De Week van Martijn - Week 8

22-02-2017 15:14

Hierbij gaan we even rustig zitten om weer wat op papier te zetten, we zitten nog in een drukke maar interessante tijd we beginnen de sportpromo uit te leveren, bij de grossiers zijn we rond, nu de winkeliers zodat in de eerste helft van maart, de liefhebbers kunnen beschikken over de promo mengelingen van Versele-Laga en Mariman, dit keer met korting op de verpakkingen. Verder gisteren een leuke dag gedaan in het Limburgse, vriendelijke mensen die weten wat ze willen, hun hoofd staat nu merkte ik richting carnaval, wat daar volksfeest nummer 1 is, ik sprak marathontoppers die aangeven na carnaval start de voorbereiding op het seizoen, programma mensen gaven me aan de vliegers koppelen we na carnaval , dus carnaval is voor hun een ijkpunt. Vorige week was ik een dag te gast op diverse plaatsen in Friesland, en ik kan u vertellen de dagen zijn dan tekort, aan het eind van de dag deden we nog een lezing in Berlikum, verslag kunt u lezen in de column van John Logeman, John bedankt voor uw positief brengen van uw ervaring, verder had ik een leuk contact, met oud NPO voorzitter Dirk Buwalda, die ook als gast aanwezig was, indertijd was ik vaak kritisch en hard over zijn manier van besturen , nu alles achter de rug is kwamen we zonder rancune tot een leuk gesprek, nu we het over het NPO  bestuur hebben willen toch nog even Hans v Dijk gedenken de NPO secretaris die ons vorige week plotseling is ontvallen, een sympathieke, gedreven, open bestuurder die er plots niet meer is, die een leegte achterlaat, vooral voor zijn vrouw en kinderen, is dit een enorm verlies, en je vraagt je af waarom? Helaas er zijn geen antwoorden.

Klaar om op te starten, voor een goed opgekomen en aandachtig publiek

België

Gisteren kregen ze hier een domper, na een nieuw geval van vogelgriep, blijven de beperkende maatregelen tot zeker 10 maart van kracht, dus geen duivenverkoop op Fugare, geen Liermarkt, geen tentoonstellingen etc.
Maar ook verbod om duiven los te laten of uit te wennen, een vervelende zaak zeker als u weet dat duizenden winterjongen al geruime tijd zitten te wachten om buiten te mogen komen, verder mogen oude duiven ook niet trainen, het gevolg is dat reeds de eerste berichten komen dat oude duivenvluchten zijn geannuleerd, hopelijk blijven wij van deze beperkingen verschoond. Onderstaande las ik in de Gazet

LIER - Als gevolg van de ophokplicht voor alle pluimvee heeft de stad Lier de bekende duivenmarkt voor onbepaalde tijd afgelast. Het verbod kon op geen slechter moment vallen.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) besliste de verplichte preventieve maatregelen tegen vogelgriep te versterkten. Dit houdt in dat sinds donderdag 2 februari alle pluimvee en andere in gevangenschap gehouden vogels opgehokt of afgeschermd moeten worden om zo alle contact met wilde vogels te vermijden. Tot minimaal 10 maart aanstaande. Ook alle markten met dergelijke dieren worden verboden. Concreet betekent dit voor Lier dat de zondagse duivenmarkt op de Grote Markt voorlopig niet meer kan plaatsvinden.

"Dit verbod kon op geen slechter moment komen", stelt marktmeester Rudy Vervloet. "De jonge duiven zijn namelijk net oud genoeg om ze te verkopen. Als deze maatregel lang duurt, is dit een ramp voor de duivenkwekers. Hun duifjes worden dan te oud en dus minder aantrekkelijk om nog te verkopen."

Voeren en voerkosten,

Blijkbaar is bij velen de voerkost een sluitpost, liefhebbers zijn genegen om voor enkele kwartjes veel tijd en kilometers te investeren in goedkoper voer,  aankopen voer waren in vroegere tijden vaak gestoeld enkel op prijs, eerste vraag was wat kost een zak, tegenwoordig komt vaker en vaker de vraag, wat zit er in het voer en waarom? Liefhebbers zijn wat bewuster bezig met het waarom, dan met hoeveel.

De nieuwste zaken op voergebied zijn onder andere de introductie van zwarte mais( extra antioxidanten dus spierbeschermend en belangrijk om verzuring te voorkomen) , al of niet in combinatie met geextrudeerde korrels ( plus ic concept), Bij introductie van iets nieuws is er altijd een drempel om overheen te stappen, bij voeders rijst de vraag, eten de duiven het wel, als we over zwarte mais spreken dan is het zo de duiven moeten eraan wennen, maar na een week rommelen en weggooien wordt de opname zoals we wensen, na 10 a 14 dagen, is het zover dat duiven de zwarte mais als eerste gaan zoeken in de voerbak, dan over kosten, stel u voer een goed voer, maar gaat kiezen voor een verpakking die 2 euro duurder is, dit komt neer op een extra kost van 1 euro per duif per jaar, immers van een verpakking voer kunt u een koppel duiven een jaar voeren, nl. 365 dagen x 35 gr= circa 12,5 kg/duif/jaar. Delen we die euro door 52 weken dan is 2 euro/zak duurder , per duif per week minder dan 2 centen, bij honderd duiven is de extra kost gelijk aan een pint of kop koffie, toch misschien iets om over na te denken.

To do

Beste we komen korter en korten bij het nieuwe vliegseizoen, waar eventueel nog aan denken?

1)    Is het hok op orde

2)    De grote schoonmaak, ook de manden

3)    Chipringen voldoende

4)    Rond het hok op orde, het oog wil ook wat

5)    Hoklijst controleren/koppellijsten chipringen

6)    Conditie van de duiven, eventuele controle nu, we kunnen nog bijsturen

7)    Eventuele laatste selectie

8)    Ongedierte op de duiven, in het hok

9)    Restjes gebruikte producten afvoeren i.v.m. THT

10) Overschrijven bijgehaalde duiven

Als u deze zaken op orde heeft dan kunt u met gerust hart seizoen 2017 aanvangen, en hopen dat het seizoen brengt wat u ervan hoopt, laat sportiviteit en plezier prevaleren boven euro's en kampioenschappen, geniet van uw hobby, ben geen slaaf van uw liefhebberij, ik wens  u succes, pas op uzelf tot volgende column     

Groeten Martijn


Fotogalerij: De Week van Martijn - Week 8

De afbeeldinggalerij is leeg.