De week van Martijn - Deel 20

23-12-2015 16:05

Voornemens:

We kennen het allemaal, bij het einde van een periode, en voor een nieuw begin maken we voornemens, goede voornemens, ook weten we dat ze vaak vrij snel in de vergetelheid raken, en hoe groter en ingrijpender de voornemens zijn hoe minder er van terecht komt, en toch blijven we bij ieder nieuw jaar, ieder nieuw duivenseizoen de voornemens weer maken.


We kunnen voornemens maken als land, bijv. de opbouwers van ons land, de bejaarden van nu niet blijven uitwringen, Als organisatie NPO, het voornemen maken om transparant te zijn, te luisteren naar de leden, open te zijn over missers en kosten, We kunnen als club voornemens maken, bijv. de mindere goden, eens helpen aan wat eitjes, interesse tonen voor hun wel en wee, een eerlijk advies geven, een winnaar feliciteren en niet negeren, ook een keer de handen uit de mouwen steken, helaas collectieve voornemens brengen weinig soelaas, verbeter de wereld en begin bij jezelf, kleine dingen die bijdragen aan een betere wereld, ik beperk me tot de duivensport, ik zet een aantal zaken ( voornemens ) op een rijtje

  • oud zeer opzijzetten, zeker bij samengaan clubs en afdelingen
  • interesse tonen aan medeliefhebbers, kampioen of krabber
  • niet op alle veranderingen direct een vooroordeel ventileren
  • afspraken zien als afspraken
  • opgevangen duiven wel melden of verzorgen en zodra het kan de vrijheid geven
  • bij melding opgevangen duif snel en op nette manier reageren
  • het meedoen belangrijker vinden dan winnen en euro's

We zijn nog met een kleine 20.000, als we allemaal 2 zaken oppikken uit mijn opsomming en dit ook uitvoeren, dan zijn we volgend jaar 40.000 keer beter bezig dan in 2015.


Kweek:

Bij sommigen gaan de jonge duiven deze week uit het ei komen, de ringen zijn in aantocht, het zachte weer heeft de winterkwekers een duwtje in de rug gegeven, zorg dat de ouder duiven ook van u een extra steuntje meekrijgen, voer gevarieerd, eiwitten en vetten, probeer goed verteerbaar eiwit te verstrekken, bijv. succes Corn, eivoer met 25% eiwit, besef dat grote hoeveelheden erwten en bonen, zeer zwaar verteerbaar zijn, maar voor een klein gedeelte benut worden, en een aanslag zijn op het verteringsgestel, de snelle eiwitbronnen vaak dierlijk eiwit zijn minder bruikbaar, immers zodra ze opgenomen worden door de oude duiven, zullen ze verdwijnen in de bloedbaan, en niet bij de jongen terechtkomen, herstelpillen, als het ware eiwitbommen zijn uit den boze, als deze bij jonge worden opgestoken, wordt de groei, vooral van het verenpak dusdanig gestimuleerd, dat de veren niet de kans krijgen goed te ontwikkelen, met tot gevolg een bijna onbruikbaar verenpak, wat niet ontwikkeld is en die veel minder in staat zijn om via de veren het vitamine D aan te maken , met behulp van zonlicht, gaat men deze jongen later verduisteren, is coli bijna op afroep. Vitamine D zorgt immers voor uitgroei skelet en weerstand.


Zo moeten ze zijn, snelgroeiend, en alert, geen plofduiven kweken.

Voor de latere kwekers, pas op voor vervetten en blauw worden, ze hebben beduidend minder voer nodig dan bij winterweer, wat er nu eigenlijk wel moest zijn, kijk verder of er ectoparasieten op de duiven zitten, deze floreren vanwege het redelijk warm weer, beter dan dat we wensen, beter nu behandelen dan zodra ze jongen hebben.

Deze week:

Het lijkt er steeds op, dat veel zaken stilvallen, tegen de feestdagen, de handel valt stil, kritiek ebt weg, het mail verkeer wordt minder, de drukte op de wegen neemt af, vrije dagen worden verzilvert, sommige gaan er een paar dagen tussen uit, weer anderen doen wat gezinsactiviteiten, her en der nog een beleefdheidsbezoek, zodoende kan ik u weinig spectaculairs melden wat ik nog tegen kwam.

Voor Harm:

Reeds enige tijd viel het mij op dat ik weinig mails, vragen, opmerkingen kreeg van Harm, een man waar ik al vele jaren een goed contact had. Deze week kwam ik achter de reden, ik bezocht zijn baas en zijn bureau was leeg, geen Harm, de snoeppot die trouw naast hem stond was leeg en stond er als een monumentje bij. Toen hoorde ik Harm komt niet meer hij is ziek, het gaat niet meer, ik ben er een hele dag stil van geweest, hoe is het mogelijk 48 jaar, altijd en voor iedereen behulpzaam geweest, vriendelijk, en nu Harm komt niet meer.

Hoe oneerlijk en wreed kan het leven zijn, nogmaals 48 jaar een mooi gezin, een goede job, een vrouw en twee kleine kinderen, en nu ziek onomkeerbaar, hoe oneerlijk en hoe onherroepelijk, we zeuren over update ECS, over de NPO, over batterijen van kloksystemen die duur zijn, waar gaat het over als je bedenkt wat er in ons leven kan gebeuren?

Harm ik wens jouw en je gezin toch nog het beste, hopelijk zijn jullie als gezin nog even samen, en vinden jullie de kracht om samen nog kleine mooie dingen te zien en te beleven, ik kom zeker in het nieuwe jaar nog even langs om te bijpraten zoals je vaak zei, eigenlijk vindt ik er geen woorden voor.

Dit was de laatste kijk van Martijn voor 2015, ik bedank Ray voor de ruimte op zijn site, ik bedank jullie lezers, dat jullie de moeite namen, om te lezen en te volgen, hopelijk vinden we elkaar terug in 2016.


Voor jullie allemaal fijne kerst, een goed en gezond 2016

Familie Oomen