Column Krabber - Deel 14

21-05-2015 10:34

Bad Luck en matige resultaten,

Dit gevoel moet u kennen. In uw hok vol met jongen zitten een paar duiven die u extra aanstaan. Altijd levenslustig, bewust kijk je niet naar ringnummer want je weet wat je aanwijst raak je kwijt. Soms kan je er echter niets aan doen, dan heeft een duifje een wit pennetje, een bonte plek of valt hij gewoon op. Zo een had ik ook pienter ding, 2 witte pennen en een wit plekje op zijn keel. En natuurlijk weet je dan wie zijn ouders zijn. U raad het al: Juist dat jonkie is zaterdagmiddag van het hok af verdwenen. Dus wat je aanwijst raak je kwijt.....

Van de ouders van dit jong heb ik nog niet het geluk gehad dat er jonge doffers overbleven. Deze vliegdoffer van 2012 is kleinzoon van de beste vitesseduif 2009 whzb. Vliegt met enige regelmaat zijn prijsjes en ik kweek er sinds 2013 ieder jaar 2 jongen uit. Ik houd er alleen de duivinnen van over, en daar vlieg ik niet mee.

Wat je aanwijst raak je kwijt geld ook voor de 693. In mijn vorige column vertelde ik nog dat ik blij ben met deze doffer. Met afstand mijn meest constante jaarling en regelmatig prijs, helaas is hij nog onderweg. Afgelopen week vlogen we point sainte maxence, donderdag inkorven en zaterdag niet los maar zondag. Mijn jaarlingen hadden nog nooit twee nachten mand gehad, maar eens moet de eerste keer zijn. Het werden er dus meteen drie. Ergens is iets mis gegaan want ik kreeg zelfs een oude terug die stijf stond van de kramp. Deze heeft in totaal 12 x twee nachten mand gehad. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat juist hij het water niet kan vinden. Wat er mis is gegaan blijft koffiedik kijken. 1 mand waar het water moeizaam kwam? Misschien een paar dominante doffers die de goot bezet hielden? Wie het weet mag het zeggen. Drie jaarlingen hadden erg veel moeite, de 693, de 688, en de 696. De 688 viel maandagochtend om 7:30, de 696 zat dinsdagmiddag op me te wachten.

Wat betreft de wedstrijd: Ze zijn gewoon net niet goed genoeg. Alles lijkt goed maar daar is ook alles mee gezegd. Gewoon weer netjes prijs, in het rayon weer ruim 1 op 10. Maar ik ben in de vereniging pas de 15e liefhebber die een duif klokt. Zijn het de koude nachten? Is het het hok? Is de kwaliteit van de duiven niet goed genoeg? Hoe krijg ik ze in vorm? Ik houd het bij de gedachte dat het de warmte moet zijn. Ik ben ondanks de kou begonnen met 2 x daags trainen. Op dinsdag, woensdag en donderdag heb ik iets extra tijd en kunnen de duiven ook in de ochtend vliegen. Wie weet levert dat iets op.

Omdat ik de 693 nog mis had ik maandag de ren bij de jongen op val gezet. Mocht hij komen dan kan hij er in ieder geval in. Meteen bij thuiskomst even kijken, is hij er? Heel even hoop want.....  wel een gele ring van 2014 in het hok, ook een duif met vlaggetjes bij de ogen, het was echter de 717 die van drie weken geleden nog onderweg was. Even kijken of we die nog kunnen inpassen. Voor nu even apart omdat hij toch lang is weggeweest en zijn broedhok naar 1 van de reserves is gegaan.

Ik heb besloten niet mee te geven op de dagfond. Wat heeft het voor zin? Duiven die te laat komen op een vliegafstand van 450 Km gaan niet ineens het mooie weer maken op bijna 600 Km. Ik kan ze dan beter niet kapot spelen. Bijna alles gaat mee op de Vitesse en misschien als het beter gaat ( lees: warmer word ) over 14 dagen de tweede dagfondvlucht.

Is het ijdele hoop dat het beter gaat als het warmer wordt? Misschien wel, vorig jaar rond deze tijd maakte ik een paar leuke uitslagen en toen was het warmer. Ik legde toen de basis voor mijn knappe 3e plaats aangewezen. Nu is het huilen met de pet op. Aangewezen uitgeschakeld en onaangewezen 50 punten achter op een podiumfinish. We blijven poetsen!

Met de jongen gaat het niet geweldig, hier en daar een vuil neusje en ze vliegen niet lang genoeg. Ik sprak erover met diverse mensen en de gemene deler was: hoe is de voorkant van je jongen duivenhok? Ik vertelde dag en nacht open. Ze kunnen in een ren. Ik kreeg een enkele keer te horen dat is goed, iemand vertelde maak het s nachts dicht en weer een derde vertelde zorg ervoor dat de duiven maar van 1 kant in de wind kunnen zitten. Dus de ren aan de zijkanten dicht zetten met plexiglas. Het moet als het ware een dichte doos zijn waar alleen de voorkant uit is gesneden. Ik heb een combinatie van mogelijkheden uitgevoerd. Ik heb een gedeelte van de ren dicht gezet met plexiglas, en s nachts is de ren nu afgesloten. Ik het idee dat het de duiven goed doet.

Mocht u mij tips of adviezen naar aanleiding van deze column willen geven dan kunt u die mailen naar:  dekrabber@ziggo.nl

Sportgroeten,

De Krabber