Astère Vergotte - Mijn hok, duiven en alles er om heen (261)

25-09-2015 08:10

Mijnheer, mogen we eens op bezoek komen?  Een veel gestelde vraag aan mijn adres, allen hebben een reden, duiven bekijken, duivinnenspel, duiven verzorging, hok bouw enz...

Meestal zeg ik, ja.  Want hier is iedereen met goeie bedoelingen welkom, deze week kreeg ik zelfs de vraag, mag ik eens binnenspringen misschien kan ik sommige geheimpjes van u te weten komen, geen probleem... er zijn geen geheimen in de duivensport, enkel kunnen liefhebbers slimmer zijn dan anderen, maar ook zij moeten die bewuste producten kopen op de open markt, dus niks geheim, enkel kwestie van weten wat en waar.

Vrienden die verkondigen enkel goeie duiven te hebben en voor de rest enkel water en graan voederen, zijn geen vrienden maar leugenaars, zeg hun dit recht in hun aangezicht. Toen ik kind was 50/60 jaar geleden dan speelden de meesten met water en graan, maar toch herinner ik mij dat mijn vader "gemalen aluin" in hun drinken deed, goed voor een mooie keel, weet ik dat er geroeste nagels in de drinkpot lagen, want ze hadden ergens gehoord dat ijzer gezond was, nu weten we dat dit natuurlijk zinloos was, toch weet ik dat ze wekelijks eigen gebrouwde thee kregen, duizendblad, boerenwormkruid, brandnetels enz... waren de ingrediënten, dan reeds!

In die tijd duurde een prijskamp uit Angoulême (650km) tot de volgende dag 's middags, zijn de duiven die nu vliegen zoveel beter of slimmer of worden ze beter verzorgd dan toch niet met water en graan alleen.

Een dierenarts kende mijn vader niet, alles was eigen wijsheid en ondervinding, ik herinner mij ook de 1e maal dat een dierenarts op eigen voorstel zijn duiven kwam onderzoeken op Tricho & Cocci, amaai alle duiven zaten zwart van de tricho & cocci, wat gingen die duiven stukken verbeteren na een behandeling, na 3 weken gooide vader alles in de vuilbak, de prestaties waren met 50% gedaald, nu zoveel later weten we dat kuren tijdens het seizoen nefast is. Dit enkel om te bevestigen dat alles evolueert. Een hok uit die tijd, jongens het was niet zichtbaar, nu zitten veel duiven op een duivenkasteel, in die tijd een hok in het dak boven de koestal, door de vloer viel de duivenmest op de koeien, maar op zondag kregen ze vroege duiven thuis, niks luxe meestal kweekhokjes van oude appelsien bakken en het ging, ja vroeger... en toch was er spel en plezier. Onze moderne hokken hebben voor slechte hokken gezorgd, te weinig verluchting, als hoofd probleem, maar aan de buitenkant waren ze mooi om te aanzien, helemaal niet nodig, meestal staat een hok pas op punt na een aantal jaren nadat er aanpassingen aan uit gevoerd zijn. Het hok vroeger boven de stal, een hok in het dak met als bovenbedekking gewoon kippengaas, geen verluchting problemen zoals het nog steeds is een hok in een hok is veelal een goed hok. Te meer dat alle daken van de schuur bedekt waren met Boomse pannen, als het 's winters sneeuwde lag er evenveel sneeuw binnen als buiten.

Duiven kijken, ik bewonder sommige mensen, ze zouden 100 duiven ter hand nemen, een paar goeie krijg ik graag in handen maar 2 - 3 uur de ene duif na de andere, neen niet aan mij besteed, een super duif bekijken in alle rust ja, niet alleen bekijken, ook betasten de gaven en minderheden opzoeken en dan evalueren, met één duif lukt dat maar met de één na de andere, neen ik kan er mijn aandacht onvoldoende bijhouden,  trouwens NIEMAND kan met zekerheid de goede en de slechte uit elkaar houden voor 100%. Gij als liefhebber op uw hok moet uw duiven kunnen selecteren, maar dan moet je wel objectief zijn, keuren op afstamming, ok als je ze jaren onder de pannen hebt en prestaties kent van hun broers of zussen. Op uiterlijk, ok als je uw lijn kent en hun uiterlijke kenmerken. Mooie ogen, ok als de rest ook ok is, een mooie fiets zonder ketting daar zul je niet ver mee rijden, een mooie vleugel ok maar zonder hersenen en met zwakke spieren zal je er niet veel mee zijn. Zo kan ik uren doorgaan. Duivensport is een complexe sport geworden, vandaar dat nieuwelingen moeten opgevangen worden, gesteund door ervaren liefhebbers, niet noodzakelijk met duiven te geven, neen veeleer met goeie raad veel van onze sport ligt in kleine details die nagenoeg niks kosten, daar kunnen we ze van dienst mee zijn.

Tot volgende maal,

Astère

pigeons.vergotte@gmail.com  

https://www.everyoneweb.com/vergotte