Cees Nijdeken - Rijssen zegeviert op magistrale wijze op St. Vincent 2015.

07-07-2015 08:54

Een 1ste winnen in VNCC is lang  niet iedereen gegeven. Als je denkt dat je een keivroege hebt, is er altijd weer één die nog sneller is. Het dateert al weer van 2011 dat Cees Nijdeken een 1ste speelde van Montpellier. In de kop van de reportage stond: "Cees Nijdeken winnaar stormachtige Montpellier" . Midden in de nacht speelde hij 3e totaal Internationaal tegen 10.255 duiven en uiteraard een 1ste in VNCC. Nu, 2015,  spelen we St.Vincent.  Cees (63) speelt nog altijd mee in de voorste linies. Ook nu presteerde hij het om rats aan de kop te draaien: St.Vincent in concours 985 duiven in VNCC. Hij speelde op een afstand van 1119 km: 1-3-9-67-225-240; met 10 duiven mee betekende dit 60% prijs.

Op Limoges begint hij om 6.19 uur in de morgen met een 47e en 51e plek van 1397 duiven; op Aurillac speelt hij weer de pannen van het dak met 17 prijzen van 30 duiven te beginnen met: 18-34-47-51-81 etc. Een mooie serie, maar Cees wacht  nog altijd op 7 duiven die de reis nog  niet hebben afgerond. Dat is dan weer de keerzijde van de medaille.

Weer terug naar St.Vincent: winnaar werd een stevige blauwe doffer (0-1237284), een doffer die gekweekt is uit een rechtstreeks koppel afkomstig van Jelle Jellema. Dit koppel vertoeft nog steeds op het hok. Voor deze doffer betekent deze overwinning zijn 8e prijs op de overnachting. In 2014 speelde hij een 4e prijs van Bergerac tegen 2651 duiven. Overigens vliegt deze doffer prijs op alle afstanden (Strombeek: 12e van 2452 duiven; Boxtel: 60e van 2233 duiven)

Ook de 2e aankomende duif (9-2090684) is uit twee rechtstreekse Jellema duiven; dit koppel is niet meer compleet. De 3e aankomende duif(1-1308846) is afkomstig van Verweij-De Haan uit Mijdrecht. Alle koppels zaten op 10-12 dagen broeden.

Het hok Nijdeken bestaat momenteel voornamelijk uit duiven van Jelle Jellema, Arjan Beens en Verweij- De Haan. Daarnaast zijn er nog "eenlingen" (nazaten uit goed presterende duiven) die zich dienen te bewijzen vooraleer er uit gekweekt gaat worden.

Cees is een nestspeler. Omdat hij een smalle tuin heeft, staat zijn hok in de lengterichting van de tuin.

Als voorbereiding op het fondseizoen gebruikt hij de vitesse en midfondvluchten van het vliegprogramma. Daarna als de fondvluchten eraan komen wordt het na iedere fondvlucht weer puzzelen welke duiven er mee kunnen naar de volgende vlucht. De St. Vincentploeg was compleet en gaat in principe naar Cahors en Montauban. Voor de Aurillacploeg wordt het moeilijker: 7 duiven waren niet thuis. Dat betekent dat er 7 koppels verstoord zijn. Hoe gaan we dit oplossen??? Duiven die eventueel niet mee kunnen naar de volgende vlucht, worden gespaard voor Orange ochtendlossing.

Cees Nijdeken is een graag geziene keurmeester die veel contacten heeft in het duivenwereldje. Tot voor kort raadpleegde hij vaak het Praathuus; daar is de jus inmiddels van af (jammer). Maar hij is vaak te zien op manifestaties en bezoekt ook de prijsuitreiking van "De Duif". Door deze contacten gaan er vaak duifjes over en weer en wordt de beleving van de duivensport alleen maar positief beïnvloed.

Het seizoen is nog maar net begonnen en de kansen op een herhaling van dit succes is niet onmogelijk: Voorbeeld: Herman Borgelink: 1e van Limoges en 2e van Aurillac.

Nogmaals Cees: van harte gefeliciteerd! Misschien doen we het nog een keer over???

Jan Gremmen

Bron VNCC

Inmiddels zijn we weer een paar vluchten verder en heeft Cees op Bergerac afgelopen weekend weer geweldig uitgehaald met een 2e, 6e en 11e tegen 1241 duiven en 5 van de 8 duiven in de prijzen in de VNCC met een opmerkelijk detail dat de eerste en tweede duif ook de eerste en derde duif van bovengenoemde vlucht waren. We hebben dan toch te maken met echte supers. Ook vanaf deze kant van harte Cees en op naar de volgende.

Ray Jonker