Duivenpraatjes uit Didam - Deel 3

10-06-2015 13:58

Verleden week ben ik niet toegekomen aan mijn eigen column door  allerlei bezigheden zoals o.a. een tweetal reportages die ik weer verzorg voor de uitgave van juni voor in het duivenblad van Tony Berlijn, Topwings. Wil u ook een abonnement op topwings? Stuur dan een mail naar info@topwings.nl   Ik moet zeggen dat ik dat erg leuk en zeker ook leerzaam vind om te doen. Je komt bij veel goed vliegende liefhebbers toch vaak een aantal dezelfde zaken tegen in de  verzorging en de voedingsgewoonten. Maar de grootste overeenkomst is toch dat ze stuk voor stuk allemaal goed geïnvesteerd hebben in goede duiven wat volgens mij toch nog altijd het belangrijkste is in de hedendaagse duivensport. Ik lees vaak op facebook over ruilen en geven van duiven maar in de praktijk levert dat toch vaker teleurstelling op denk ik en moet je zoeken naar duiven die bij je passen en die winnaars in hun stamboom hebben want uit twee ezels kun je nu eenmaal geen renpaard kweken is mijn gedachte.

Facebook

Wat mij deze week opviel was dat een aantal liefhebbers al de handdoek in de ring gooien en zich nu volledig op de jonge duiven storten.

Meerdere van deze liefhebbers zie ik dat jaarlijks doen en ze komen dan ook werkelijk geen stap vooruit is mijn mening omdat ze de oorzaak van het slechte presteren van hun oude duiven niet gaan zoeken. Ze laten alles weer bij het oude en gaan volgend jaar weer met frisse zin beginnen alleen zal het dan weer hetzelfde gaan als er niets veranderd in hun systeem, hok, verluchting, medicijngebruik, soort duiven,  of wat voor een oorzaak dan maar ook. Zoek op waardoor je niet presteert en doe er wat aan. Zo heb ik Rob van de Geer van de Comb van de Geer en Markesteyn gesproken en die waren niet tevreden tot nu toe maar na alles te hebben nagelopen zijn ze erachter gekomen dat hun verluchting niet goed functioneerde en dat is nu na alle waarschijnlijkheid opgelost met hulp van Bennie van Dijk. Rob vertelde mij dat hij er gewoon niet van kon slapen en dat is de juiste spirit, de drang om de oorzaak te vinden en op te lossen en dan toch nog wat van het seizoen maken na een matige start. Voor dergelijke liefhebbers heb ik diep respect evenals voor de Comb. Bultman uit Doornspijk. Slechts een paar jaartjes bezig en dan al een 2e NPO winnen op een dagfondvlucht  na een hectisch jaar met een aantal tegenslagen. Vanaf deze kant nogmaals van harte Wilco en Esther. Geweldig! Wat ik wil zeggen is dat je moet volhouden en niet gelijk de handdoek moet gooien want dan kom je niet verder in de duivensport. Het is nu eenmaal een hobby die ook veel tegenslagen kent en daar moet je je doorheen slaan zodat je steeds sterker wordt.

Ziekenhuis

Verleden week ben ik weer naar de St. Maartenskliniek geweest voor mijn ziekte SLE. Hier kom ik elke drie maanden voor diverse controles en bloedonderzoeken omdat ik medicijnen gebruik die niet alleen kunnen helpen maar die ook nog eens velende bijwerkingen kunnen hebben. Gelukkig waren de bloedwaardes op hetzelfde niveau gebleven dan de vorige keer dus er dus geen achteruitgang op dit moment en dus maak ik me voorlopig ook geen zorgen. De arts die ik heb, Dr. Den Broeder moet altijd lachen als hij me ziet en hij zei dat hij altijd goede zin krijgt van patiënten zoals ik want ik schijn altijd wel in te zijn voor een lolletje tijdens mijn bezoek aan het ziekenhuis. Zo zit ik nu eenmaal in elkaar, heb het er in het begin ook zeer moeilijk mee gehad toen ik de diagnose te horen kreeg maar heb het leven weer opgepakt en ik geniet nu met de dag. Een positieve instelling geeft nu eenmaal meer energie en zo kan ik toch redelijk het leven door.

Hoe was de voorbereiding op een dagfondvlucht bij mij?

Verleden keer vertelde ik wat over de voeding en ditmaal zal ik vertellen hoe ik mij duiven voorbereidde op een dagfondvlucht vanaf 2 weken voor de inkorving.

De duiven komen thuis van een vitessevlucht en over 2 weken is de eerste dagfondvlucht. De doffers en duivinnen worden samen gelaten op deze zaterdag bij thuiskomst van de vlucht tot de zondagochtend. Om 8 uur worden ze samen uitgelaten en mogen ze een 3 kwartier vrij vliegen en daarna worden ze binnen gehaald waarna ze samen in de ren in bad gaan. Na droging worden de doffers en duivinnen gescheiden en krijgen ze volle bak voer maar wel zoveel dat ze bijna alles op eten. 's Avonds wordt er een rooktablet op het hok afgestoken voor de luchtwegen en worden de duiven niet los gelaten.

Op de maandag worden de doffers en duivinnen ieders 2x per dag 1 uur getraind, zo ook op de dinsdag. Vanaf de woensdag worden ze 2x daags een uur en kwartier getraind tot en met de inkorving voor de midfond of vitessevlucht voor aanstaand weekend. Na terugkomst op de zaterdag laten we de duiven weer bij elkaar tot de zondagmorgen en gaan ze na een vrije gezamelijke training en een bad weer uit elkaar. Zondagavond wordt er al een uur en kwartier getraind door beide geslachten en vanaf de maandagochtend 1,5 uur voor zowel de doffers als de duivinnen. Dit herhaalt zich ook op de dinsdag. Woensdagochtend om 5 uur worden de duiven in de manden geladen en worden ze zover weggebracht dat ze wel binnen een uur weer thuis zijn en bij thuiskomst mogen ze een uurtje samen blijven zitten. Om 13.00 uur worden de duiven elk 3 kwartier getraind en avonds gaan ze weer 1,5 uur de lucht in. Op de donderdagmorgen gaan ze nog ieders een uur de lucht in voor de laatste verplichte training voor de inkorving van de dagfondvlucht. De laatste 3 nachten worden onze hokken van 21.00 uur tot de volgende ochtend 06.30 uur verwarmd tot ongeveer een aangename 21 graden. Wat de voeding betreft is het heel simpel, elke dag 2x nieuwe volle bak voer en elke avond pindas , kaas en snoepzaad bij het verlaten van het hok. Donderdag 'avonds worden de duiven ingekorfd voor de dagfondvlucht met een halve tot driekwart volle krop en de duiven worden niet aan elkaar getoond en er wordt ook geen nestpan omgedraaid. De duiven moeten met rust de mand in. Als je het allemaal zo leest zul je wel denken, wat een malloot maar zo deden wij het en niet anders. Je moet er dus veel voor over hebben om in de kop van de uitslag te willen staan. Deze trainingen zijn enorm geschikt voor dagfondvluchten met snelheden van 1000 tot 1350 meter per minuut en je kunt dan echt het verschil maken mits je ook de juiste duiven voor die vluchten hebt. Maar ook ik was donderdag 's avonds blij dat de duiven eindelijk in de mand zaten. Haha op deze manier heb ik toch heel wat vroege NPO duiven op de klep mogen ontvangen. Er zijn uiteraard meerdere manieren om te winnen maar dit is zoals ik het deed. Volgende week ga ik het over de jonge duiven hebben.

Tot slot

Ik wil nogmaals alle teletekstgangers van afgelopen week hartelijk feliciteren met hun prachtige prestaties en zie dat je ze weer goed hebt voor de komende dagfondvlucht van volgende week. Gelukkig is teletekst blijven bestaan door sponsors en schenkers van duiven want het geeft zoveel spelvreugde onder de liefhebbers die erop komen te staan dat is ongelooflijk prachtig om te zien en te horen. Ik heb zelf ook een duif beschikbaar gesteld voor het behoud van de teletekstuitslagen omdat het gewoon niet mag verdwijnen. Wilt u ook een duif schenken stuur dan een mail naar info@hetspoorderkampioenen.nl  . Fijn weekend allemaal alvast en veel succes voor de komende vlucht of vluchten.

Tot de volgende duivenpraatjes uit Didam

Ray Jonker