16-10-2015. Hans en Evert Jan Eijerkamp - Brummen

16-10-2015 08:35

Deze reportage heb ik een paar maanden geleden geschreven en heeft ook in Topwings gestaan, ik heb alleen nu alle topuitslagen 2015 van Team Eijerkamp erbij geplaatst. Heeft u nog geen abonnement op Topwings? vraag het vandaag nog aan op info@topwings.nl

"De toon voor 2015 is gezet"

Na een wat aarzelend begin van het seizoen is de aanval ingezet en stromen de vroege prijzen binnen bij de familie Eijerkamp. Ik had ook niet anders verwacht van deze sublieme liefhebbers die jaar in jaar uit laten zien dat ze tot de wereldtop behoren. In Brummen wordt niets aan het toeval overgelaten en is alles tot in de puntjes geregeld. Dat ze goede duiven hebben hoeven we u niet te vertellen want dat is algemeen bekend want hun duiven zitten op bijna alle hokken in Nederland en de rest van de wereld. Hans en Evert Jan zijn liefhebbers die alles op de voet volgen en als ze denken dat ze zich kunnen verbeteren zullen ze ook niet aarzelen om hun kweekhok nog sterker te maken door de beste duiven in de wereld op hun hokken te halen. Er zijn nog weleens criticasters die zeggen dat ze met minder duiven niet zo goed zouden presteren maar ook die mensen hebben ze de laatste weken de mond gesnoerd. Ik ben er trots op dat ik een reportage mag schrijven over deze toppers uit Brummen en kan ook alleen maar zeggen dat ik diep respect heb voor hun manier van duivenmelken.

De liefhebbers

Hans en Evert Jan zijn uiteraard de dirigenten in Brummen en ze hebben een geweldig team om zich heen staan en ook Evert Jan bemoeid zich met de voorbereiding en verzorging want zo gaat hij dit jaar samen met Rick de jonge doffers onder zijn hoede nemen, Martin en Joke Geven hebben de weduwnaars en 1 hok met jonge duiven onder hun hoede en Gerard Boesveld heeft de verantwoording over de dames bij zowel de oude als de jonge duiven want dat hij met de dames overweg kan laat hij wekelijks aan ons zien. Hans is uiteraard ook zeer nauw betrokken bij de voorbereidingen en dat is natuurlijk niet vreemd met zijn jarenlange ervaring als duivenmelker.

Duiven

Over het duivenbestand van Hans en Evert Jan Eijerkamp kunnen we uren praten want de kwaliteit die daar aanwezig is vindt je op weinig andere hokken in de wereld. Alleen het beste is goed genoeg voor de heren en ze halen ook geregeld bij van de allerbeste hokken uit binnen en buitenland. De laatste jaren is er o.a. nog flink geïnvesteerd in duiven van Stickers Donckers, Heremans Ceusters en Stefaan Lambrechts. Deze inbreng laat zich veelvuldig in de kop uitslagen zien en is dus weer een schot in de roos gebleken. En wat denkt u van de van Loon duiven die ze op hun kweekhokken hebben zitten? Deze doen het over de hele wereld super net zoals de oude lijnen waar de Janssen duiven in verweven zit. Kortom een duivenbestand dat we bij weinigen zullen vinden.

De twee snelste van de afdeling 8 op Soissons.

Hans en Evert-Jan  spelen de  1e en 2e op de eerste midfondteletekstvlucht Soissons van 8.508 duiven en hebben tevens de twee snelste duiven van het gehele concours Afdeling 8 van 14.630 duiven.

Lynn  - 1e Soissons 14.630 duiven.

Deze duivin is een 100 % Heremansduif met een afstamming om van te watertanden. Vele beroemde duiven zoals o.a. Rossi, Jackpot, Nieuwe Olympiade en Euro van Leo Heremans zien we terug in haar afstamming. De vader van Lynn is een zoon van de Jackpot x Kadootje. De Jackpot is o.a. vader van Olympic Vivian, 3e Olympiadeduif in Nitra. Kadootje is o.a. moeder van de 1e Asduif Regio 4 Natour 2014. De moeder van Lynn is een dochter van Rossi x Miss World, die een kleindochter is van de Euro.

Hardy - 2e Soissons 14.630 duiven.

Hardy speelde naast een 2e op Soissons van 5.392 duiven ook al een 32e op Quiévrain van 1.557 duiven. De vader van Hardy komt uit Euro x Sanne. Sanne won een reeds aan kopprijzen met o.a. een 1e Duffel van 8.792 duiven en een 1e Duffel van 6.451 duiven. De moeder van Hardy is Princes Harry. Princes Harry is een dochter van Harry van Jan Hooymans (Kerkdriel, NL). Harry werd in 2009 1e Nationale Asduif Eendaagse fond bij WHZB.

Hokken

Hans en Evert Jan beschikken over een schitterende hokken accommodatie waar al jaren hard op gevlogen wordt, het oorspronkelijke nieuwe fondhok is pas helemaal aangepast voor de jonge duiven waar ze vanaf nu de jongen gaan spelen in 3 teams met ook allen zoals ik al eerder noemde hun eigen coaches. Ik ben uiteraard heel benieuwd naar de resultaten van de jonge duiven op deze  nieuwe accommodatie en de nieuwe manier van spelen van de jonge duiven. Hier zullen we misschien later dit seizoen nog op terug komen in misschien wel een reportage want ik verwacht ook met de jonge duiven dit jaar veel vuurwerk van de familie Eijerkamp.

Medische ondersteuning

Hans en Evert Jan hebben gezocht naar een dierenarts die gelijk kan inspringen op onvoorziene situaties en zijn daarbij terecht gekomen bij Tony van Oranje die nu verantwoordelijk is voor het medische plaatje. Tony komt regelmatig de duiven controleren dmv van uitstrijkjes, bloedonderzoeken etc.. om maar niets aan het toeval over te laten want de duiven moeten gewoon 100%, zo niet 200% aan de start verschijnen want dat is toch het belangrijkste in de sport, zorgen dat ze gezond zijn en blijven gedurende het seizoen. Tony verzorgt ook de nodige voedingssupplementen voor de duiven zodat ze werkelijk niets te kort komen en tot op heden kunnen we rustig zeggen dat het zijn vruchten afwerpt want op het moment dat ik dit schrijf weet ik dat Hans en Evert Jan al een gemiddeld prijspercentage kunnen noteren van 69% over de laatste 8 vluchten! Ik zeg,nadoen.

Enkele Toppers

"Honda"

"Honda" is typisch zo'n duif die je op de hokken van Eijerkamp kan verwachten. Een bijna pure Janssen met een enorme staat van dienst en een stamboom waar je U tegen zegt. Ze zijn er van overtuigd dat topduiven kweken geen toeval is maar een kwestie van goed x goed bij elkaar zetten. Honda is zo'n goudhennetje want in de stamboom komen super duiven voor en Honda heeft die kwaliteit ook in haar genen.

De vader van Honda is niemand minder dan Olympic Lucky 13 die als eerste olympiade duif bij Branko Gorupec uit Kroatie werd afgevaardigd naar de Olympiade van Poznan in de categorie B. Hij won zelf 9 eerste prijzen en werd gekweekt uit rechtstreekse Eijerkamp duiven. Deze klasbak werd teruggehaald naar Brummen en op de kweekhokken geplaatst. De moeder is Carmen en is een dochter uit Messi (2e nat. Asduif vitesse WHZB)  x Hester (2e nat. Asduif eendaagse fond WHZB). Ook in deze stamboom zien we super duiven zoals Olympic Queen, James Bond, Flits en Porsche Bond.

Claudio Ché

Deze doffer die zich als jaarling in de kijker speelde en 1e asduif eendaagse fond van Afdeling 8 werd is gekweekt uit meerdere goede lijnen. De vader is "Bergerac Ché" een kleinzoon van Ché die bewees dat duiven uit deze lijn ook op de overnachtingen kunnen presteren door een 45e nationaal tegen 10.327 te winnen. De grootmoeder aan vaderskant is "Miss Evergem" van Chris Hebberecht waarvan de kruisingen met onze duiven goed presteren. De moeder werd gekweekt uit Janssen / de Klak gekruist met "Miss Ermerveen" van C&G Koopman. Waarmee weer bewezen is dat hier goed x goed = goed.

 
   

Claudio Ché won o.a. de volgende prijzen:
   

 • 8. Soissons tegen 1.932 duiven
      
   • 13. NPO Bourges tegen 3.090 duiven

   •     
   • 22. Morlincourt-Noyon tegen 2.037 duiven

   •     
   • 29. Quievrain tegen 7.221 duiven

   •     
   • 33. Salbris tegen 2.456 duiven

   •     
   • 34. Meaux tegen 1.120 duiven

   •     
   • 44. Gien tegen 3.038 duiven

   •     
   • 54. NPO Sens tegen 2.943 duiven

   •     
   • 62. Soissons tegen 4.685 duiven

   •     
   • 76. Duffel tegen 2.656 duiven
   • Claudio Ché won de volgende kampioenschappen
       
        
   • 1. Asduif prov. Afd 8 eendaagse fond

   •     
   • 1. asduif Kring de IJssel eendaagse fond

   •     
   • 1. asduif Regio 4 afdeling 8 eendaagse fond

   •     
   • 1. nationale asduif jaarling All-round

   • Claudio Ché is inmiddels op het kweekhok geplaatst en heeft inmiddels al aan 6 verschillende duivinnen gekoppeld gezeten. Ik denk dat we hier te maken krijgen met een nieuwe superkweker van de familie Eijerkamp. We volgen het op de voet de komende jaren. 
       

    Top Uitslagen 2015

Tot Slot

Ik wil tot slot de familie Eijerkamp en hun team hartelijk danken bij het tot stand komen van deze reportage en ik wens hun dan ook nog alle succes van de wereld toe voor de resterende vluchten. Ik ben er van overtuigd dat we hier met 1 der beste hokken van de wereld te maken hebben en dat ze ook nog eens heel veel voor de duivensport in het algemeen doen en dat wordt door sommige mensen nog weleens vergeten. Hans en Evert Jan zijn echte ambassadeurs voor de duivensport in zijn algemeenheid en door hun kennis te delen op hun prachtige website zijn er de laatste jaren meerdere mensen naar een hoger niveau gekomen. Ik wens de familie Eijerkamp met heel het team om hun heen veel succes voor de komende vluchten.

Ray Jonker