Duifke Lacht - Tom Iwens de Kweek

20-03-2015 07:56

Wanneer dit artikel verschijnt, is de kweek volop bezig. Hopelijk met goede resultaten en veel jongen.

Een tegenvallende kweek kan verschillende oorzaken hebben, maar in 99 procent van de gevallen ligt dit aan de liefhebber. Voor de kweek kuur je best tegen tricho. Dit doe ik meestal eind oktober. Daarna geef ik ze nog een tiental dagen parastop over het voer, want in het najaar kan paratyfus de kop opsteken. Ik heb mijn kweekduiven zes weken voor de kweek ook tweemaal - met een tussentijd van drie weken - ingeënt met het vaccin paramyxo-herpes. Dan krijgen de jongen al een eerste bescherming mee in het nest, wat niet te onderschatten valt. Het is de eerste keer dat ik ze ent tegen herpes. Ik ga mijn jonge duiven hiermee ook enten. Het zou een gunstige invloed hebben op verliezen en oogontstekingen bij de jonge duiven. Ik ben benieuwd of ik een verschil ga merken. Verder kregen ze de laatste maand voor de koppeling vooral natuurlijke middelen in het drinken en regelmatig biergist met sedochol of lookolie over het voeder. Biergist heb ik enkele jaren weinig of niet gegeven, maar hier ben ik op teruggekomen. Als je deze methode volgt, zal je normaal gezien weinig problemen in de kweekperiode kennen. Je kunt altijd voor de kweek op controle naar de dierenarts gaan.

Tom Iwens voedert zijn jongen voldoende kweekmengeling
tot hun tiende pen volgroeid is. Een
jonge duif moet zich goed kunnen ontwikkelen.
Vanaf de tiende pen volgroeid is, schakelt hij over
op 50% sport en 50% zuivering. Vanaf dan moeten
de jonge duiven ook zeer goed luisteren.

Dan ben je nog meer gerust. Een week voor de koppeling laat ik alle koppels al eens één nacht naast elkaar zitten. Zo kunnen de duivinnen zowel hun duiver als de omgeving al wat leren kennen. Bovendien worden ze dan al wakker uit hun winterslaap, wat de vorm geen slecht kan doen. Niet-uitgeruide duiven koppel je best niet. Meestal hebben ze een zwaar seizoen achter de rug en hebben ze rust nodig. Kweken moet je volgens mijn mening doen met gezonde uitgeruide duiven. Die één procent waar je geen controle over hebt, gaat over jonge duivinnen. Zij durven wachten met leggen en soms leggen ze zelfs niet. Ik laat jonge duivinnen altijd al op voorhand paren met hun duiver, zodat ze een beetje voorsprong hebben op de rest.


Jongen in het nest
Vanaf de jongen in het nest liggen, begint de eerste selectie. Jongen die niet normaal opgroeien, krijgen geen kans. Ze zullen nooit goede duiven worden en zorgen voor problemen op het hok. Ze zijn meestal eerst ziek. Ik kuur mijn kweekduiven tegen tricho als de jongen een tiental dagen oud zijn. Ik heb daar zeer goede ervaringen mee. De jongen groeien perfect op. Als alle jongen gespeend zijn en zelfstandig goed eten, kuur ik ze opnieuw tegen tricho. Aangezien de drank van de eerste kuur doorgegeven werd door de ouders bij het voederen, lijkt me dit niet 100 % voldoende. En van risico's houd ik niet. Daarna wacht ik met kuren tegen tricho tot het opleren, tenzij het echt nodig is.


Voeding
De jongen krijgen voldoende kweek tot de tiende pen volgroeid is. Een jonge duif moet zich goed kunnen ontwikkelen. De eerste weken mogen ze ook wat langer buiten, afhankelijk van het weer. Ik let er op dat ze in de late namiddag niet buiten komen, want dit is het tijdstip dat roofvogels achter eten zoeken. Vanaf de tiende pen volgroeid is, schakelen we snel over naar halfhalf (50% sport en 50% zuivering). Vanaf dan moeten ze ook zeer goed luisteren. Wie niet luistert, krijgt die dag geen eten. Je mag je jonge duiven dan gerust enkele dagen schaars voederen. Dan voelen ze aan wie de baas is en van wie ze afhankelijk zijn. 


Entingen


Ik schreef in het begin van het artikel dat ik mijn kweekduiven vlak voor de kweek ent tegen paramyxo. Zo krijgen de jongen al een eerste bescherming. Dit seizoen ga ik mijn jongen op de leeftijd van 4 weken enten tegen paramyxo. Dit herhaal ik drie weken later. Dr. Duchatel schreef enkele maanden geleden in "Duifke Lacht" dat we onze duiven vroeger mogen enten dan de voorgeschreven leeftijd van zes weken. Dit ga ik dan ook toepassen. Vergeet zeker niet te enten tegen pokken. Hier verkies ik het borsteltje. In 2013 heb ik nog eens de combi-enting paramyxopokken getest en opnieuw kreeg ik af te rekenen met pokken. Het was de tweede keer dat ik dit testte en twee keer had ik prijs. Met het borsteltje heb ik zelden problemen gekend. Ik ent al mijn duiven ook jaarlijks tegen paratyfus.


Verliezen beperken


Wat kan ik hier allemaal over schrijven na het rampjaar 2013? Kan ik beloven dat je weinig jonge duiven gaat verliezen als je mijn raad volgt? Nee, dat kan ik niet. Ik ben er namelijk ook heel wat kwijt geraakt in 2013. Je moet alvast je verstand gebruiken en zelf geen verliezen veroorzaken. Geef nooit jonge duiven mee die niet 100 procent in orde zijn. Leer ze voorzichtig in kleine stappen op. Ik weet dat er voorbeelden zijn waar ze de eerste vijf korte vluchtjes goed naar huis komen en dat ze dan de volgende keer van dezelfde afstand niet naar huis komen. Ik heb er geen verklaring voor. Ik kan alleen maar zeggen dat ze meer kans hebben om naar huis te komen door ze goed op te leren. Als het spel met jonge duiven niet zo belangrijk is voor je, kan je ze later opleren. Merkwaardig genoeg vinden jongen begin juli wel goed de weg naar huis. Ik merk dit al enkele jaren bij mijn tweede ronde waar de verliezen beperkt zijn. Zij worden later opgeleerd en komen dan ook met meer ervaren duiven naar huis van de eerste wedstrijden. Ik begrijp dat snelheidsspelers niet zo lang kunnen wachten, maar misschien kan je in groepen werken. Als de eerste groep slecht naar huis komt, kan je wachten met de andere groep. Op die manier zal je minder verliezen tellen.


Beter voorkomen dan genezen


Probeer je duiven, buiten die trichokuur, op een natuurlijke manier op te voeden en werk preventief. Je kunt ze vanaf de geboorte natuurlijke producten op een langere basis geven. André Roodhooft geeft ze bijvoorbeeld dagelijks appelazijn met naturaline en is hier tevreden over. Ik zeg niet dat je duiven de jonge duivenziekte niet gaan krijgen. Meer nog, waarschijnlijk krijgen ze het wel. Maar ik ben ervan overtuigd dat ze sneller zullen herstellen. Er zijn liefhebbers die zeggen dat deze natuurlijke manier niet werkt. Als ze ziek zijn, werkt dit inderdaad niet. Je moet vanaf de geboorte al preventief werken. Duiven die ziek zijn, kunnen meestal enkel verder geholpen worden met de juiste medicatie na een grondige diagnose.


Eigen hok


Over mijn oude en jaarse ben ik tevreden. Ze realiseerden 105 prijzen op 155 met regelmatig kopprijzen, wat goed is voor 68 procent. Ik vind dat niet slecht na één jaar halve fond, zeker als je weet dat mijn jaarlingen als jonge duif enkel Quiévrain vlogen. Ik zal de lat wel steeds hoger leggen. Mijn jonge duivenseizoen was wisselvallig. Ik verloor redelijk veel jonge duiven, wat nooit een goed teken is. Ze kwamen eigenlijk net te laat in topvorm. Dit heb je niet altijd in de hand bij jonge duiven. Al heb ik altijd goed mijn plan getrokken met jongen. Mijn beste duif in 2013 was "de 754", 6177754/2012, al kan ik hem ook de naam "Mister 100%" geven. Hij behaalde elf prijzen van elf vluchten, waaronder zeven per tiental. Ziehier zijn palmares 2013: Noyon (195 km): 4/503 d. Noyon: 14/226 d. Angerville (353 km): 7/279 d. Angerville: 7/258 d. Angerville: 7/240 d. Orléans (390 km): 4/124 d. prov.: 90/3.717 d. Angerville: 3/109 d. Angerville: 19/147 d. Melun (280 km): 25/173 d. Melun: 74/183 d. Angerville: 46/274 d.

Alle stukjes uit duifke lacht worden geplaatst met toestemming van dit blad.