Column Krabber - Deel 16

04-06-2015 12:09

Jongen, Belg, en op vakantie!

Volgens vele ben ik een vreemde duivenmelker en dat is niet omdat ik nauwelijks bier drink, dat is omdat ik de jonge duiven niet leuk vind. Het kweken, het samenstellen van de koppels, de eerste ringen omdoen en afspenen zijn leuk. De eerste weken, het conditioneren en de piepgeluidjes zijn leuk. Daarna begint het geëmmer.

Er blijft een enkeling weg na het buiten spelen, een enkeling komt gewond terug. Nadat de hele ploeg goed vliegt en de eerste keer wegtrekt of als je de eerste enting gedaan hebt loopt de conditie terug, het eerste teken van ziek. Geen probleem, ik gebruik het liefste geen medicatie en laat ik ze uitzieken. Dit jaar heb ik na 14 dagen aankijken toch ingegrepen. Ze vlogen bijna niet, hier en daar een vieze neusdop en een aantal met een nat oog. Dus ornithosemiddel in het water, hok qua verluchting aanpassen en verrek het leek beter te gaan. Tot twee weken geleden  ik kwam het hok in en dacht op woensdag nog wat is er loos jullie zitten niet tof. Op donderdag was de stront niet om aan te zien. Dus water aanzuren met appelazijn, dagje vasten en daarna heel weinig eten erin. Helaas geen enkele verbetering. Op zondag was ik er klaar mee. 4 in 1 in het water en daarna werd het elke dag beter. Na 7 dagen lijkt het nu goed te gaan. Ik maak natuurlijk wel de kuur af. Vorig jaar was ik ¼ deel van mijn jongen kwijt aan de jongeduivenziekte  omdat het niet over ging.

Jongen duiven kosten me teveel tijd. Het liefst zou ik me compleet concentreren op de oude duiven, maar zonder aanvulling ben je snel klaar. Jongen vreten ook hokruimte. Diep in mijn hart zou ik het liefste ieder jaar gewoon beginnen met jaarlingen. Ik heb mijn gedachte serieus laten gaan in die richting alleen kweken in september, de einde jaars duiven in de winter veel los en dan meegeven op alle Vitesse vluchten en als 2 jarige pas als weduwnaar spelen. Van verschillende kanten gehoord dat dat domme duiven oplevert omdat ze dan al 6/7 maanden zijn als de 1e mand ervaring wordt opgedaan. Dus kweek ik weer ieder jaar traditioneel mijn jongen. Zijn er mensen die toch succesvol alleen augustus/september jongen kweken met programmaduiven? Wil je me contacten? Mijn e-mail adres staat onder deze column!

In 2008 ving ik een 3 jarige Belgische doffer op. Een plaatje! Een eerste moeizaam contact met de liefhebber leerde me dat deze doffer ondanks redelijke prestaties geen toekomst had bij de eigenaar. Toen ik vroeg om het eigendomsbewijs werd gezegd dat komt goed. 2 maanden later weer contact gezocht, er werd helemaal niet meer gereageerd. Doffer in een mandje en naar het centraal hok dan maar. Ik weet nog dat ik er stond en enkele andere opvangers wel inleverde. De Belg nam ik weer mee. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen. Melding gedaan via de Belgische website en daarna nooit meer iets gehoord.

In 2010 had ik de eerste jongen van deze doffer uitvliegen. ( in 2009 vanwege verhuizing niet gekweekt ) Een zwart bonte en een blauw bonte. Deze duiven zouden geschikt zijn voor het zwaardere werk. De zwart bonte kwam een aantal maal leuk op tijd, de blauw bonte deed niks, iedere keer heel ruim na de prijzen. De blauwbonte meegegeven op de laatste fondvlucht 720 kilometer en hij arriveerde slechts 5 minuten na de prijzen, veruit zijn beste prestatie. Toch besloten de blauw bonte niet aan te houden. De zwart bonte mocht het jaar erna op de fondvluchten. In het voorseizoen besloot hij jammer genoeg de  dubbele beglazing te testen met een vleugelblessure als gevolg. In 2012 had ik na rampspoed maar 1 jaarling die iets deed, dat was een zoon van deze Belg. Onder andere een 19e in groot verband en een 4e in de vereniging. Op een fut vluchtje in 2013 verspeelde ik hem. In 2012 stond de Belg helaas op een dame uit 2004 die dat jaar geen eieren meer produceerde. In 2013 gelukkig weer jongen uit de Belg. 1 van die jongen komt als jaarling op de zwaardere midfondvluchten leuk af, ik heb deze duif werkelijk nog nooit moe gezien. Zo was er bijvoorbeeld Midfondvlucht roye, 3 duiven regionaal s'avonds thuis hij zat er in de ochtend al vroeg. Met als resultaat een 34e van 1283 en 153e van bijna 6000.

Dit jaar wil ik hem spelen op de dagfond. Deze donderdag gaat hij mee op Bourges als mijn eerste getekende. Vooraf zal ik zijn nummer niet noemen, geen foto plaatsen. Want: Wat je aanwijst raak je kwijt. Helaas is de Belg niet meer. In 2014 bevruchtte hij pas in juli, begin 2015 nog 1 x 1 ei bevrucht, zijn conditie liep daarna in 1 week ernstig terug en was de keus snel gemaakt.

Met opvangers doe ik altijd hetzelfde, meteen contact zoeken met de eigenaar, duifje op laten knappen en volgens afspraak met de eigenaar handelen. Als de eigenaar aangeeft geen prijs meer te stellen op de duif lever ik hem in bij het centraal hok. Dit jaar beduidend minder opvangers dan normaal, al is het jongen duiven seizoen nog niet begonnen.

Afgelopen zaterdagavond alle duiven een geelpil gegeven en de verdeling voor Bourges definitief gemaakt. De 176 als 2e. De 176 was vorig jaar mijn meest constante duif, dit jaar wil het niet terwijl hij er toch goed uit ziet. Hij heeft de ervaring en een stevige bouw, deze afstand met de verwachtte vluchtduur mag geen probleem zijn. De derde is een tweejarige die te weinig heeft laten zien om de selectie voor volgend jaar te halen. Ik kan hem blijven spelen op de V en MF vluchten, maar daar gaat hij het niet doen. Nu heeft hij kans te laten zien wat hij in zijn mars heeft. Totaal gaan er dus 3 mee. De andere 10 gaan naar quievrain. Al beslis ik dat pas op het laatste moment. Het weerbericht is heel wisselvallig en iedere dag weer anders. Als er onweer op het program staat speel ik alleen deze drie en heeft de rest rust.

Persoonlijk goed nieuws!

We hebben vakantie geboekt, voor de duiven minder. De laatste fondvlucht, de eerste jonge duivenvluchten en de laatste midfondvlucht doe ik niet mee. Een jong gezin en een vrouw die in het onderwijs werkt betekent keuzes maken en de duiven komen nou eenmaal helaas te vaak op plan 4.


Verder deze week heel druk gehad. Dus houd ik het korter dan normaal. Sorry daarvoor. Mocht u mij tips of adviezen naar aanleiding van deze column willen geven dan kunt u die mailen naar:  dekrabber@ziggo.nl  

Sportgroeten,

De krabber.