Duivenpraatjes uit Didam - Deel 2

29-05-2015 14:45

"Duivenpraatjes uit Didam"


Mijn praatjes zijn verleden week goed binnen gekomen bij de meeste lezers, ik heb veel complimenten gekregen over mijn eerste bijdrage wat ik natuurlijk erg fijn vind want ik ben niet een echte schrijver en dat zal ik nooit worden. Zie wel eens stukjes voorbij komen die ik met bewondering lees en dan denk ik, hoe komen ze erop? Lijkt me prachtig om de gave te hebben boeiend te kunnen schrijven. Ik ga mijn best doen voor jullie om het in ieder geval interessant te maken om dit te lezen.

Facebook

Wat mij opviel deze week was het grote aantal teletekst afbeeldingen van trotse winnaars op facebook, het leeft dus blijkbaar wel degelijk onder de melkers en het is dus maar goed dat door een aantal sponsors de teletekst vluchten voor de dagfond behouden zijn gebleven. Een bedankje naar de sponsoren is hier op zijn plaats denk ik. Wilt u ook een steentje bijdragen dan kunt u dat doorgeven op info@hetspoorderkampioenen.nl   . Verder heb ik met veel bewondering het filmpje van Andre van de Wiel bekeken waarop hij laat zien hoe goed zijn jonge duiven luisteren als het zwaailicht aangaat en naar binnen stuiven. Zijn duiven heeft hij ook al zo afgericht dat ze zelf de mand inlopen als hij ze weg moet brengen.  Dit getuigd van een echte duivenmelker die weet waar hij mee bezig is. Geweldig om te zien hoe deze man met duiven omgaat en daarom presteert deze man ook geweldig omdat hij gewoon die natuurlijke gave heeft. Super!

Op eigen hok

Bij mezelf loopt ook alles op rolletjes, de duiven komen geweldig op en aan de oude duiven mankeert niets, ze zijn in prima conditie al heel het jaar. Hopen dat het zo blijft maar ben er eigenlijk niet bang voor. Woensdag zijn er twee jongen uit Devils Son x Dochter Raketje naar het Zeeuwse Terneuzen verhuisd naar de Gebr. Dekker die er ook zeer content mee zijn. Hoop dat ze daar voor geweldige nazaten gaan zorgen. Ook heb ik weer enkele leuke recensies mogen ontvangen van mensen die duiven van onze vroegere Comb. hebben. Zo vloog Stef Jordens uit Dinxperlo een 5e NPO op de dagfondvlucht Auxerre met zijn 413 die ook al een 1e NPO heeft gevlogen in 2013 van Salbris en ook Marc vanden Eeckhout uit het Belgische Kalken vloog een 1e en 12e Interprovinciaal Issoudun tegen 6405 duiven. Daarnaast was de 2e NPO van de afdeling 7 een kleinkind van de teletekst 98 van Henri Diks en nou wil, het geval dat ik van die teletekst 98 een zoon heb zitten die ik van Henri heb gekregen. Daar kan ik nou heel blij van worden want ook van de duif van Stef en Marc heb ik hier op mijn hok directe familie zitten. Verder heb ik vandaag nog contact gehad met de familie Eijerkamp en er is overeengekomen dat er binnenkort een dochter uit de koppeling Claudio Che x Dochter Kaïn naar Didam komt om het kweekhok van mij en mijn kameraad Michel Driessen te versterken.


Bezoek Pieter de Zwart Buitenpost.

Afgelopen woensdag ben ik samen met Berth Knaven naar Friesland gereden om Pieter de Zwart wat jongen te brengen en advies te geven. Pieter is licht verstandelijk beperkt en kan best wat hulp gebruiken wat hij in de naaste omgeving eigenlijk te weinig krijgt en dat vind ik een zeer pijnlijke zaak want er wonen in zijn buurt zoveel liefhebbers en ook hele goede en bekende liefhebbers maar geen van hem adviseert hem of steekt een helpend handje toe. Jammer! Berth loopt al een paar jaartjes bij Pieter en probeert hem zoveel mogelijk te helpen en dat resulteerde verleden jaar al in een 4e kampioenschap midfond waar Pieter enorm trots op is. We willen toch met ons allen dat de sport blijft voortbestaan? Help elkaar dan en zet je status en trots opzij. Ik bel wekelijks met Pieter want hij wil altijd graag zijn prestaties met ons delen en schrijven gaat hem helaas moeizaam af dus vandaar dat belletje, kleine moeite en een groot plezier.

Pieter de Zwart druk in gespek met Berth Knaven


Mijn eigen ervaringen (voeding)

De meeste liefhebbers op facebook weten denk ik wel hoe ik over de voeding denk bij postduiven en dan in het bijzonder voor de midfond en dagfondvluchten. Ik ben van mening dat een duif moet kunnen pakken wat hij wil en dat betekend dus volle bak voer (2x per dag verversen) en wat voor een voer? Het moet een voer zijn dat uit minimaal 25 verschillende soorten granen en zaden bestaat, dus zeer gevarieerd want ik wil niet dat de duif iets te kort komt, daarnaast gaf ik elke dag PIKA, pika staat voor pinda's en kaas, heel simpel. Ik gaf elke avond na de training en nadat de duiven uitgegeten waren een mengeling van snoepzaad, gemalen pinda's,en gemalen kaas met daarover eventueel als je dat al gebruikt de voedingsupplementen en welke dat zijn is niet belangrijk want er zijn al zoveel producten in de handel die allemaal goed zijn dus dat is aan u. Ik ga hier geen reclame lopen maken voor de diverse aanbieders. Het gaat er uiteindelijk om dat de duiven voldoende energie hebben om een dagfondvlucht te kunnen winnen of in ieder geval hoog te eindigen in de uitslag. Als de duiven van een vlucht terug komen voer je iets gereduceerder maar wel voldoende zodat ze kunnen kiezen. Je kunt ook de dag van thuiskomst en de dag erna  75% voer geven met daarnaast 25% Paddy. Ik ken enkele goede dagfondvliegers die dit doen en ze stappen hier ook niet meer vanaf. Ik zie nu deze dagen al een aantal liefhebbers volledig instorten wat prestaties betreft en dat heeft puur te maken met het karige voeren  dat ze doen. In het begin zitten ze vooraan in de uitslag maar na een week of 6 a 7 gaat het kaarsje uit omdat de duiven geen reserves meer hebben en niet meer goed op gewicht kunnen komen. Dus mijn advies wat voeding betreft, weg met dat lepeltje of schema en gewoon heel simpel, volle bak voeren en ook hierin zijn veel varianten te bedenken maar dat is aan u. Als de duif maar kan kiezen en voldoende krijgt! Volgende week heb ik het over de voorbereiding wat betreft de training zoals wij die deden vanaf twee weken voor een belangrijke vlucht.

Pinda's , kaas en snoep.


Tot slot

Ik wens jullie allemaal een goed duivenweekend toe en hopelijk pakt u nu eens die felbegeerde eerste prijs die u dan ook doorgeeft aan mij zodat ik het kan plaatsen hier op pigeonsports. Gewoon mailen naar r-jonker@kpnmail.nl  en ik zorg voor de rest. Ook voor vragen of opmerkingen mag u mailen.

Tot volgende week

Ray JonkerArray