Astère Vergotte - Mijn hok, duiven en alles er om heen - 244

30-05-2015 09:04

Naar aanleiding van mijn vorige kroniek waarin ik informeerde hoe olie te verwijderen uit mijn duif kreeg ik enkele tips binnen, waarvoor dank, een aantal daaronder raadde me aan contact te nemen met het dieren opvang center van Oostende, aan zee zullen ze wel ervaring hebben met olie vervuilde dieren ik kreeg binnen het half uur antwoord op mijn vraag, omdat het voor menig liefhebber interessant kan zijn hun antwoord:

Beste,

Dat hangt er van af welke olie dat is. Er is niet één behandeling voor alle olie, want de consistentie is zeer belangrijk. De meeste oliën kunnen verwijderd worden met Dreft. U brengt daarbij 2-3% op een hoeveelheid water van ongeveer 41graden (lichaamstemperatuur vogel is hoger dan bij de mens). U wast elk deel zeer goed, en zorgt dat alle vuil verwijderd is. Breng zeker geen dreft op de vogel zelf aan, dit moet je in het water doen voor je de vogel wast. Het water hoeft ook zeker niet fel te schuimen.  Daarna spoelt u de vogel met proper en warm (41) water af, zodat alle vuil én dreft verwijderd wordt.

Daarna zet u het dier te drogen op warmtelamp of binnen. Indien dreft niet werkt (u kan dit testen door een kleine bevuilde veer in een beetje water met dreft te wassen), kan u ook een biologische lijm verwijderaar gebruiken. Wij hebben nog een speciaal ander middel, maar dit is niet zomaar verkrijgbaar in de handel.

Mvg,

Michaël Deryckere

Animal Rehab Manager / EVS Coordinator / Green Shop Manager & organizer Events

VOC Oostende / Bird & Wildlife Rescue Centre Ostend

Website: www.vogelopvangcentrum.be

Een speciaal woord van dank aan: David Jans. - Matthias Jespers.


Terug een uitgestelde vlucht, de duiven van Issoudun werden pas op zondag gelost en dan nog vrij laat om 10u00 voor een afstand van +-475km met NW-wind ging het zeker na 16u00 worden alvorens de eerste duiven konden verwacht worden, wat ook geschiede, van het ganse konvooi (6405d) vlogen uiteindelijk maar 6 duiven sneller dan 1200m/m om de prijzen te verdelen waren er bij de oude 50 minuten en bij de jaarlingen 60 minuten nodig, 's avonds ontbraken op veel hokken nog verschillende duiven, gelukkig zijn er op maandag nog een flink deel naar huis gekomen. De eerste duivin die zich hier meldde was "Steffy 043-13" een super meisje, klasseerde zich vorig seizoen tussen de  "nationale" "provinciale" en "lokale" asduiven, eind vorig jaar had ze 11.600 prijs km, ondertussen zit ze boven de 13.000km, zonder ook maar te moeten inleveren aan prestaties, als je weet dat ze dit jaar op beide provinciale vluchten zich telkens in de top weet te klasseren, Vierzon int. prov. (443km) 103e op 6298d, nu Issoudun int. prov. (471km) 3e op 3243d, prestatie neergezet terwijl de wind niet uit de goede richting waaide, maar uitzonderingen zijn steeds mogelijk.


 

Deze week een paar ontgoochelde ervaringen gehad, bij thuiskomst van de club zondagavond zat een verdwaald jong op het hok, niet gemerkt met stempel of adresring, KBDB site, opzoeken 2 telefoonnrs, vast en mobiel, een berichtje gezonden naar de mobiel, na 3 dagen geen reactie, dan maar terug melding, idem dito, levenloos aan de andere kant, dan maar de volgende dag melding via vast nummers, mededeling dat het nummers niet is toegekend, ik heb de indruk dat de eigenaar van duif nr: B15/31--251 zeker onsportief is en ook slordig, als hij een klein bericht richting Halle stuurt wordt zijn vast nummer verwijderd in de zoeklijst. We hebben het dan maar terug de vrijheid gegeven. 2e geval terug via zoekfile gebeld "oh, mijnheer ik heb die duif verkocht, ik verwittig de koper" gesprek gedaan. 10 minuten later, oproep "gij hebt een duif doe hem maar dood, 't is een dommerik" telefoon dicht. Dan ook maar de vrijheid gegeven. Het kan toch allemaal wat sportiever en beleefder medegedeeld worden, denk ik toch.

De jonge duiven deden hun 2e club training (40km) ze kwamen zeer moeilijk huiswaarts, 's avonds ontbraken er 6 van de groep, de volgende dag meldde zich een nakomer, gekwetst in zodanige toestand dat naaiwerk niet kon helpen, dan maar met pijn in het hart hem uit zijn lijden verlost, je staat versteld dat duiven zo toegetakeld toch vechten om thuis te geraken. Na de 3 gekwetsten van vorige week nu terug 3 uitgeschakeld, nog een ander debil  afgescheurd en een ander aan de borst beschadigd.

Op eigen hok:

Waren vorig weekend de vliegduivinnen diep gegaan in hun energie, op maandag morgen zaten ze er belabberd bij, maandag kregen ze geen vrijheid en waren tot maandag avond stukken gerecupereerd, als het voldoende zal zijn om er terug te staan op Bourges weten we zaterdag.

Wie dezelfde dag thuis was gaat richting nationaal Bourges.

Hun resultaat van vorige week:   Issoudun
Club:

  • 507 oude: 1-30-39-63-94-131-153-198-212-243   10/16
  • 410 jaarlingen: 8-14-37-62-67-68-110-112-139   9/10
  • provinciaal wordt het: 3162 oude: 3e......   3243 jaarse: 50e.....

Tot volgende maal,

Astère

pigeons.vergotte@gmail.com

https://www.everyoneweb.com/vergotte
Array