Column de Krabber - Deel 12

08-05-2015 09:46

Tegenvaller, wat als en dit weekend de start!

Vandaag een tegenvaller. Een van mijn jonge duiven zat gewond op het hok. Ik herkende haar gelijk, vetje blauwe vlaggetjes en op de schouder een paar witte veertjes. Een uitermate slim kijkend beestje dat me echt aan stond. In plaats van op de poten te staan was ze op de nok gaan liggen. ( ik ga er ten minste van uit dat het een zij zou gaan worden ). Ze hinkelde naar beneden. Ik zag de knijpring op de dij zitten en een schaafwond op de poot, maar het duifje ging vrij vlot naar binnen en ik dacht dat valt dan wel mee. Eenmaal het duifje gepakt leek het ook mee te vallen. Even mee naar binnen genomen waar ik het pootje vast hield en mijn vrouw het knijpringetje verwijderd. Ik voelde nog even verder en merkte toen dat ze nog maar aan 1 kant een stuitbeentje had. De andere leek wel weg. Verder onderzoek leerde me dat het heupbot gescheurd was en op de breukrand voelde je scherpe puntjes. Het was duidelijk beter deze duif niet verder te laten lijden. 


De ouders van dit jong zijn dit jaar toegevoegd aan de vast houders, beide hebben op de vluchten laten zien er bij te horen. Diverse 1 op 100 noteringen en in de vereniging ieder seizoen goed voor enkele top 10 noteringen. De liefhebber van wie ik ze kreeg gaf ze me met de boodschap wees zuinig op ze, ik geef ze aan je omdat ik er geen plek voor heb en zou er graag een ronde jongen van krijgen.

De eerste ronde is dan ook naar hem gegaan. Ik heb dus zelf de tweede ronde gehouden en helaas van dit koppel was dat er maar 1. De duivin presteerde het namelijk haar eerste ei achter de schotel te gooien. Een derde ronde heb ik niet laten komen, er zitten nl. al jongen te veel in het hok. Dit jaar dus geen jongen voor mezelf. Daar baal ik van.

Tijdens de trip naar de voorjaarsbeurs waren me 4 jongen beloofd door de nestor van onze vereniging. Ieder jaar weer behoort hij tot de verenigingskampioenen. Veel liefhebbers hier vliegen hard met zijn duiven. Vorige week in de club sprak hij al even met me, volgende week zijn ze klaar hoor. Kom je ze zaterdag halen? Zaterdag stond ik met mijn mand op stoep. 2 rode, een vale en een blauwe zaten op me te wachten. Alle drie de gekleurde duiven zijn zeker doffers. Alle drie zwart in de staart. Nu maar hopen dat ik volgende seizoen een van die rode als weduwnaar mag testen.

Mijn eigen jongen vliegen nu goed, ik zal eens kritisch proberen te zijn en hier en daar al een beslissing over blijven nemen. Er kunnen 40 jongen in het hok, maar 35 is beter. Er zitten er nu 39, eigenlijk wil ik terug naar 30. Nu 24 uur later merk ik dat ik niet heel kritisch ben geweest. 2 jongen zijn exit.

Ik kan als ik aan de ene kant van mijn tuin sta een redelijk stuk richting de binnenstad kijken, duiven van liefhebbers uit dat gebied komen bij een noordelijke en oostelijke wind meestal bij mij over. Als ik meer naar de voorkant van het huis loop kan ik tussen bebouwing door een heel eindje in de richting kijken van de duiven die meer aan de westelijke kant moeten zijn. Op zaterdag ijsbeer ik dan heen en weer tussen die twee kijklocaties. Om 10 over zie ik twee duiven als een speer richting de binnenstad gaan. Dat moeten de eerste zijn. ( later blijkt de eerste in Den Helder op 09 te zitten )

Als de twee uit het zicht zijn verdwenen even op de ATIS top kijken welke tijd het nu is. Waar blijven de mijne? Als ik bij de andere kijklocatie kom zie ik 1 duif als een speer mijn kant op komen. Dat is toch een prachtig gezicht. Helaas zit de duif veels te diep en had hij zeker 3 kilometer eerder een andere koers moeten kiezen. Nu vliegt hij vreselijk om. Even uit het zicht als hij de flat nadert en weer in het zicht. Ja, hij moet echt hier zijn. Om 13 over klok ik hem. Wat als gaat er door me heen?

Maar dat is het mooie van de sport, wat als houd ons dagelijks bezig. De eerste had hij nooit gehaald, maar 1 minuut eerder had toch gekund. Nu pakt hij de 42e in de vereniging en de 141e van 2980 duiven. De eerste duif was er 1 van 2013, de 367 die in een van mijn eerdere columns nog het thermopane teisterde.

Misschien gaat hij dit seizoen de keus voor hem rechtvaardigen. Op de tweede moet ik iets te lang wachten, maar daarna komen ze goed achter elkaar door. In de vereniging 4 duiven prijzen van de 15 in de afdeling 6 van de 15. De twee wat onervaren duiven waren pas in de avond thuis. Een goede leerschool.

Deze week staat alles in het teken van de eerste midfondvlucht. Dit is het moment waarop ik me dit seizoen wil concentreren. Vlammen op de midfond. De ronde goudse kaas bij de Aldi vandaan lijkt beter gegeten te worden dus dat zou al een verschil kunnen maken. Het trainen is verschillend het overgrote deel is na 30 minuten thuis maar steeds dezelfde twee zijn wel langer weg. Na 45 minuten even boven het hok en na 5 kwartier pas op het hok. 1 van die twee is de 688. Zal ik hem dan eindelijk aan het werk gaan zien? Tot nu twee staartprijsjes, maar ik geloof heilig dat hij meer kan.

Zijn vader heeft bloed van de bonte leontien van Marco Klein Falckenborg en zijn moeder is een Camphuis. Het is een niet al te grote doffer met een staaloog en een gehamerde vleugeltekening. Mocht hij zijn belofte inlossen gaat hij Thor heten. Dit naar de machtige god met de hamer als wapen.

Iedere dag van deze week is de opgegeven wind voor zaterdag anders geweest. Maar nu lijkt het zaterdag regenachtig met in de ochtend een westenwind en in de middag een zuid westenwind te worden. Het wordt weer niet gemakkelijk voor de duiven. Zondag lijkt beter te worden.

In onze afdeling is recent de inkorfdag voor deze vlucht aangepast. Voorstellen van diverse verenigingen om ook midfondvluchten op vrijdag in te korven hadden het niet gehaald, vooral omdat de angst heerst dat de duiven niet goed verzorgd kunnen worden omdat er pas vroeg in de ochtend op de losplaats word aangekomen. De afdeling heeft nu duidelijk gecommuniceerd en aangegeven dat dat geen probleem hoeft te zijn. Middels een soort stemming is als nog de mening gevraagd en een meerderheid is voor. Zo kan je dus met je leden communiceren.

Bij ons in de vereniging lijkt de inkorftijd te worden aangepast. Waar we duidelijk in diverse vergaderingen hebben afgesproken dat we om 18:00 beginnen met inkorven om zo ook de werkende de kans te geven op tijd te komen lijkt daar nu verandering in gekomen te zijn. Zonder overleg met de leden lijkt het nu 17:30 te worden. De reden is me nu even onduidelijk en ook de communicatie strookt niet helemaal. Zo hoor je dus niet met je leden te communiceren. Terwijl onze vereniging normaal gesproken zo helder en open met elkaar communiceert.

Ik ga er daarom maar vanuit dat het eenmalig is. Mocht dat niet zo zijn dan ga ik daar zeker tegen in verweer. Bij ons word de volgorde van inkorven bepaald door een loterij systeem, iedereen heeft evenveel kans de eerste te zijn of de laatste te zijn. Je duiven worden als je dat wilt netjes verdeeld over minstens 6 manden. Er staat een inkorfcoördinator die op volgorde de duivenmelkers afroept. Heel goed geregeld.

Deze woensdag konden de duiven niet trainen, schoonmoeder jarig en daar werd dan ook gegeten. Dat had ik uiteraard liever niet, maar gezin gaat voor. Ik was dus eigenlijk wel blij met de zware stormwind die ons teisterde, waarschijnlijk had ik ze even goed binnen gehouden. Nu zat ik met een iets beter gevoel bij mijn schoonouders te eten. ( Nu maar hopen dat mijn vrouw deze column niet leest )

Vanavond de laatste training kijken of er een beetje vaart in de doffers zit en of we na de inleidende beschietingen ( Vitesse ) nu echt kunnen beginnen. U hoort volgende week! Bovenste van de lijst wordt de oude getrouwe 176 van 2012, ( vorige week was hij op tijd en leek ook echt een haast te hebben) op 2 de 693 een jaarling die al drie keer leuk prijs pakte op 4 x zetten. Als derde en vierde nog geen idee. Wordt het zwaar zuidwest dan de Eagle op 3. Wordt het anders dan waarschijnlijk de 688.

Mocht u mij tips of adviezen naar aanleiding van deze column willen geven dan kunt u die mailen naar:  dekrabber@ziggo.nl  

Sportgroeten,

De Krabber