Column Krabber - Deel 23

06-08-2015 09:21

Regen, knippen en de Kip of het ei?

De duiven zijn klaar met hun verplichte kuur baytril. Ze vliegen dat het een lieve lust is. De weduwnaars zijn gewoon 45 minuten weg en klappen daarna nog gerust 15 minuten rond het hok. Dat is erg fijn.

Wel geleerd dat een natuurlijke aanpak zou moeten werken maar dan wel met een gedegen controle van de dierenarts. De natuurlijke aanpak met knoflook en dergelijke werkt tot op zekere hoogte.

De poten van de duiven zijn schoner en ze lijken er echt meer zin in te hebben. Waar ze door deze kuur ook aan toe zijn gekomen is het ruien. Soms 2 pennen tegelijk. De heren ruien te goed. Ik kan de meeste straks niet eens twee natourvluchten knap in de veren meegeven. Iedere keer als ik het hok betreed vind ik wel 2 a 3 pennen in het hok. Een tip om de rui nog iets tegen te gaan zo laat in het seizoen was:

- even minder vaak een bad geven.

Deze tip viel letterlijk in het water, buienradar gaf aan droog, dus even de duiven eruit. Piep piep telefoon signaaltje: per direct neerslag... En ja hoor de doffers vlogen door een pittige regenbui. En ze vonden het heerlijk. Twee dagen later een wolk van dons en kleine veertjes.

Met diverse mensen nog gehad over het bijknippen van de eerste pen die moet gaan vallen. Er zijn een aantal mensen die het geprobeerd hebben maar werken doet het niet. Daar dacht de liefhebber die ik enkele weken gelden sprak anders over. Ik had een van zijn jonge opgevangen en melde hem dat het jong zowel links als rechts een behoorlijk stuk van 1 van de pennen mistte. Deze man lachte me uit. Letterlijk zijn tekst: Jongen jij weet niet zo veel van duiven hoor ik al, hoe lang heb je al duiven?. Dat knippen houd de rui tegen. Ik liet hem in die waan. Deze beste man maar niet verteld dat het dan om een klein puntje moest gaan en niet om een centimeter of 5. Het duifje heb ik later die week op een kilometer of 25 van huis losgegooid.


Bij de jongen gaat het ook nog steeds goed, sommige staan ondertussen op 3 oude pennen en vallen echt al behoorlijk kaal. Ze gaan gewoon een paar keer mee. Ik heb ze zelf dit weekend weer weggebracht dus qua kennis moet het goed zitten.

Deze week ook een gesprek gehad met iemand over de toekomst van de duivensport. Aan het eind van het gesprek bleek eens te meer dat duivensport in de huidige vorm over 15 jaar een lastig verhaal is. Mensen van nu willen niet veranderen want hebben nu op hun manier veel plezier aan de sport dus regelgeving om te komen tot een gezinsvriendelijkere sport, een minder vol programma en gelijke regels in alle afdelingen stuit op een enorme weerstand bij de mensen die over 15 jaar de duivensport verlaten hebben. Nu veel veranderen betekent dat veel mensen van de oudere garde het bijltje er bij neer gooien, en niets veranderen betekent dat je nauwelijks aanwas van jonge leden zal hebben. Het zeer bekende verhaal van de kip en het ei. Duivensport moet echt gezinsvriendelijker. Mijn column van enkele weken gelden was misschien te, maar het staat buiten kijf er moet ( willen we over 15 jaar nog steeds in grote getale onze wedstrijdjes doen ) echt iets veranderen.

Mocht u mij tips of adviezen naar aanleiding van deze column willen geven dan kunt u die mailen naar:  dekrabber@ziggo.nl  

Sportgroeten,

De KrabberArray