Astere Vergotte - Kroniek 236

09-04-2015 10:11

Mijn hok, duiven en alles er om heen. (236)

Als er al een God bestaat? dan is hij zeker de duivenliefhebbers niet goedgezind, voor het derde weekend op rij werden de weekend

prijsvluchten afgelast, meer zelfs tijdens de voorbije week konden geen trainingen doorgaan. We hadden zelfs dagen dat de duiven aan huis niet konden uitvliegen, zeker hier niet tussen de hoge appartementen door de hevige wind konden zij moeilijk gecontroleerd vliegen, dus maar beter niet buiten laten. Om de achterstand op de start van het seizoen op te vangen hebben de KBDB mandatarissen in samenspraak met de vervoerders afgesproken a.s. maandag een vlucht van 40km en woensdag een 100km training te organiseren zo zouden we volgend weekend terug in een normaal patroon zitten en kunnen onze duiven 2 maal 100km en vervolgens 2 maal 200km vliegen om dan het halve-fond seizoen aan te vangen. Zoals in vorige kroniek vermeld even op bezoek bij Dr Boddaert, in feite niks alarmerend enkel een paar vochtige oogjes, is ergens te begrijpen duiven die dagelijks meer dan een uur trainen in lage temperaturen en vochtig weer, een paar dagen hun oogjes druppelen met een antibioticum oogdruppel en ze komen er al gans anders voor, wie nu duiven gaat inkorven doet er goed aan de ogen te verzorgen voor inkorven en na thuiskomst zeker zolang de temperatuur zo laag blijft, ook bij kopwind aan te raden zeker in de maand april. Ook de partners van de vliegduivinnen werden onderzocht, hier werd een lichte tricho besmetting gevonden, ook van de vliegpartners dient de gezondheid nauwlettend in het oog gehouden te worden net als bij de vliegduiven zelf want ze komen wekelijks samen, ze kregen een tricho-capsule zo kan ik gerust zijn dat van hieruit geen besmetting kan komen. Toch zou ik willen benadrukken dat april een maand is waar medisch nazicht zeker aan te raden is, er zijn meerdere oorzaken die voor problemen kunnen zorgen zoals, de vlieg omstandigheden zijn nog alles behalve ideaal, maar ook een groot aantal duiven gaan besmet in de mand, vele sportvrienden denken omdat hun duiven aan huis goed trainen dat alles OK is en denken er niet aan om naar een dierenarts te gaan, enkel na een aantal weken als ze ondervinden dat ze geen prijs spelen maar ondertussen hebben ze in de reismand veel andere duiven besmet, dus ik raad ondanks het korte verblijf in de korf toch een ontsmetting aan bij thuiskomst. Het hoeft daarom niet altijd met medicijnen te gebeuren tegenwoordig kan men veel onder controle houden met natuurproducten zoals Usneano Plus van Bony, maar ook andere merken hebben dit in hun gamma.

Op eigen hok:

hopen we definitief met de oude te kunnen starten, de jonge vliegen 20 minuutjes maar zitten zuiver en gezond, als het weer opengaat zullen ze vanaf half april regelmatig kennis maken met de grote korf, ik ben voorstander van jonge duiven met de nodige voorzichtigheid op te leren, hopelijk worden we dan gespaard van het jaarlijks weerkerend "Adeno" probleem. Naar ik vernomen heb zouden reeds meerdere hokken hier mee af te reken hebben, we gaan voorzichtig zijn en hopen eindelijk eens een jaar hiervan gespaard te blijven, sommigen verkondigen het nooit te hebben, beweren dat look of appelazijn dit zou tegenhouden, geloven mag je, maar ik weet zeker dat het niet heiligmakend is.

Tot volgende maal,

Astere

pigeons.vergotte@gmail.com

https://www.everyoneweb.com/vergotte