoon van de stamvader Blue Els die uit Home Alone x Palingkopje van Ad Schaerlaeckens komt. De moeder van Mister T is een dochter van Max en Mercedes, verkregen via Ferry van Loo uit Zutphen. Mister T vloog zelf super maar ook zijn kinderen en kleinkinderen doen het geweldig, zo vloog o.a. Pupil Noor, een dochter van Mister T al een 2e NPO Bourges tegen 1841 duiven in de afdeling 9.

Enkele prestaties van Mister T zijn;

 • 2e NPO Chateaudun tegen 6700 duiven.
 • 6e NPO Pithiviers tegen 9012 duiven.

NL.07-1464525 "LITTLE DEVIL"

Little Devil is ook van het Schaerlaeckens soort en komt uit de lijnen van de olympiade en Sisi. Deze doffer is ook een geweldige vlieger geweest en geeft zijn kwaliteiten ook goed door op zijn nazaten want zo vloog o.a. zijn zoon Devils Son ook al eens een 1e tegen bijna 30.000 duiven op Nivelles. Devils Son zit tegenwoordig bij Ray Jonker in Didam op het kweekhok en is daar ook van grote waarde. Inmiddels zijn al vele liefhebbers geslaagd met kinderen en kleinkinderen van Little Devil.

Enkele prestaties van Little Devil zijn;

 • 4e NPO Chateaudun van 5246 duiven
 • 12e NPO Blois van 2277 duiven
 • 12e NPO Orleans van 3570 duiven
 • 31e NPO Pithiviers van 6255 duiven

 

Hokken

Berth woont lekker vrijaf op een woonboerderij en heeft ruimte genoeg rond zijn huis waarop 2 hokken geplaatst zijn. Het hok voor de oude duiven en kwekers staat op het Oosten gericht en is in totaal 9 meter lang. Het hok voor de jonge duiven is 4 meter lang en staat op het zuiden gericht. Op het jonge hok gaat dit jaar voor het eerst gevlogen worden met de jongen want dit was voorheen het kweekhok van Berth. Berth heeft het hok van het westen op uit zuiden laten plaatsen en nu net als zijn vlieghok laten voorzien van ruime rennen aan de voorzijde van de hokken. Voor Berth zijn de rennen heel belangrijk in de duivensport ivm zuurstof en het baden van de duiven. Een duif gaat nu eenmaal liever in bad in een ren dan in de vrije natuur waar allerlei gevaren op de loer liggen vooral als je zo vrijaf woont zoals Berth.

Het jonge duivenhok links en rechts het kweek en vlieghok van Berth.

Spelmethode

Berth speelt met 15 koppels totaal weduwschap en koppelt aan elke doffer 2 duivinnen. De duiven worden 1 week voor de eerste prijsvlucht op weduwschap gezet. De vliegduiven worden alleen aangepaard en mogen niet op eieren komen. Ze brengen dus ook geen jongen groot bij Berth. De duiven krijgen bij Berth de beschikking over een volle bak voer dat meerdere malen per dag wordt ververst omdat Berth wil dat de duiven moeten kunnen kiezen wat ze willen. De duiven moeten bij Berth wel 2x daags intensief trainen want bij Berth is het motto, trainen is eten en eten is trainen. Heel simpel maar doeltreffend volgens Berth. De meeste liefhebbers denken te moeilijk in de duivensport volgens Berth en daarom houd Berth ook niet van voedingsschema's zoals die verkrijgbaar zijn tegenwoordig. De duiven worden voor inkorving nooit getoond want Berth wil dat de duiven rustig de mand ingaan zodat ze geen energie verspillen tijdens het transport naar de losplaats. Bij thuiskomst op
zaterdag mogen de doffers en duivinnen tot de volgende ochtend bij elkaar blijven. Dit is een wekelijks ritueel op de hokken in Didam. De jonge duiven zijn dit jaar voor het eerst in jaren verduisterd en zullen nu ook op de deur
gespeeld gaan worden. Berth is zelf heel benieuwd hoe dit zal gaan verlopen maar ik denk dat dit wel goed gaat komen want ik heb al een blik over de jonge garde mogen werpen en ik kan u zeggen dat er weer geweldige nieuwe talentjes klaar zitten om u te gaan verbazen.

Verzorging en Medisch

De verzorging bij Berth verloopt vrij stipt. Berth maakt de hokken bij de kwekers en jonge duiven niet schoon en bij de vliegduiven worden alleen de schapjes schoon genaakt. Waarom? Gewoon om de duiven veel weerstand op te laten bouwen want Berth houdt van sterke duiven die niet snel ziek worden en daarom wordt er ook voorbehoedend niets aan medicijnen gegeven aan de duiven. Ze krijgen enkel jaarlijks de entingen tegen Paramixo en Parathyfus en enkele keren per jaar wordt ter ontsmetting een rookbom op het hok afgestoken.
De jonge duiven worden elk jaar 2x tegen paramixo ingeënt. Berth voert altijd volle bak Garvo Prestige 5595 en daarnaast wordt er voldoende grit en allerhande verstrekt. 's Avonds na de training krijgen de duiven dan nog een PIKA mengeling. PIKA is een afkorting voor pinda's en kaas aangevuld met snoepvoer. De pinda's en kaas worden gemalen en vermengd met snoepvoer waarna er een handje vol per 8 duiven wordt verstrekt. Wat betreft het drinkwater kan Berth heel kort zijn, dat is altijd schoon water en wordt eveneens meerdere malen per dag ververst.

Mooiste momenten

Berth heeft inmiddels heel veel mooie momenten gekend in de duivensport maar hij is vooral trots op zijn vele teletekstvermeldingen, inmiddels heeft Berth in de laatste 6 jaar tot nu toe 25 keer teletekst gehaald en maarliefst 5x een 1e NPO gespeeld. Daarnaast is Berth enorm trots op zijn generaal kampioenschap bij zijn zeer sterke vereniging de Vredesbode Didam verleden jaar zonder overnacht te spelen en geen werk van de jongen te hebben gemaakt. Het allermooiste kampioenschap dat Berth heeft gewonnen is toch nog altijd zijn 1e Nationale hokkampioenschap eendaagse fond in 2010. Dat is een ervaring geweest voor Berth die hij nooit meer zal vergeten en dat zal ik ook zeker nooit meer vergeten want u kunt zich voorstellen wat een feest we gehad hebben in Didam.

Seizoen 2015 tot nu toe. (15 juli)

Ik noem alleen even de top 10 noteringen die tot 15 juli werden binnengesleept op diverse niveaus.

Vereniging

 • Duffel (147 km.) 7e, 9e, 10e tegen 636 duiven.
 • Asse Zelik (173 km.) 1e, 2e, 4e tegen 507 duiven.
 • Isnes (186 km.) 1e, 6e, 7e tegen 582 duiven.
 • Mons (224 km.) 8e tegen 297 duiven.
 • Quivrain (239 km.) 5e tegen 233 duiven.
 • St. Quentin (306 km.) 4e tegen 519 duiven.
 • Peronne (316 km) 3e, 5e, 9e, 10e tegen 561 duiven.
 • Chalons en Champagne (353 km.) 1e, 7e tegen 299 duiven.
 • Auxerre (493 km.) 1e, 2e, 3e, 5e, 6e tegen 227 duiven.
 • Chateaudun (547 km) 1e, 2e, 3e, 4e, 8e, 9e tegen 170 duiven.
 • Bourges (605 km.) 1e, 2e, 3e, 4e tegen 130 duiven.

Kring 3

 • Asse Zelik (173 km.) 7e tegen 8194 duiven.
 • Isnes (186 km.) 7e tegen 9245 duiven.
 • Chalons en Champagne (353 km.) 1e tegen 5131 duiven.
 • Chateaudun (547 km.) 1e, 2e, 3e, 8e tegen 2376 duiven.
 • Bourges (601 km) 1e, 7e tegen 1946 duiven.

NPO Afdeling 9 Zuid

 • Auxerre (493 km.) 11e, 12e, 13e, 34e, 39e etc.. tegen 2988 duiven. 30 mee, 20 prijzen.
 • Chateaudun (547 km) 1e, 2e, 3e, 8e, 19e, 20e etc.. tegen 2376 duiven. 30 mee, 20 prijzen.
 • Bourges (601 km) 1e, 7e, 15e, 16e etc.. tegen 1946 duiven. 30 mee, 18 prijzen.

Dithe, een nieuw talent op het hok Knaven

Dithe is een duivin afkomstig van clublid Theo Reumer uit Didam. Berth heeft deze duivin verkregen door het ruilen van een aantal duifjes in 2013. In de stamboom vinden we het Janssen Arendonk soort en het van de Flaes soort dat Theo heeft verkregen via Freek Romein terug.

Enkele topprestaties van Dithe zijn:

 • 1e NPO Chateaudun tegen 2376 duiven.
 • 3e NPO Bourges tegen 1841 duiven.
 • 1e Chalons en Champagne tegen 5132 duiven.

We mogen hier toch spreken van een witte raaf want wie heeft dergelijke duiven op zijn hok? Geweldig om te zien dat er ook door een ruiling dergelijke duiven van eigenaar wisselen. Prachtig voor zowel Berth als voor Theo Reumer die uiteraard de ouders nog bezit.

Tot slot

Ik wil Berth hartelijk bedanken voor zijn medewerking aan deze reportage en ik wens hem en zijn vrouw Els alle succes en gezondheid voor de toekomst toe. Ik ben in de gelukkige positie dat ik al een aantal jaren goed bevriend ben met Berth en Els en ik weet dan ook als geen ander met hoeveel passie Berth de sport bedrijft. Het is gewoon een grote puzzel die helemaal klopt op dit moment, goede duiven, optimale verzorging, goede voeding, gedegen training en een op en top liefhebber.

Wilt u nog een duifje bemachtigen uit 1 van zijn toppers dan heeft u nu de kans want op dreampigeons staan 14 jongen van Berth te koop uit zijn beste koppels. klik hier op onderstaande link om naar de veiling te gaan. Ik weet zeker dat u er succes mee zult hebben.

Veiling Berth Knaven op Dreampigeons tot en met 07-11-2015 - 15.00 uur

Ray Jonker