Benno Kastelein - Hengelo. Winnaar Cahors 2015 Sector 3

06-08-2015 07:50

Benno Kastelein, Hengelo, legt met overmacht beslag op Cahors in VNCC en Sector 3

De overwinning op Cahors ging ook nu weer naar een bekende naam in VNCC-land, n.l. Benno Kastelein (50), de man die tegelijkertijd beslag wist te leggen op de overwinning in de gehele Oostelijke sector: Sector 3. In onze VNCC telden we een deelname van 1601 duiven; in de sector kenden we een deelname van bijna 5000 duiven.

Benno had voor deze vlucht 14 duiven ingekorfd en wist er 9 van in de prijzen te spelen. Op zich al een hele prestatie. Maar de prestatie van de winnende duif wordt alleen maar groter als men beseft dat deze duivin geklokt werd even na 6.00 uur omgerekend betekent dit een snelheid van 1736 mpm en daarmee was ze de snelste van het gehele Cahorskonvooi. Ringnummer van de winnares: 14-1562767, een jaarling dus. Voor deze duivin was het de tweede marathonvlucht van dit jaar. Op Aurillac vloog ze een 17e Nationaal, tevens 9e in de afdeling. Als jonge duif werd ze afgericht op 5 jonge duivenvluchten en 5 Natourvluchten, zonder zich in de kijker te spelen. Als jaarlingetje werd er door haar weer deelgenomen aan de vitesse- en midfondvuchten tot 14 dagen voor Aurillac. Op deze Aurillac werden door Benno 30 duiven ingemand, waarvan 28 jaarlingen. Bij het afslaan zaten er 27 duiven "in de klok".

Wat de afstamming van de winnares betreft kunnen we het volgende melden: hoofdzakelijk Jellema met deels hier nog  Leferink en Zwiers in verweven. Het aandeel "Jellema" wordt steeds groter bij de stamopbouw van het hok Kastelein en bestaat uit zo'n 30 tot 35 vliegkoppels die alleen op nest gespeeld worden. Daarbij dient vermeld te worden, dat 50% van het duivenbestand uit jaarlingen bestaat, want Benno wil zo snel mogelijk weten wat de jaarlingen in hun mars hebben op de overnacht. De duiven krijgen een "vrije training" in de morgen en een verplichte avondtraining van een uur vanaf ongeveer 21.00 uur.  Qua voeding kunnen we opmerken dat Benno Koopman All-in One + HE van Garvo gebruikt, maar tegelijkertijd gebruikt hij tussendoor een Superdieet van Beijers of Mariman. Duiven kunnen ook wel eens "overvoerd" worden.

We zijn al weer bijna aan het eind van het Oude duiven seizoen 2015. Zijn de kampioenen al bekend of moeten we tot de laatste vlucht (Bergerac) wachten? Benno Kastelein zal zeker in de hoogste regionen eindigen. Benno: gefeliciteerd met deze overwinning.

Jan Gremmen

Bron: www.vncc.nl