Column Krabber - Deel 15

28-05-2015 08:38

Top, Top kwijt, (s)top doorgeslagen!

Begin positief, eindig positief en vertel tussendoor je belevenissen als full time werkende duivenmelker met een jong gezin. Vertel hoe de sport het je verplicht om week in en week uit heel veel energie te geven om te komen tot hopelijk mooie uitslagen en vertel hoe jij je uiterste best doet de energie te verdelen zodat het ene niet ten koste van de andere gaat. Dat is mijn insteek voor deze serie columns en zo ga ik deze column ook in!

Vrijdag met inkorven voelde de duiven beter aan. Het twee keer trainen, het iets warmer en de aanpassingen in het hok zouden nu moeten leiden tot een hoger prijspercentage, de weken erop zou de vroege duif ook weer moeten gaan vallen. Het gevoel was erg goed! De duiven in de mand en op naar de club! Nu moest ik alleen nog mijn atis top pakken en de getekende ingeven. Nergens de top te vinden, snel zoeken op de plekken waar hij zou kunnen liggen niets.....


We beginnen met inkorven om 18:00 en in verband met werk kom ik meestal rond 18:15. Nergens dat kl*r* ding te vinden. Zou ik hem op de club hebben laten liggen? Moet wel, hop in de auto en gaan. Onderweg nog honderd keer gedacht waar is dat ding. Op de club duiven neergezet en in het rek waar de constateersystemen liggen gekeken. Shit mijne ligt er niet. Zou iemand hem alvast bij de inkorvers hebben neergelegd? Shit ook niet..... Bij de inkorvers aangegeven dat ik weer naar huis ben, de top halen. Op topsnelheid weer naar huis. Thuis alles over hoop, niets te vinden. Weer terug naar de club.  Al met al een hoop gedoe en nog geen constateersysteem. Gelukkig zijn er meedenkende mensen in de club. Snel het reservesysteem van de vereniging geladen met mijn duiven en ik kon om 18:45 nog mijn duiven voor de prijzen meegeven. Met de gedachte straks nog maar eens op mijn gemak zoeken. Mijn vrijdagavond was dus behoorlijk hectisch. Het is nu woensdag en ik heb nog steeds mijn eigen constateersysteem niet. Waar dat ding is? Geen idee. Ik heb nog een eigen reserve top, die moet ingeladen gaan worden na 2 jaar stilstand en dan kan ik in ieder geval mee blijven doen. Als het goed is heeft hij de laatste grote software-updates nog gehad.

Op zaterdag geen vlucht, heerlijk, het weer was bij ons goed dus leuke dingen gedaan met het gezin. Geen gedoe met het constant checken van allerlei sites, social media etc. De jongen lekker lang los gehad, hun hok helemaal schoon na een bad. Super. Zeer terecht dat alles werd uitgesteld, toch raar dat er individuele melkers klagen en meldde dat het wel had gekund. Gelukkig kregen deze mensen weinig bijval. Drama die individuele denkers. We moeten samen de duivensport en zijn belangen behartigen. Het gaat erom dat het voor de grootste groep goed geregeld is. En als het niet naar jouw zin is bekijk dan in ieder geval of de meerderheid het wel kan billijken. Berust dan voordat je domme dingen typt/roept in de wetenschap dat de duivensport niet gebaat is bij dit soort rare lossingen.

Zondag de duiven los, mooi op tijd. Ik had uitgerekend tussen 12:30 en 13:00 duiven. Normaal check ik dan diverse meldsites en dergelijk om te kijken welke snelheden op andere plaatsen worden gemaakt. Nog even gebeld met mijn vader, Pa vanaf 12:00 alles klaar? Komt goed succes!

Zondag is mijn uitslaapdag en gaat mijn vrouw er met de kinderen uit. Lekker rustig aan dus. Om 11:15 wil ik starten met alles aansluiten, schoonmaken en de duivinnen opsluiten. Eerst nog even kijken naar zoonlief die volgende week verkleed naar een voorstelling  van Brandweerman Sam gaat en zijn kleding mag showen. Top!


Om 11:35 kijk ik op mijn horloge en zeg ik moet nu echt even wat gaan aansluiten buiten. Naar buiten lopend bedenk ik me wat is het lekker weer! Shit sleutel van de schuur niet mee, dan doe ik eerst wel de duivinnen opsluiten en een krabber door het hok. Lekker bezig! Tot ik op een gegeven moment iets hoor op het dak. Even kijken, SHIT! Al twee stuks op het dak, nummer drie vliegt rond!

Mijn systeem ligt onaangesloten in de schuur! Rennen vliegen kwaad worden ( op mezelf uiteraard ) ondertussen nummer 4/5/6. Mijn stopje sloeg door. Aansluiten lukte niet snel genoeg, 1 van de 2 kleppen niet geactiveerd. Duiven naar binnen laten, in het hok had ik er ondertussen 9 van de 10, op de klok stonden er 6. Snel kijken welke er niet op stond. In 2 minuten klok ik er 9 van de 10. Ik deed mijn naam eer aan. De krabber! En moest denken aan de Vlaamse betekenis:


Na al die moeite om alsnog een mee te kunnen doen verkl**t ik het zo. Ik was even niet aanspreekbaar en moest aan mijn zoontje uitleggen waarom pappa zo hard tegen de muur schopte, vloekte en heel boos door de tuin liep. Hij snapte het even niet en dacht dat ik kwaad op hem was. Dan weet je weer duivensport is hobby, moet ik ook zo blijven zien. De duiven komen niet op plaats 1, soms op plek 2 of plek 3 maar hoort in mijn geval op plek 4. Dus positief: de duiven waren er, maar ik constateer ze 5 minuten te laat voor een normale klassering en 8 minuten te laat voor een topnotering. In de vereniging er naast, in het rayon er naast. In de regio zitten er nog 3 in de prijzen van de laatste 6 prijsduiven zijn er 3 van mij....

De boosheid omgezet in positieve energie, alles schoon, alle jongen een druppel tegen luis in de nek, en voor de duiven die me niet aanstonden een definitieve regeling getroffen. Dit weekend gaan we ervoor. De doffers hebben nauwelijks geleden, waren goed verzorgd. Alles heel snel thuis.

Deze sport is voor iedereen op zijn of haar niveau leuk te maken. Als je maar haalbare doelstellingen hanteert. Je kunt blij worden van een prijsje in verenigingsverband, blij van een prijsje in je regio, blij van een vroege prijs, allerlei mogelijkheden. In de diverse sociale media deze week veel voorbeelden gezien van blije mensen. Wat ik tegenkwam was iemand die heel blij was met zijn 10e prijs in een vereniging maar regionaal niet heel sterk voor de dag kwam. Zo'n persoon moet je feliciteren en niet wijzen op de regionale uitslag of zijn zwakke club. Je weet immers niet welke doelstelling deze persoon had. Als je zelf niet zo sterk voor de dag bent gekomen als verwacht wees dan in ieder geval sportief genoeg de ander zijn blijheid te gunnen. Overigens zijn er altijd meer mensen die hun blijheid uitten als mensen die hun teleurstelling uiten.

Stel je voor dat je een vergelijking maakt tussen een olifant en een aap. En stel dat je waarde van de aap en van de olifant baseert op hoe snel beide kunnen klimmen. Je maakt dan een misleidende vergelijking. Het is een vergelijking waarmee je zou kunnen gaan geloven dat de olifant minder waard is dan de aap. Maar is dat echt waar?

Zo zit het in de duivensport ook. Wat is je doelstelling geweest en wat heb je behaald? Ben je full time of part time bezig met je hobby. Allemaal zaken waar je even over moet denken voordat je iemands positieve ervaring harpoeneert. Alle leden in de duivensport hebben we nodig om als organisatie gezond te worden/blijven. Maar genoeg de filosoof uitgehangen.

Dit weekend 2 nachten mand. Hele goede communicatie vanuit de afdeling gezien. Na 2 extra lange weekenden voor de duiven is er onderzocht of de geplande midfondvlucht van dichterbij gelost kon worden. Dit blijkt om diverse redenen niet mogelijk. Eerlijk gezegd vind ik ook dat het een 2 nachter moet worden. Het weer voor deze zaterdag zou weer een lastige kunnen worden. Het is echter pas woensdag dus alles kan nog anders.

Iedereen op zijn niveau heel veel succes!

Mocht u mij tips of adviezen naar aanleiding van deze column willen geven dan kunt u die mailen naar: dekrabber@ziggo.nl

Sportgroeten,

De Krabber