De week van Martijn - Deel 24

04-02-2016 11:18

Afgelopen weekend stond in het teken van het WK veldrijden, duiven even op de tweede plaats, helaas het Spoor der kampioenen niet in de bus, ( zal Gerrit hierover vragen), bijzonder slecht weer, dus de focus op de titelstrijd, zaterdag mooie sport, Jens Dekker deed het, het eerste goud voor Nederland, Hierna dames < 23 en opnieuw een plak , dit keer brons, schaduw was het geval Femke v.d D, die in bezit was van een fiets met motortje, hoofdpersoon nog geen 20 jaren oud, leek gebruikt, totdat er een interview volgde, in eerste instantie was dit voor haar een onbekende fiets, ( in haar kleuren, met haar naam, en haar maat)toen enkele minuten later, bleek ze de fiets wel te kennen , het was de fiets van haar vriend, die per abuis in de materiaalpost van een WK stond, De race van de dames >23 werd wederom een succes 3 Nederlandse in de top 6, met een prachtige winnares T de Jong uit het Brabantse, een topdag voor Nederland.

De zondag zou een verder succesvolle voortzetting moeten worden, bij de beloften liep het mis, geen top 3, maar de grote troeven kwamen nog, de profs, met een bijna zekere winnaar, een mindere dag voor Mathieu van de Poel, een superdag voor zijn broer, bracht deze Brabanders op plaats 5 en 6, Sven Nijs, de beste allertijden streed mee tot de laatste ronde en nam afscheid van het publiek met een bijzonder verdiende 4e stek, Lars V D Haar, liet zien waartoe hij in staat was, na een spannende race ging uiteindelijk W v Aert met de zege lopen, maar Lars maakte onze dag goed met zilver, en sluit hiermee een super seizoen af, het mondiale in het veldrijden professionals is nog  geen feit, nml de eerste 8 in de uitslag komen uit de lage landen, maar het was een mooi kampioenschap, we hebben genoten, ondanks dat we niet ter plekke waren maar via de flat screen volgen bij de houtkachel. Een ding verbaasd me hoe onsportief, en onbeschoft , Belgen kunnen zijn, Spuug, bier etc werd naar Lars gegooid, Zelf heb ik vele jaren in dit veldrijwereldje vertoeft, vele WK, NK, Superprestige bezocht, en opvallend zijn het geen individuelen, geen tientallen maar honderden van dergelijke, mislukte landzoogdieren. Dezelfde gaan ook als beesten tekeer als een jonge dame voorbijkomt, zijn ze in de groep dan zijn rare opmerkingen niet raar genoeg , komen ze zo een dame later alleen tegen, dan zijn ze zo verlegen, dat ze een gezicht trekken of ze 3 weken enkel pis gedronken hebben, en als vast voedsel watten, nog een opmerking Lars klein van gestalte heeft een grote motor maar ook een groot hart, hij zegt het zal erbij horen, daarin tegen laat een groot wielerland zien, hoe klein en kinderachtig ze op grote schaal zijn.


Mooi podium


Een interessant onderwerp las ik in de column van M van Lint

Zie onderstaande een deel uit zijn column, bron M v Lint

Begin van een droom

Sinds mei 2014 werd er gestart met het ontwerpen van een Smart, draagbaar voorwerp (normaal gezien een ring) die zou toelaten en de mogelijkheid geven aan iedere duivenliefhebber om zijn van de vlucht weerkerend duiven op te sporen en het af te leggen traject te volgen via zijn eigen telefoontoestel.

In juni 2014 was een eerste ontwerp reeds klaar, met een gewicht van 11 gram. Een paar weken later kon de ring, voorzien van een batterij, met succes reeds vijf minuten lang functioneren. Na 6 maanden van intens onderzoek en ontwikkeling slaagde men er in om een zeer smalle en lichte klikring te creëren die via het Internet kon functioneren en ook alle weeromstandigheden kon trotseren. Het heeft echter nog tot Augustus 2015 geduurd eer men klaar was met een nieuw ontwerp van een ring met slechts een gewicht van 7,5 gram.

Deze ring gaat ons toelaten om verschillende functies uit te voeren en volgende observaties waar te nemen.

De weergave van :

 • de juiste tijd en plaats waar de duif zich voortbeweegt.
 • de hoogte waarop ze vliegt.
 • de snelheid van haar vlucht.
 • de indicatie van een werkende batterij.
 • een 3D analisering .
 • de mogelijkheid om speciale controles uit te voeren.

De vooruitgang en de vliegtesten

Meer dan 100 keer uitproberen en dat over een totale afstand van meer dan 50.000 Kilometers vliegtesten, hebben de fabrikant er toe aangezet om door te zetten. Mede ook door de met verstomming geslagen duivenmelkers die voor het eerst betrokken waren bij deze vliegtesten.

Heel gemakkelijk werden vluchten over 100-200-300-500 kilometers overbrugd en is men er nu ook momenteel in geslaagd om de werking van de batterij tot 10 uur uit te breiden.

Op het eerste zicht zou deze ring, bij ons in België, niet in aanmerking komen voor gebruik, daar onze duiven steeds één, twee of meer nachten in de korven dienen te verblijven alvorens in vrijheid te worden gesteld. Maar de fabrikant stelde ons al vlug gerust : deze ring verbruikt alleen maar energie als de duif vliegt. In de toekomst gaat men deze klikring nog smaller en ook nog lichter maken. Gaat men nog meer sensoren aanbrengen waardoor ook vluchten tot 15 uur mogelijk kunnen worden geregistreerd.

Het traceren en nog te ontwerpen functies

 • het weergeven, aantonen van de plaats waar de duif zich bevindt.
 • het opsporen van verloren duiven.
 • een alarmtoon weergave wanneer de duif wordt opgevangen op haar terugweg naar huis.
 • zichtbaar worden van de duif en deze ook van de meespelende melkers.

M.a.w. : het zal mogelijk zijn, in de nabije toekomst, om je duiven op te sporen en ook te zien in welke positie ze hangen in vergelijking met deze van de tegenstrever.

En dat alles te ontdekken en te volgen via je mobilofoon...Interessant niet waar?

Bij het lezen van dergelijk nieuws, gaat u zich afvragen, waar houdt het op, hoever moet en kan de techniek gaan, wat betekent dit voor de duivensport , wat is het kostenplaatje we wachten af, het motortje in de fiets van de Belgische dame valt hierbij in het niet.

Gaat de duif zijn geheimen onderweg prijsgeven ?


België

Deze week ontving ik van een collega, de aantallen liefhebbers en clubs in België

Er zijn 1 jan '16 nog 22.966 leden, duivenliefhebbers in België, vorig jaar 24.383, daling met dikke 5%

Er zijn 1 jan '16 nog 603 duivenverenigingen in België, vorig jaar 650, ook daling met dikke 5%

Bron: KBDB De Nederlandse gegevens ken ik (nog) niet, maar vrees voor een grotere daling, ik zal de website van de FCI in de gaten houden, mijn ervaring is dat NPO terughoudend is met cijfers.

 

Hopelijk komt er verjonging, of moeten zij het licht uitdoen


Uitstapjes,

Deze tijd is nog en geschikte tijd om met vrienden of nog beter het gezin een uitstapje te maken, Een bezoekje aan de Natural, het kweekstation in St Anthonis Zoersel

https://naturalkweekstation.be/  

Dit jaar 60 jarig bestaan, opening museum, duivenkweek nieuwe vorm, zeker een aanrader, verder de duivenmarkt in Lier, helaas door wetten en regels, steeds minder interesse van verkopers, jammer, ik meen dat door deze regels de markt in Begijnendijk verleden tijd is

Duivenmarkt

 • De duivenmarkt vindt plaats tussen 6 en 12 uur op de Grote Markt vanaf de 2de zondag van januari tot en met het einde van de Paasvakantie.
 • Om de duivenmarkt te bezoeken, rij je de stad best binnen langs de Berlaarsesteenweg of Aarschotsesteenweg. Parkeren kan je op parking Gasthuisvest of parking De Mol die op een paar minuutjes wandelen liggen.

Data duivenmarkt 2016: vanaf 10 januari tot en met 17 april 2016

 

Foto boven: Zo was het in Lier en foto beneden is zoals het nu is.

Voorwaarden om duiven aan te bieden

Standplaats duivenmarkt

Beschrijving

Op de duivenmarkt kan je duiven en toebehoren voor de duivensport kopen of verkopen.

Voorwaarden

Als je zelf duiven te koop wil aanbieden moet je aan volgende regels voldoen:

 • De aangeboden duiven moeten tegen de ziekte van Newcastle ingeënt zijn. Deelnemers moeten op ieder moment deze vaccinatie van de (sport)duiven kunnen bewijzen (vaccinatielijst waar het nummer van de duif op voorkomt en getekend door een erkende dierenarts).
 • De verkoper houdt een lijstje bij van de verkochte duiven met de vermelding van de ringnummers.

De markt staat onder toezicht van een dierenarts die deze verplichtingen kan controleren. Afhankelijk van periodes van dreiging van vogelgriep kunnen tijdelijk strengere voorwaarden van kracht zijn.

Kosten

 • 1,15 euro voor de eerste vijf duiven en 0,20 euro per bijkomende duif per standplaats.

Aanvragen

Er dient op voorhand niets aangevraagd te worden, ter plaatse is er een marktmeester aanwezig die een plaats zal aanduiden en de belasting zal innen.

Bron: gemeente Lier

Voorjaarsbeurs in Houten,

Over een maand zijn we zover de start van het duivenseizoen 2016 met de voorjaarsbeurs, een evenement met internationale uitstraling, Pieter en Caroline hebben de voorbereidingen bijna rond, ook wijzelf (vrouw en dochter) zullen weer aanwezig zijn met jonge duiven, omdat we zelf geen jongen behoeven, hebben we alleen de betere duiven gekoppeld, en deze worden op de beurs aangeboden, zelf zal ik op de stand van Versele Laga/Mariman/Colombine/oropharma/ Belgian Master aanwezig zijn, hopelijk vinden we elkaar voor een praatje.

De column van deze week staat op papier, volgende week veel van huis, kijken of het dan lukt, pas goed op uzelf en uw duifjes

Martijn