gebr. Dekker - Nieuws uit Terneuzen week 13

01-04-2016 11:39

Geniet van de schoonheid van gewoonheid!

Nog 2 dagen en dan is de eerste inkorving van 2016 daar. Het is nog maar een opleer vluchtje, maar dat betekend wel dat we weer aan de bak moeten. Gedaan met feestjes en partijen en weer 110% voor de duiven gaan. Afgelopen weken waren er nog enkele prijsuitreikingen die werden bezocht, waaronder de prijsuitreiking van Samenspel 3 en er werd nog even snel een bliksem bezoek gebracht aan ons ZLU- Inkorfcentrum afgelopen zaterdag waar de kampioenen nog werden gehuldigd.

Foto: ook als we in een hotel verblijven worden de duiven goed verzorgd.

Op eigen hok

Word er a.s. weekend met een aantal zomer en late jongen meegedaan aan de opleer vanuit Asse-Zellik. Meer met de gedachte om mee te doen en even de klok te testen dan iets anders. Ze werden 4x weg gebracht waarvan de laatste 2x Gent. De oude zijn nog niet weg geweest, maar worden a.s. weekend een paar dagen bij elkaar gezet en volgende week een paar keer opgeleerd, om weer even de 'kaart' op scherp te krijgen. Ze worden dan ook pas ingezet op de eerste prijsvlucht. Ze werden half maart geënt met de verplichte prik en behandeld tegen luis/worm. De hokken werden weer brand schoon gemaakt dus klaar voor een nieuw seizoen.

Foto: De grote schoonmaak in volle gang

De overnachters daarin tegen lopen nog achter en moeten nog aan hun training beginnen..... De jonge duiven worden vanaf half maart verduisterd en de '2e ronde' (lees: 3e/4e ronde die op een apart hok zitten) zijn ook verduisterd. De kwekers kweken nog enkele jongen groot voor bonnenkopers en dan mogen ze ook voor een poosje op rust. Vanaf volgende week hoop ik weer elke week even een korte update te geven van het reilen en zeilen op de hokken en de uitslagen. Soms wil ik over zoveel dingen schrijven dat ik denk dat het beter zou zijn om met een blog te starten, maar dit ben ik voorlopig nog niet van plan, want het werk op de hokken gaat voor!

Genieten op afstand.

Afgelopen weekend een prachtige uitslag van onze duiven op Gran Canaria op de one-loft-race Perra Negra. Na de vorige race hadden we er nog 5 over. Er werd weer lang gewacht voordat het mooi weer was, maar nu hadden de duiven een vlotte vlucht met voor ons een resultaat om even van te genieten. De 5 deden het namelijk als volgt: 11,14,69,96 en 167. En de 2 eerste Nederlandse duiven. Als eerste was wederom 'De 23' (zie vorige weekstukken) als 2e was er 'De 64' een broer/zus van deze duif, was afgelopen zomer 1e NL duif in Denemarken en won voor ons daar een 27e plaats. Deze is afkomstig uit 2 duiven van Berth Knaven via Wattel. Ik kan u vertellen dat dit bijna een even goed gevoel heeft als een uitslag op eigen hok waarvan je kunt genieten! We houden u op de hoogte..... de volgende race gaat namelijk langs moeilijkere stukken en is weer behoorlijk wat verder in afstand dan de afgelopen vlucht. Verder worden er deze maand nog enkele naar Denemarken en de Golden Algarve Race afgezonden onder de naam Bustraan-Dekker Pigeons. Genoeg races dus om te volgende deze zomer!!

Foto: Het WK hok in Nevele (Belgie)

Van alles wat....

Pas zag ik een afbeelding voorbij komen met een 2-deling.... gewassen die er met bijen waren en gewassen die er niet zouden zijn als er geen bijen waren. Ik zie je al denken, waar gaat die Dekker nu weer naar toe? De bijenpopulatie neemt in zeer grote mate. Een van de grootste oorzaken zou het vergif zijn wat gebruikt word in de landbouw. Ze worden gedesoriënteerd en kunnen slecht hun weg terug vinden..... en ik begrijp dit nog enig sinds ook, want wanneer ik onbeschermd vergif spuit(geen groeimiddel van de Boerenbond, wat als roundup verkocht word) voel je direct dat het invloed op je heeft. Ik weet dat enkele melkers vooraf al kunnen zeggen of hun seizoen wat gaat worden. Dat hangt namelijk af van het gewas wat naast/achter hun hok groeit. Bepaalde vergif soorten beïnvloeden (meestal onzichtbaar) het gestel van de duiven. En geloof niet dat een boer zomaar vergif mag spuiten, want daar heeft hij sowieso een certificaat/licentie voor nodig. Aan de andere kant 1x kan ook geen kwaad, want er werd een keer een vergifspuit uitgespoeld voor het hok toen wij aan het werk waren. Toen ik dat rook gingen er her en der wat haren overeind.... Toch werd er dat weekend top gespeeld! Heb toen wel direct de spoelplek blank gezet voor het minste risico! Een mens moet er wat voor over hebben... en dat het invloed heeft ben ik van overtuigd!

Iedere afdeling kent opleervluchten. De eerste word bij ons in Zeeland op alle plaatsen opgehaald. Daarna volgen er nog 5 of 6 Oudenaarde's die worden opgehaald tegelijk met de overnachtvluchten. Kostenbesparend! De rest van de opleervluchten mogen de samenspelen zelf regelen! Nu krijgt het ene deel van Zeeland op afroep bij een Belgische inrichter een opleer. Weer andere rijden met de eigen kar. Weer een ander heeft weer een andere inrichter. Toen dit voorstel vanuit de afdeling kwam snapte ik er al weinig van. Er word inderdaad weinig opgeleerd in Zeeland, althans met de afdeling, maar moeten dan zomaar alle rechten uit handen gegeven worden en het de Samenspelen laten doen? De opdracht was letterlijk: "Regelt u zelf opleervluchten" Is dit niet een afbreuk aan de afdeling en aan de rechten die daarbij horen? Ik blijf het een vreemde vertoning vinden.... Als het resultaat heeft is iedereen content, maar of dat zo is? Dat weten we eind van het seizoen als misschien er nog 90% van de jongen op de hokken zitten.... De roofvogels plukken er namelijk ook nog al eentje weg zo her en der. ( Een plaatsgenoot had er 6 op 1 duif, ongelooflijk misschien, maar wel waar!) Er is maar 1 oplossing en dat zijn kleine stukjes lood..... Roofvogelverschrikkers en roze verf zijn mooie verhaaltje, maar zonder resultaat!

Wat er me als laatste nog even van het hart moet is dat er zo weinig met elkaar en zoveel over elkaar gepraat word. Apart dat je denkt mensen te kennen, maar via om wegen moet horen dat er blijkbaar een ander hart in klopt dan waar je vanuit ging. Het onderling steken naar elkaar met naam en toenaam over onwaarheden blijven een mooi item om in de picture te komen, maar dat zijn vaak ook de zwakste!! Meerdere keren heb ik geschreven over de leerlingen die je respect en nog wat van die duren begrippen meer probeert bij te brengen. Triest is dan dat je merkt dat het juist bovenaf niet goed gaat, terwijl je langs onder iets probeert bij te brengen. Verbeter de wereld en begin bij jezelf en daar hebben de meeste hun hele leven voor nodig en dat is fijn..... want dan heb je ook geen tijd om op de ander te letten!!

Een goed en succesvol vliegseizoen toegewenst!