Astère Vergotte - Mijn hok, duiven en alles er om heen (269)

20-11-2015 17:42

Wie zinnens is zijn duiven te koppelen eind november kan nu beginnen met ze voor te bereiden op deze. Veelal worden de duiven samengebracht op 25 november, ik ben voorstander dit te verschuiven naar 28 november dan heb je zeker geen probleem om uw jongen te ringen waarom het risico nemen om uw jonge
duifjes hun pootje te beschadigen dit is toch zinloos net alsof het er op aan zal komen om er prijs mee te kunnen spelen. Even alles op een rijtje, koppelen: 25 november, 1e ei na 7 dagen = 2 december, start broeden: 4 december, uit pikken: 21 december ringen beschikbaar 31 december  jongen zijn dan 9-10 dagen
oud, jongen met grote poten zijn dan te groot, hopelijk heb ik jullie overtuigd om pas te koppelen dat de  udste pas 7 dagen oud zijn op 31 december.

De voorbereiding hier is minimaal, de laatste week worden de duiven een 3 tal uur extra belicht, om 5u gaat het licht aan tot wanneer het klaar is, 's avonds wordt er niet bijgelicht, ook wordt er wat extra snoep & hennepzaad toegevoegd aan hun voeding, wat bevochtigd wordt met kweekolie, ideaal om de bevruchting te optimaliseren, en opgedroogd met BMT, Basiskern. Ook krijgen ze dan alle dagen een greepje mineralen extra die ik meng met vi-spu-min van Backs een aanrader omdat dit 30% calcium bevat die ze nodig hebben om hun eierschaal op te bouwen, dus dagelijks tot aan het leggen, nadien 3 x per week. Wie over een ATX plaat beschikt zou ik aanraden tot aan het leggen deze aan te leggen, niet om de temperatuur op te drijven maar om de vochtigheid te beperken (instelling +- 65% vochtigheid, t° 9°) Met dergelijke voorbereiding en duiven die gezond zijn zal de winterkweek geen probleem stellen.

 

Vorig weekend zat ik samen met sportvriend Berth Knaven in een forum, beiden spelen we met duivinnen, het werd een interessant gesprek vermits onze begeleiding van onze duiven loodrecht tegenover elkaar stonden met daarboven op succes voor ons beide, de meest opvallende verschillen waren, training: Berth zijn duivinnen trainen dagelijks 2 x 1u30, wekelijks brengt hij ze dan nog eens weg, hier trainen mijn duiven 2 x 5 tot maximaal 15 minuten en worden nooit weggebracht. Natuurlijk sluit daarop aan dat het voeder systeem ook totaal moet verschillen, duiven alle dagen 3u doen trainen moet je dan ook de nodige energie verstrekken, terwijl ik een systeem heb van opbouwen naar de vlucht toe had mijn gesprekspartner een every day systeem, ja alle dagen een vet rijke voeding die hij nog optimaliseerde met een mix van gemalen pindanoten en kaas waar hij dan snoepzaad aan toe voegt omdat ze dit gretig zouden naar binnen spelen. Vet rijker kan bijna niet, maar bij hem klopt het plaatje dat bewijzen zijn resultaten. Het voeder is een mix van samensmelting van zoveel mogelijk merken sportmengelingen. Terwijl hier bij mij voluit gegaan wordt voor het Matador voeder systeem en ook goede resultaten mee behaald worden. Een zoveelste bewijs 100 kampoenen 100 verschillende begeleiding systemen, is het dan werkelijk toch zo dat het belangrijkste nog steeds "goeie duiven" hebben hoofdzaak is?

Op eigen hok:

Gaat het voorkoppelen nog steeds verder, met sommige zomerjongen 2015 die nog nooit gepaard waren zijn er wel wat moeilijkheden, maar ik heb ondertussen reeds mijn systeem met dergelijke gasten uitgelegd en dat werkt steeds. Ook valt op dat de verduisterde jonge duivinnen meestal maar op 1 pen meer staan en sommigen reeds hun laatste hebben gegooid, de duivers, gespeeld tot laatste nationaal, hebben er nog 2 te gaan, nu deze heb ik niet nodig voor de vroege kweek.

Tot volgende maal en succes met de koppeling,

Astère

pigeons.vergotte@gmail.com

https://www.everyoneweb.com/vergotte