Gebr. Dekker - Nieuws uit Terneuzen week 53

30-12-2015 08:40

Tijd en geduld doen meer dan kracht en geweld

De laatste voor dit jaar....

2015 is bijna ten einde. Ik ga hier geen sentimenteel verhaal ophangen, want daar is dit weekstuk niet voor bedoeld, maar aan het einde van een periode blik je toch altijd even terug op wat gepasseerd is. Dat doe je automatisch na een seizoen/werkperiode/schooljaar, de rui, vliegperiode en ook na de kweek. Ik kom hier vaak op terug, ik weet het, maar ik denk dat het belangrijk is dat dit gebeurd. Fouten zijn er om van te leren. Ik leer mijn leerlingen altijd dat ze zich een spiegel moeten voorhouden.

Een reflectie op hun opdrachten, projecten, omgang met elkaar enz. Wat heb je er aan ergens aan te beginnen zonder plan de campagne; zonder doel? Alles wat je onderneemt kun je van leren en proberen jezelf te ontwikkelen en tegelijkertijd te verbeteren. Je kunt dit doen op alle gebied... logisch lijkt het we nu toe splitsen op de duiven en dan nog wat kleiner de duivensport op eigen hok.

We dachten in maart door allerlei omstandigheden te beginnen met een valse start... hokken werden pas op het laatste moment uit elkaar gehaald om stofvrij te maken en te ontsmetten. De duiven zaten dus op het laatste moment pas in een schoonhok en konden pas de laatste 2 weken volle bak aan de training. In deze periode zag ik en eigenlijk wij beiden dat het belangrijk is dat er mensen om je heen staan die je willen helpen en dit doen uit vriendschap en niet omdat het moet... Thanks Boys!

Toen het seizoen eenmaal begonnen was hadden de duiven uiteindelijk direct de goede draad te pakken. De 1e vlucht direct 50% prijs en de 2e vlucht de 5 eerste prijzen en ook in groter verband 5 super vroege... Het enigste wat we toen hoopten is dat de duiven dit zouden volhouden en het dus niet zomaar een uitschietertje was. Gelukkig hebben ze ons niet beschaamd. Over het complete seizoen wonnen we acht eerste prijzen. Er werd op 8 programma vluchten niet meegedaan door uitstel van de vlucht of geen duiven ingekorfd (overnacht)Ik stel qua eerste prijzen nooit een doel; wel wat TXT notering of top 10 prov. Betreft. Dat wilden we verbeteren, maar is dus uiteindelijk niet gelukt. Nieuw doel dus....

De jongen kwamen dit jaar veel te laat opgang. Wat de daadwerkelijke oorzaak is geweest ben ik nog niet achter. Dat het aan ons heeft gelegen is zeker, want een paar weken later konden ze het opeens wel! Wat ik wel weet is dit jaar de interieur aangepast gaat worden. Puur en alleen om ons het gemakkelijker te maken en hopelijk de duiven ook wat extra motivatie mogelijkheden te geven.

Wat opviel aan deze ronde jonge duiven dat vooral dit jaar de winterjongen de beste waren. En dan vooral de jongen van de aller eerste broed... De reden dat wij winterkweek doen is dat de duiven ook sterker zijn en je er een ronde meer uit kan kweken. Dit jaar dus met resultaat. Wat ik dit seizoen al eerder geschreven heb is dat de duiven ongelooflijk lang hun pennen vast hielden. Ik zie u denken: ja, logisch, wanneer je bijlicht en verduisterd

Niet van dit al... Bijlichten nog nooit gedaan niet bij oude en niet bij jonge... Sterker nog op sommige afdelingen zit niet eens licht. De jongen worden verduisterd, maar ook die blijven verdacht lang hun pennen houden en dan
heb ik het over het algemene beeld, natuurlijk zit er eens een dwarszak tussen die toch zijn pennen gooit. Ik sluit niet uit dat we dit jaar wel gaan bijlichten (roep ik al 2 jaar...) Het is topsport dus misschien is dat weer een paar procent winst.

Inmiddels zijn de vliegers ook gekoppeld en dat zijn uiteindelijk wat meer koppels geworden dan gepland, maar dat weten we ondertussen.... Dat is het nadeel van duiven genoeg hebben.....

Zo het er nu uit ziet zitten er ruim 60 gereed om te beginnen in April. De eerste hebben inmiddels gelegd en bij de kwekers zijn de eerste jongen uit het ei gekropen. Met een enkel onbevrucht eitje op de hele ronde mogen we niet klagen... en nee hier hebben we nooit 100% bevruchting wat bij anderen wel vaak het geval is! Ben benieuwd hoe die dat altijd klaar spelen.... Want hier sneuvelen er altijd! Hoe ik de rui moet evalueren weet ik niet..... in de periode hebben we beiden minimaal het hok bezocht en zagen we ze vaak alleen op zaterdag of zondag bij daglicht. Toch hebben ze enorm veel geruid want toen we wat meer tijd hadden moesten er zakken vol pluimen worden opgeveegd.

We staan voor een nieuw seizoen! Een nieuw seizoen met uitdagingen! Een nieuw seizoen met wensen om te winnen! Een seizoen met nieuwe drive! Iedereen heeft weer een schone lij straks. De kampioenen, maar ook de winter kampioenen! Iedereen veel succes met de kweek. Ik hoop u nog ergens te ontmoeten op een evenement o.i.d. De eerst volgende zijn 9 Januari de jeugddag in Yerseke en de Tentoonstelling in Zaamslagveer! Wie weet tot dan.

Er staan, voor de liefhebbers, nog enkele bonnen van ons op verschillende sites!

Wij wensen iedereen een fijne jaarwisseling en een gezond, liefdevol, sociaal en sportief 2016 toe!!

Tijd

het kruipt, vliegt

gaat snel, langzaam

is leuk, is pijnlijk

voordat je het weet

is het voorbij

en is tijd

oneindig

Gebroeders Dekker