Duivenpraatjes uit Didam - Deel 6

08-02-2016 11:15

Het is alweer een hele tijd geleden dat ik een stukje schreef wat te maken heeft met de drukte die het toch met zich mee brengt als je een duivenwebsite beheerd. Voor anderen is het misschien een peulenschilletje maar voor mij vergt het af en toe heel veel energie zodat ik er geregeld de rem op moet gooien en bij moet tanken. Ik ben en blijf nu eenmaal ziek hoewel ik dat gelukkig soms weleens vergeet.

Doordat ik natuurlijk ook alle berichten van pigeonsports nog eens op facebook verspreid bereik je veel mensen maar heeft ook weer als nadeel dat je een dagelijks aanspreekpunt bent, soms krijg ik wel meer dan 100 pbtjes te verwerken met vragen, advies, gewoon een praatje of roddels. Wat dat laatste betreft heb ik liever niet meer dat mensen mij daarvoor benaderen want uiteindelijk ben ik de gebeten hond heb ik afgelopen week alweer ervaren, je wordt dan verwijderd en geblokkeerd door mensen die mij eigenlijk in het geheel niet kennen. Dat is nou eenmaal de negatieve kant van facebook maar gelukkig zitten er ook veel positieve kanten aan en heb ik al diverse mensen ontmoet waar ik een heel goed contact mee heb.

Op eigen hok

Op eigen hok loopt alles zeer voorspoedig, ik had voor de eerste ronde in eerste instantie 7 koppels samengesteld en daar is een aantal weken later nog een koppel bijgekomen dus ik heb voor dit kweekjaar 8 koppels samen zitten en voor de mensen die steeds zitten te zeuren dat ik meer duiven heb, dat klopt helemaal! Jullie letten goed op. De duiven die over zijn heb ik uitgeleend naar bevriende liefhebbers zodat hun er een mooi stel jongen uit kunnen kweken waar ze hopelijk mee vooruit kunnen.

Van de eerste 14 eieren zijn 13 jongen groot gekomen (1 verwijderd doordat deze iets achter bleef) waarvan er 11 naar Cor en Yvonne Kleijn in Middelharnis zijn verhuisd en twee naar mijn maat Michel Driessen. Het koppel dat later is gekoppeld heeft op dit moment ook twee grote jongen liggen die eveneens naar Michel Driessen gaan. De zeven koppels die de jongen al groot hadden liggen nu op eitjes die deze week weer uit zullen vallen en zoals ik heb kunnen zien zijn ze allen weer bevrucht dus met de gezondheid zit het wel snor. Na de tweede ronde laat ik weer een aantal duiven onderzoeken en zal de mest gecontroleerd worden door de dierenarts al weet ik nu eigenlijk al wel dat er niets aan mankeert.

Voeding bij de kwekers

Ik ben verleden jaar op advies van Dick de Leeuw Beyers Galaxy Kweek gaan voeren wat me geweldig bevalt en ik zal hier ook zeker niets aan veranderen want je ziet gewoon niet aan de oude duiven dat ze jongen groot hebben gebracht, verleden jaar hebben de meesten 5 rondes groot gebracht zonder problemen.

Naast voer geef ik dagelijks een verse eigen gemaakte gritmengeling bestaande uit roodsteen, grit, maagkiezel, zeewiergrit, mineralen. Daar meng ik ook geregeld wat snoep en tovo door. Daarnaast krijgen ze een dag of 3 a 4 in de week de koopman emmer die ik persoonlijk super vind en waarom? Omdat deze emmer rijk gevarieerd is net zoals het duivenvoer dat ik verstrek. Rijk gevarieerde voeding aanbieden staat bij mij bovenaan het lijstje want ik eet zelf ook graag lekker, gezond en gevarieerd dus mijn duiven krijgen dat ook en als ik het niet meer kan betalen dan doe ik de duiven weg want ik ga niet bezuinigen op de voeding van mijn vrienden. In het drinkwater heb ik 2 teentjes knoflook liggen en die ververs ik om de twee weken. Waarom knoflook? Ik denk dat als je knoflook geeft je niet snel het geel zult krijgen en/of wormen. Medicijnen krijgen ze bij mij niet alleen als het nodig zou blijken en dan alleen op advies van een dierenarts dus nooit blind wat geven.

Duivendag Giesbeek

Tot slot wil ik jullie nog even wijzen op de aankomende duivendag die weer in Giesbeek wordt gehouden. Ik zelf kijk al een tijdje uit naar deze dag want het is daar gewoon altijd super gezellig en perfect geregeld, je ontmoet je facebookmaatjes en andere liefhebbers die je al een tijdje niet hebt gezien en daarnaast is er altijd een interessant forum en live muziek. Ik hoop dat u allen tijd vrij kunt maken om 20 februari ook aanwezig te kunnen zijn op de internationale duivendag te Giesbeek.

Rest mij om jullie een geweldige nieuwe week te wensen en ik zal beloven om iets vaker een "Duivenpraatjes uit Didam" te schrijven.

Sportgroeten Ray