Column Krabber - deel 22

30-07-2015 14:14

Terug na vakantie en mestonderzoek,

We zijn weer terug in Nederland na een heerlijke vakantie in Engeland. We hebben 9 dagen doorgebracht in het prachtige Cornwall. Wat me daar opviel was het gebrek aan groepjes (post)duiven. In de lucht bijna niets. Wel veel stadsduiven, ik heb zegge en schrijven 1 x een groepje duiven hun rondes zien vliegen boven een woonwijk. Nu is dit ook niet echt een gebied waar je veel duivenliefhebbers zou verwachten. De traditionele vluchtlijn zuid naar noord gaat niet op. Zonder kennis denk ik dat de vluchtlijn hier haast noord naar zuid zou moeten zijn.


Mijn vader heeft de duiven prima verzorgd. Dat ik thuis kwam waren ze nog precies zo als ik ze had achtergelaten. Dat viel me tegen. Ik had verwacht dat de duiven "voller" zouden zijn. Mijn vader heeft ze nl. niet los gelaten. Ze hebben dus geen energie verspilt, mijn inziens zou die rust moeten leiden tot een verbeterde uitstraling van de duiven. Meteen die avond mestmonsters verzameld uit verschillende broedhokken en de dag erop naar de dierenarts gebracht. Enkele dagen later de uitslag: Paratyfus, 14 dagen kuren met baytril. Ben ik te eerlijk door dat zomaar te melden hier? Geen idee. Maar u leest het dus ik heb het laten staan.

Paratyfus is denk ik op veel hokken een probleem. Ik had alleen niet het idee dat ik het had. De standaardsignalen kon ik niet ontdekken. Na wat zelfonderzoek blijkt dat duiven met een goede weerstand de paratyfus kunnen verdragen alleen niet tot topprestaties kunnen komen. Middenmoot en staartprijsjes geen probleem. Dat sluit helemaal aan bij mijn seizoen. Vanaf dit jaar dus pre-season mest onderzoek!


Met deze kennis geef ik nu dus inderdaad alle duiven 14 dagen baytril. Dat betekent dat de kuur precies 12 dagen voor de eerste natour vlucht afgelopen is. De vliegduiven zitten hernieuwd op weduwschap en zullen dan prijs moeten vliegen. Voor deze vliegduiven de laatste kans. De meeste staan nu nog steeds op 6 a 7 pennen. Als het meezit, kunnen ze dus 2 weken full throttle mee.

De resterende 26 jongen zijn nu goed opgeleerd. In de vakantie diverse malen weggebracht en steeds per stuk los gelaten. De komende week als het weer mee zit nog 2 of 3 x in de avond weg brengen en dan moeten ze het weten. Van de jongen verwacht ik niets. Sommige staan nog op 4 pennen, thuis komen is het belangrijkste. Vanwege allerlei randzaken heb ik nog geen afspraak gemaakt om mijn duiven te laten beoordelen. Dat gaat echt nog gebeuren maar waarschijnlijk na het seizoen.

Vanuit de afdeling hebben we te horen gekregen dat van de twee africhtingen die gepland stonden met inkorven op maandag er slechts 1 doorgaat. Deze wordt dan vrijdag inkorven. Ik vind opleertjes inkorven op maandag helemaal niks. De duiven komen dan op dinsdag thuis, ik weet zeker dat ik niet thuis ben en dat de duiven het maar zelf moeten uitzoeken en binnen moeten lopen. Het op zaterdag thuis komen heeft alleen maar voordelen:

- De weduwnaars kan ik dan op weduwschap spelen en vrij snel weer scheiden.

- Ik doe de jongen nog geen chip om dus heb ik op dinsdag geen idee hoe ze thuis zijn gekomen. Nu kan ik dat gewoon zien.

- Duiven zien thuis komen is het allerbelangrijkste onderdeel van de hobby voor mij.

Over de losplaats van onze jongen duiven opleer is veel te doen.

Eerste africhting Alphen aan de Rijn schijnt zo dicht bij hoogspanningskabels te zijn dat de duiven niet eens knap kunnen vertrekken. De tweede plaats ligt direct onder de Biesbosch en bijna op de Zeeuwse eilanden, duiven die niet gelijk vertrekken maar iets naar links afwijken vliegen zo het eiland op. En zoals iedereen weet water overvliegen blijft lastig zeker voor die jonge dingen.

Voor nu wordt de africhting verschoven naar een logische nog te bepalen plek, ons huidige bestuur lijkt dus te luisteren naar de leden en ook in het seizoen durft het te wijzigen. Ongetwijfeld zal niet iedereen er blij mij zijn. De nieuwe losplaats ligt namelijk behoorlijk oostelijk waardoor de duiven misschien Friesland in schieten. Waarom niet Bodegraven of woerden? Is een prima gebied om te lossen.

En voor de andere rayons Gouda?

Allemaal zaken om in de najaarsvergadering als voorstel in te gaan dienen. Als je van iedereen de klachten hoort zullen er enorm veel voorstellen besproken moeten gaan worden.

Mocht u mij tips of adviezen naar aanleiding van deze column willen geven dan kunt u die mailen naar:  Dekrabber@ziggo.nl

Sportgroeten,

De Krabber