Cees Nijdeken, Rijssen 1e kampioen middaglossing SMN 2015 en winnaar Hans Eijerkamp trofee (beste duif middaglossing)

09-10-2015 12:01

Jaarlijks worden vele kampioenschappen gewonnen in de duivensport en iedereen heeft vaak wel de ambitie om er één te winnen. Meestal is het niet eenvoudig omdat de concurrentie groot is en er veel specialisten zijn die zich toeleggen op een specifiek onderdeel. Dit in tegenstelling tot hoe het "vroeger" ging toen de meeste liefhebbers overal aan meededen.


Om kampioen te worden bij Stichting Marathon Noord moet een liefhebber niet alleen goed presteren op een bepaald onderdeel maar dat moet ook nog eens met zijn eerste twee getekende duiven. Keivroeg zitten maar niet met een getekende, betekent bij Marathon Noord dat je niet in de uitslag komt. Daardoor is een kampioenschap bij Marathon Noord iets bijzonders en de bestuursleden hebben door de jaren heen geprobeerd deze kampioenen de waardering te geven die ze verdienen door ze op een bijzondere manier te huldigen op de jaarlijkse feestmiddag.
De kampioenen komen letterlijk in de schijnwerpers te staan en onder toeziend oog van "de concurrentie" wordt het Wilhelmus ten gehore gebracht. Geen wonder dat kampioen worden bij Marathon Noord een onvergetelijke gebeurtenis is die de winnaar niet snel zal vergeten.
De kampioen middaglossing in 2015 is dit jaar, na werkelijk een superjaar, Cees Nijdeken uit Rijssen geworden. Zijn 10-1237284 "De Late Blauwe" presteert het om in zijn eentje het kampioenschap middaglossing bij de Marathon Noord te winnen.

 
De liefhebber Cees Nijdeken is begonnen met duiven als tiener en heeft inmiddels al ruim 50 jaar duiven. Na jaren aan het programmaspel te hebben deelgenomen wordt er vanaf  2001 door Cees deelgenomen aan de marathonvluchten. Hiervoor kwamen er duiven van o.a. Jac Steketee, Theo Streefkerk en Klaas Sturris. Zijn debuut destijds was al subliem met een 7e nat. ZLU Bordeaux in 2001. Zijn huidige duivenbestand bestaat voornamelijk uit duiven van Jelle Jellema, Arjan Beens en comb. Verweij- De Haan. Niet alleen de duiven maar zeker ook de uitstekende contacten en adviezen van deze liefhebbers hebben Cees geen windeieren gelegd, daarover leest u later meer.
 
"De Late Blauwe"


De 1e duifkampioen Marathon Noord en winnaar van de Hans Eijerkamp trofee is de 10-1237284 "De Late Blauwe" van 2010 (laat oktober jong '10). Bij de meeste liefhebbers krijgen late jongen (te) weinig kansen echter Cees heeft meerdere cracks die laat in het seizoen geboren zijn. Hij laat ze uitgroeien en richt ze het jaar erop op de natour af en dan worden ze het jaar erop gewoon gespeeld. Zijn geboorte na het sportseizoen belemmerde  "De Late Blauwe" niet om asduif te worden. Een slimme, oersterke, diepe doffer die door Cees zelf is gekweekt uit een rechtstreeks koppel afkomstig van Jelle Jellema.  Zijn vader "Jonge Storm" is een zoon van "Storm" en "Iris". "Storm" (zoon van stamdoffer "Zwart Goud" Jelle Jellema) won o.a. 16e nat. Bergerac  en "Iris" won o.a. 3e NPO Ruffec en 10e NPO Limoges. De moeder van "De Late Blauwe" is een kleindochter van ''Jaguar" en een dochter van "Kirsten". Zij is weer een zus van de 2e Nat. St.Vincent 2011 Sector IV.  "De Late Blauwe" speelt in zijn loopbaan tot nu toe 10x prijs op de overnachting. Met als absoluut hoogtepunt het jaar 2015 waarin hij in zijn eentje het Marathon Noord kampioenschap naar Rijssen brengt. Binnen afdeling 9 presteert hij fenomenaal met een 1e NPO St.Vincent; 2e NPO Bergerac en een 52e NPO Cahors. Achtereenvolgens een 11e,19e en 41e bij SMN. Overigens vliegt deze geweldenaar prijs op alle afstanden, wat dacht u van: Strombeek 12e van 2452 duiven en Boxtel een 60e van 2233 duiven. Dit jaar stond hij overigens na de eerste 5 vitesse vluchten in zijn vereniging bij de eerste 20 duifkampioenen!!
 
Het seizoen 2015
Begin april zijn de vliegduiven (22 koppels) gekoppeld en na een paar dagen broeden werden de duiven enkele weken op weduwschap meegegeven op de programma vluchten van de afdeling. Voor St.Vincent zijn de duiven gericht gekoppeld om op een nest stand van 10-12 dagen eieren te worden ingekorfd. (Neststand Bergerac verse eieren en op Cahors kleine jongen). Cees heeft in zijn hok een vluchtschema hangen waarop alle data staat. Hij weet exact wanneer hij moet koppelen, standen moet verbreken om een bepaalde neststand te creëren voor de eerstvolgende belangrijke vlucht. Dit schema werd door AB ook gebruikt. Ook het blijven spelen op eieren om zo de geelkans te verkleinen komt van de man uit Genemuiden. Wat dit seizoen opvalt is dat de duiven al bij het africhten direct goed naar huis kwamen. Ook het trainen bij huis, op advies van Jelle 1x per dag 's-avonds laat 5 kwartier vanaf 21.15 uur, ging geweldig. Daar waar de duiven andere jaren in cirkels rond het hok vlogen trainden ze nu het hele jaar met geweld. Als je dan ook nog het geluk hebt dat er geen rotvlucht is in het begin van het seizoen dan kun je de vorm vasthouden en krijg je zelfs  supervorm.


1x in de maand gaat Cees bij Nanne Wolff langs voor controle van zijn duiven, maar ze mankeren nooit wat. Of dit komt doordat ze de dag voor inkorving WN (Belgica De Weerd) in het drinkwater krijgen. Of doordat hij bij het pakken om in te korven alle duiven een Belga Magix-tablet en een Vitaboli opsteekt? We weten het niet.  Bij thuiskomst krijgen de duiven een herstelcapsule van Beute toegediend. Dit alles doet Cees al jaren op deze manier, dus ook toen het minder hard ging. De vliegduiven worden gevoerd (volle bak) met de Koopman All in One-mengeling van Beyers. Als bijproducten krijgen de duiven o.a. Tovo heel ruim met hennep en gebrande pinda's van Duyvis.
 
 
Het is altijd interessant om te weten te komen of er veranderingen zijn geweest t.o.v. vorige jaren. Want waarom presteert een duif het ene jaar beter dan het andere jaar? Waarom heb je in 2015 wel die supervorm op je hokken? Cees had er geen verklaring voor. Vanwege het grote aantal doffers met het scheiden van zijn duiven  is er een extra loketkast opgehangen. Deze extra schapjes zijn in 2015 blijven hangen. Zorgde dit voor extra motivatie? Alles is verder hetzelfde gebleven t.o.v. voorgaande jaren.  "De Late Blauwe" heeft al een aantal jaren dezelfde duivin, zijn bak is hetzelfde gebleven, het voer en de bijproducten zijn identiek. De lamp brandde net als voorgaande jaren na de langste dag continu van 05.00-23.00 uur. De duiven kregen voorafgaande aan de marathonvluchten geen 2 nachten mand. Het weekend voor het inkorven zijn de duiven net als andere jaren op zondags "gelapt" vanaf Twello. Medisch is het plaatje hetzelfde gebleven, kortom eigenlijk geen veranderingen. Of is het dan toch "De Blue Evil Eye" door vrouw en dochter meegebracht uit Turkije wat sinds dit jaar ter bescherming op de deur van zijn hok hangt......

 


Tot slot
De prestaties van zijn duiven waren fenomenaal. Het was niet alleen zijn "De Late Blauwe" maar Cees kon dit jaar terug vallen op meerdere toppers (o.a. "Brenda", 1e Asduif Middaglossing Nationaal, Afdeling 9, VNCC en Noordelijke Unie 2015 maar ook op "Zilverpenne") die gezamenlijk 1e kampioenschappen op alle niveaus wisten te winnen. Want of het nu vereniging, CC, Afdeling, VNCC, PIPA, WT, NU, Marathon Noord of Nationale Marathon is (ongetwijfeld vergeten we iets) overal mag Cees de hoogste trede van het ereschavot gaan betreden. Het jaar 2015 is een superjaar wat Cees nooit meer zal vergeten.  Het is zoals hij zelf zegt:  "Iedereen moet zo'n seizoen eigenlijk een keer meemaken. Dat kan helaas niet maar zou veel liefhebbers opleveren cq. behouden voor de sport.  Je droomt ervan en dan overkomt het je, geweldig".
 
Het winterprogramma van Cees zit helemaal vol , de huldigingen zullen elkaar snel opvolgen  te beginnen op 24 Oktober in Doetinchem, die datum was altijd al voor Cees en zijn vrouw een hele speciale maar nu helemaal. Proficiat.
 
Auteur
Mike Freriks

BRON