De week van Martijn - Deel 22

20-01-2016 18:01

Deze week even vroeg de tijd genomen om weer een column op papier te zetten, alhoewel het was niet de meest interessante week, wat discussie gehad over het wel of niet aanmelden bij NPO om deze op de kaart te zetten, uiteindelijk nee reden zie link

https://www.duivenmarktplaats.nl/oomen/vraag3854.htm

Verder leuke bezoeken gebracht oa in Capelle aan den IJssel bij Harry en William die er voor willen gaan, vader en zoon, die met open vizier hun duiventoekomst tegemoet zien, verder was ik deze week in Rilland, Yerseke, Dirksland, Roosendaal, Steenbergen, Hoeven, Rosmalen etc, dus een leuke en voor mij interessante week, het is nimmer saai, we merken dat we in de kweek raken, de verkoop voer trekt aan, meer en meer worden er adviezen gevraagd, dus er is hoop, en waar hoop is, is toekomst Her en der problemen met het te vet worden van duiven, tip, zodra de meerderheid op eieren zit, ga dan tot enkele dagen voor het uitkippen van de jongen over op een lichte mengeling, of voer een 8% mixed corn bij, dit zijn geextrudeerde plus ic korrels gemaakt uit planten, wortelen en biergist, verder deze tijd niet teveel poespas, wel verneem ik dat door vochtig, relatief warme winter, wormen en cocci de kop opsteken, laat het niet lopen, onderneem actie, zeker bij haarwormen. Ook opvallend is dat mensen die niet of niet meer voor het geel preventief behandelen, er ook minder last van hebben, vaak wel een lookteen in de drinkpot, in tegenstelling tot wormen en cocci kunt u met selectie en hygiëne dit varkentje redelijk wassen.

Gif ( landbouw)


Zoals insiders weten, heb ik in 2015 het besluit genomen, om te stoppen met vliegen, de duiven zijn er nog ,maar uit liefhebberij, reden is het vele gif dat gebruikt wordt door landbouwers in mijn directe omgeving op aardappelen , buxus en aardbeien, bijna dagelijks een verse lading fungiciden, nu het jaar om is hoor ik van diverse kanten dat de jagers bijna geen hazen schoten, deze sterven blijkbaar massaal door gebruik gif, ook hoorde ik dat een collega wat vogels wegschonk, aan een tehuis, dit ging goed totdat de tuinman met gif het onkruid, te lijf ging en ook rond de volière de paden behandelde en resultaat, volgende dag alle vogels dood, dus onderschat het gebruik van gif niet, pas dan ook altijd op met zelf gif rond de hokken te gebruiken, voor onkruid verdelging, of schimmels en luizen in planten, een gewaarschuwd man telt voor twee.

Plus ic korrel in duivenvoeders onderzoek naar schimmel infectie

Sommige sceptici beweren dat het gebruik van geëxtrudeerde voeding de kans op schimmelinfecties bij duiven doet toenemen. Klopt deze bewering?

Schimmelinfecties of "aspergillosis" komen bij duiven uiterst zeer zelden voor: duiven zijn van nature immers weinig gevoelig voor schimmelinfecties. De aspergillusschimmel verantwoordelijk voor de meeste schimmelinfecties bij vogels is daarenboven een "opportunistische" ziekteverwekker: enkel bij een hoge infectiedruk en verminderde afweer komen klinische infecties voor.

Stress is een belangrijke factor die de afweer tegen schimmels onderdrukt. Deze stress kan veroorzaakt worden door onder meer transport, vluchtcondities, temperatuurschommelingen, etc. Ook vitaminetekorten (vooral vitamine A), alsook veelvuldig antibioticumgebruik, stof of hoge ammoniakconcentraties op het hok door overbevolking kunnen bijdragen tot het ontstaan van schimmelinfecties.

Schimmelsporen zijn overal aanwezig en komen meestal op het hok via de bodembedekking. Duivenvoeders spelen volgens de wetenschappelijke literatuur zelden een rol als besmettingsbron voor aspergillosis.

In het geval van geëxtrudeerde duivenvoeding zorgt de hittebehandeling tijdens extrusie daarenboven voor een belangrijke daling van schimmelconcentraties op het voeder.

Geëxtrudeerde duivenkorrels bevatten daarenboven heel wat substanties die de weerstand tegen schimmels verbeteren:

  • Het vitamine A gesupplementeerd in de extrudaten zorgt voor een gezonder slijmvliesepitheel dat minder gevoelig is voor schimmelinfecties.
  • Het toevoegen van organische zuren aan extrudaten remt op een natuurlijke wijze de schimmelgroei.
  • Sommige fabrikanten voegen natuurlijke kleimineralen toe aan geëxtrudeerde duivenvoeders: deze kleimineralen binden het ammoniak in de darmen en zorgen voor een gezonder hok en lagere ammoniakconcentraties.
  • In de nieuwste generatie geëxtrudeerde duivenvoeders worden ook nutraceuticals verwerkt die de weerstand tegen besmettingen bevorderen: zo verbeteren carotenoïden (beta-caroteen en luteïne) zowel de humorale en cellulaire immuniteit.

Conclusie:

Er is geen enkel wetenschappelijk argument om aan te nemen dat het gebruik van geëxtrudeerde voeding bij duiven de gevoeligheid voor schimmelinfecties verhoogt.

Integendeel, de lagere schimmelgehaltes dankzij het sterilisatie-effect tijdens extrusie en de toevoegingen van onder meer vitamine A, organische zuren, kleimineralen en nutraceuticals helpen schimmelinfecties te voorkomen. Meer gedetailleerde wetenschappelijke achtergrondinformatie over geëxtrudeerde duivenvoeding vindt u op www.versele-laga.com

Bij deze een ietwat saaie bijdrage maar laat het bezinken, pas goed op jezelf, tot volgende keer

Martijn