Gebr. Dekker - Nieuws uit Terneuzen week 7

16-02-2016 10:45

Een doel is een droom met een deadline

Het is even stil geweest op de lijn.... De tijd die er was werd in andere dingen gestoken. Geen tijd is onzin, maar ik heb de prioriteit er niet aan gegeven. Nieuws van Terneuzen Airport of hoe je het ook mag noemen typ je niet even in 5 minuten..... Er is achterliggende tijd genoeg gebeurd op en rondom de hokken......

Foto; Duiven bekijken blijft een leuke bezigheid

Het ging te lang goed

Soms zijn er van die momenten in het leven van een duivenmelker dat alles tegen zit. Vechtpartijen, eieren kapot en vul het zelf maar aan. Dat houd je scherp, maar bij ons ging het te lang goed! Goede kweek geen problemen en dan opeens is je beste jonge duif met 3 (2 op de vluchten/ 1 op de tijdrace) eerste prijzen van het hok verdwenen. Ze stond ook tussen de 1e 10 Asduiven in het Samenspel. Ze zat op uitgekiepte jongen en alle duiven waren heel de dag buiten en er is constant iemand bij geweest, dus waarschijnlijk een toertje gaan maken met het mooie weer een een grote vogel tegengekomen met minder fijne bedoelingen. Gelukkig hangt het niet af van 1 duif en tel wat je hebt, niet wat je mist...... Leuker nieuws is dat haar zusje/broertje het voorlopig redelijk doet in Gran Canaria waar wij met een team van 7 duiven deelnamen aan een One-Loft-Race. De mensen achter deze race hebben een enorm goed opleer programma. Met kleine stapjes uit verschillende richtingen worden ze voorbereid op hun grote opdracht om 400 km over het water te vliegen. Dit duifje 15-923 presteerd het op 2x na elke keer bij de 1e 100 te eindigen. Is dat genoeg? Nee natuurlijk niet, maar het begin is er! Verder zitten ze nog alle 7 op de loft na nu zo'n 10x opgeleerd te zijn. Opvallend ook dat GJB die begin deze winter het zusje van 15-923 uit de kleine 200 die er gekeurd werden tipte als de beste die er op dat moment tussen zat! Alle duifjes die uit dit koppel komen hebben de speciale eigenschap enorm veel pigment in hun ogen te hebben opvallend zacht te zijn en allert te zijn. Kenmerken van goede duiven? Welk koppel is dat dan? Een doffer van Comb. Traas ( Uit zoon Charley x Duivin van Gebr. Scheele) x een duivin Gebr. Scheele ( uit een doffer van Verkerk 2x TXT x Rita). We zouden volgend weekend even heen en weer vliegen naar Gran Canaria om daar te gaan kijken, omdat we een weekje vakantie hebben. Het is nu overigens niet duidelijk of het wel doorgaat, omdat het momenteel slecht weer is op Gran Canaria en we, als we gaan, wel een vlucht willen mee maken die zoals het er nu naar uitziet gecanceld word. Overigens is het goed dat ze zich helemaal aanpassen aan het weer e.d.... En we hebben nog een finale vlucht ook..... dan maar een paar daagjes verlof nemen misschien! We houden jullie op de hoogte over het verdere verloop van de Race.

Op eigen hok

Zijn inmiddels een kleine 100 jongen gescheiden en zitten bijna alle oude duiven weer op weduwschap. De kwekers en voedsters zitten natuurlijk nog bij elkaar en dat zal nog wel even duren voordat deze uit elkaar gaan, want voor hen is het seizoen natuurlijk nog maar net begonnen. Overigens is het wel belangrijk dat ze goed voorzien worden van allerlei mineralen extra grit/eivoer. Het gaat hun namelijk niet in de koude kleren zitten om enkele rondes achtereen groot te brengen. Er werd ook voor het eerst in 5 jaar weer een mestonderzoekje gedaan. Soms heb je van die momenten dat je aan jezelf gaat twijfelen. Ik ben niet zo snel bang van een keer slechte mest en nu ook hadden de duiven geen slecht mest, maar volg je hart, want dat klopt. Soms zijn er gewoon hele kleine dingen die opvallen en dat hoeft dus niet altijd iets te betekennen! Dus heb ik de vliegers en late/zomer jongen laten controleren via hun mest op alle ziektes die via de mest zijn te achter halen. Gelukkig was de uitslag goed en werd er niks gevonden. 2 weten meer als 1 en je moet altijd 1,5 stap harder lopen om voor te blijven! De duivinnen zitten terug in een andere afdeling. Deze worden pas vlak voordat de vluchten beginnen op hun eigen hok geplaatst om zo de nieuwigheid er in te houden en ze dus hopelijk meer te vermoeien met een plekje in het 'nieuwe' hok te vinden dan om met elkaar bezig te zijn.

Foto; Het vlieghokje voor de duivinnen tijdens het seizoen

Het gaat nu al 2 jaar goed zonder aanparen, terwij ze gewoon alle dagen los zitten dus hopelijk kunnen we dit zo blijven houden! Verder werd er ingeschreven voor het WK wat plaats vind in Nevele i.v.m. de Olympiade in Brussel in 2017. En... we werden uitgelood! De hokken zijn net klaar en de duiven moeten 7 maart worden aangeleverd. Het is een prachtig hok geworden wat daar is neergezet! Buiten gewoon! De eindrace valt samen met die van de Belgian Master dus dat is 2 vliegen in 1 klap. Er mochten 25 deelnemers meedoen(per Team/Land) en dan is het altijd leuk dat je daar onderdeel van mag zijn. Tuurlijk hoor je achteraf dat velen het niet wisten e.d., maar wanneer het nieuws op de voet gevolgd word mis je m.i. weinig, dus misschien tijd voor zelfreflectie?!

Orleans komt terug!!

Uit zeer betrouwbare bronnen is vernomen dat naar alle waarschijnlijkheid Orleans weer terug op de lijst komt in 2016!! De losplaats blijkt namelijk nog goed genoeg om 10.000 duiven te kunnen lossen en spijtig genoeg haalt Zeeland dit aantal weinig, maar de vlucht met zo'n naam terug op de lijst is een zonnestraal in de duivensport. Er is ook maar van 1 vlucht waar ik de exacte afstand van weet tot 3 of 4 cijfers achter komma...... en dat is Orleans!! Deze week komen de eerste geruchten weer al binnen over de Coli die naar het schijnt weer al behoorlijk heerst in België! Het word steeds gekker en steeds vroeger.... Ik wijt dit vooral aan het feit dat het geen winter is geweest en de natuur dus niet 'zuiver' is gezet.... Hopelijk stopt het bij de grens, want wij zitten er gevaarlijk dichtbij! Vrijdag J.L. werd er bij ons in de club hoklijstencontrole/contributie betalen en voorjaarsvergadering gehouden. Over het feit dat alle eigendomsbewijzen gecontroleerd worden in veel verenigingen in Zeeland, zo niet alle, is door buitenstaanders nogal wat verbazend gereageerd, omdat blijkbaar lang niet overal gebeurd! Een eenduidigheid hierin zou wel goed zijn! Je verklaart dat je de eigendomsbewijzen hebt, maar het word niet gecontroleerd! Apparte constructie!

Afgelopen zaterdag is ons nieuwe lokaal op zijn plaats gezet! Na heel wat strubbelingen is het er uiteindelijk toch van gekomen. Er is door de scouting Sluiskil en onze duivenclub P.V. de Sluiskilse Reisduif een deal gesloten en we gaan samen verder in 1 groot gebouw! Een goede zet m.i. om zo ook de duivensport breder te beginnen uit dragen...... om daar even op verder te gaan.

Hobby en Vrije tijd

In het project wat ik draai komt dit thema vaak terug! Het is overigens van overheidswege verplicht om hier op school aandacht aan te besteden. Nu wil het toeval dat zowel clubs van welke hobby dan ook en scholen hetzelfde probleem hebben. Scholen krijgen hun jongeren niet aan een nuttige hobby(Dit is een taak van ouders hoor ik u denken. Dat zou het inderdaad moeten zijn.........) en clubs krijgen er geen jongere leden bij. A.s. vrijdag geef ik daarom met nog ongeveer 25 andere hobbyisten 4 workshop rondes op een VO school. De 1e t/m de 3e klas. (12 tot 15 jaar) krijgen 4 workshop over verschillende hobby's voorgeschoteld! Dit gaat van bloemschikken, lego tot.... duivenmelken. Natuurlijk gaan we ons best doen jongeren enthousiast te maken en te laten zien wat duivensport allemaal inhoud. Maar wij hebben jongere leden nodig, terwijl er op scholen jongeren zijn die hun tijd niet weten te vullen. Langs 2 kanten er aan werken en hopelijk helpen we weer wat jongeren aan een hobby! Als wij ze maar laten zien dat het bestaat en het positief uitdragen. Dat laatste is voor enkelen vrij lastig, maar om daar over te schrijven is verspild energy.

Tot slot.

De afgelopen tijd werden er natuurlijk weer enkele evenementen bezocht. De grote verkoop in 'De Nishoek' was een groot succes! Leuk ook dat wanneer je dan een bon schenkt deze voor een aanzienlijk bedrag weggaat! Waardering langs 2 kanten! Zoals altijd was het in Samenspel 6, waar u op pigeonsports al een verslag over kon lezen, weer een groot succes! Een gouden formule! Op de prijsuitreiking van Samenspel 1 en 7 was het erg gezellige, maar werden er kampioenen gemist. Later moet je dan weer horen dat er wrijving is ...... Dat is volgens mij nog geen reden om je prijs niet op te halen ongeacht of het gegrond of ongegrond is! A.s. weekenden Fugare, Het grootste feest in duivenland De Gouden Duif en dan als afsluiting voor mij de Beurs! Tot ziens!

Foto's boven; Meer over deze foto's in het volgende weekstuk van ons te lezen.