Astère Vergotte - Mijn hok, duiven en alles er om heen. (257)

28-08-2015 18:42

Het seizoen loopt op zijn laatste benen, nog 1 nationale vlucht en dan nog enkele weken plezier voor de snelheidsmannen. De gevolgen van Chateauroux laten zich voelen wat het aantal deelnemende duiven betreft aan deze laatste vluchten. La Souterraine geen 10.000 duiven, ondermaats maar de oorzaak moet niet ver gezocht, hopelijk blijft men dit in de toekomst onthouden, sporadisch komen nog duiven thuis maar als ik mijn oor te luisteren leg in de club zijn toch nog gemiddeld 1/3 niet thuis, maar 1/3 betekent  toch ongeveer 9000 duiven, een aantal die we meerdere jaren zullen meedragen ook op de vluchten. Ik kreeg toevallig een uitslag van 2010 in handen van de laatste Gueret, ik korfde dan nog 33 jonge duiven in, nu heb ik er op Issoudun nog 2 ingekorfd, mijn vader zei meermaals aan je zelf zie je de omstandigheden bij anderen en ik denk dat dit dikwijls de nagel op de kop geslagen is.  Maar... we moeten verder.

Het speelseizoen voorbij is de start van de ruiperiode, rust periode voor de liefhebber, helemaal niet al kan het wel wat kalmer aan, maar deze tijd is waarschijnlijk even belangrijk als het seizoen op zichzelf, want nu krijgen ze het verenkleed waarmee ze volgend jaar moeten vliegen. Het komt er op aan de rui tijd in perfecte gezondheid te kunnen aanvatten, want door de hevige rui verzwakt een duif en is ze vatbaarder voor besmettingen, daarom is een bezoek aan de dierenarts voor de rui echt wel belangrijk, eens de rui gestart dienen medicatie ten zeerste vermeden worden. Om de rui te activeren krijgen ze hier 1 week botermelk in het drinken, 1 liter + 3 liter water, bij warm weer 2 x daags verversen, drinkpot in de schaduw plaatsen is noodzakelijk, na die week krijgen ze een week tot 10 dagen thee samen met muitzaad, zeker dagelijks te verversen, is de rui dan nog onvoldoende kun je nog een week de vloeistof van gekookt lijnzaad geven, een kom water opwarmen en er een greep lijnzaad in doen, wanneer het zaad het water begint aan te dikken van het vuur verwijderen en dit verdunnen met gewoon water 50/50.

Even belangrijk is een wekelijks bad soms tot 2 x, 2 à 3 dagen Bonychol of (sedochol of...) per week, mineralen nagenoeg iedere dag. geef een goeie ruimengeling, kijk nu niet naar een frank want je werkt nu voor de toekomst. (volgend seizoen) Zorg er tevens voor dat uw duiven nu parasieten vrij zijn zodat de jonge pluimen niet droog getrokken worden hierdoor, het toedienen van een rui vitamine is niet te verzaken. Ook ben ik nog steeds voorstander om tijdens de rui mij voeder te bevochten met een rui olie en op te drogen met zwavelbloem. Geef ze ook zoveel als mogelijk zuurstof, eventueel laat ze in een voorzet volière komen, bescherm ze wel voor rechtstreekse wind.

Om de pluimen niet het ganse hok te laten rond vliegen kun je een plaat schuin tegen de muur plaatsen zo kunnen de pluimen zich hier achter opstapelen, wekelijks eens opkuisen is dan voldoende.

Het is straks ook de tijd om eventuele aanpassingen aan uw hok nu te plannen want voor je het beseft staat de kweek voor de deur.

Zoals je ziet een duivenliefhebber is 365 dagen op een jaar liefhebber.

Op eigen hok,

Doen de oude vliegduivinnen het goed, de rui gaat goed, sommigen laten 2 pennen gelijktijdig vallen, daarom de noodzakelijkheid van wat ik vooraf vermeldde. Bij de verduisterde jongen gaat het wat trager, maar dat komt ook wel in orde.

Ik heb nog 2 jonge duivers ingekorfd voor Issoudun, kwestie van bij de mensen te zijn.

Het resultaat van La Souterraine:  603 jonge  9e-74e  2/4

zonaal:  4595d  51e - 554e  2/4

nationaal:  9760d  62e - 865e  2/4

Tot volgende maal:

Astère

pigeons.vergotte@gmail.com

https://www.everyoneweb.com/vergotte