In gesprek met Bart Geerinckx - Ad Schaerlaeckens

14-05-2015 08:59

De liefhebber die we vandaag aan U voorstellen is met voorsprong de jongste van al de kampioenen die al aan bod kwamen: Bart Geerinckx, 31 jaar oud, uit Wommelgem. Op zulk een leeftijd al wereld beroemd zijn is een unicum maar dat heeft natuurlijk alles te maken met zijn veel te vroeg overleden vader Luc.

Luc, een van de weinige kampioenen die alleen maar vrienden had, zo lijkt het, plaveide de weg, daarbij al op zeer jonge leeftijd bijgestaan door Bart die van kinds af een kick had met duiven.

 

NEW GENERATION      

De meeste duivenliefhebbers zijn al wat ouder en, zo waren Co Verbree en ik het eens, de leeftijd is voor veel goede melkers de grootste vijand.

Senioren zijn wat meer verzadigd, hebben die tomeloze drang om te winnen niet meer, om maar niet te spreken van de energie die je als dertiger wel hebt.

Ofschoon de ene mens natuurlijk de andere niet is. Sommigen zijn met 50 al "oud" terwijl anderen op hun 75e nog lichamelijk en geestelijk top zijn. Krasse knarren zeggen ze in Nederland.

Daarom dat het kwaad kersen eten is tegen een aanstormende generatie met liefhebbers als Roziers, Verkerk, Lars Vercammen, Rik Hermans, Danny van Dijck. Lemmens, Geerinckx enzovoorts Mensen die soms ook full prof zijn en daarom wel moeten. Je kan daar best respect voor hebben. Om zo jong al duiven als beroep te kiezen getuigt van veel zelfvertrouwen en geloof in eigen kunnen.

 

NIKS MIS MEE

Sommigen hebben moeite met mensen die van hun hobby, duiven dus, hun beroep maken. Omdat ze tegen duivenhandel zijn en vinden dat sport sport moet blijven.

William Geerts was de eerste echte beroeps, maar die verdiende zijn centen met poelen. Nu moet dat van de verkoop komen.

Ik vind daar weinig mis mee, zo lang de media niet worden gemanipuleerd, geen danspasjes worden gemaakt met tussenpersonen, duivenkranten, verkoopsites met als doel opgefokte propaganda. Telkens weer terug kerende aandacht voor de een en het bijna dood zwijgen van de al even grote maar minder commerciële  kampioen wekt wrevel. Maar als we over een iemand durven zeggen dat die de aandacht niet zoekt is het deze Bart Geerinckx.

En toch verdient hij die ten volle, getuige volgende referenties.

ADEMBENEMEND GOED

Er zitten daar een serie supers waar je niet goed van wordt.

-  Eerst en vooral de legendarische Gladiator 03-6460062. Tweede Belgische Olympiade duif, 3e Nationale Asduif KBDB met tegen gemiddeld zo"n 600 duiven: 1, 1, 1, 2, 2, 2, 2, 3, 3, 3, 4, 5, 7

- Miss Magic (10-6143162) is een super. Was 1e Belgische Olympiade duif All Round in Nitra 2013 en 5e Nationale Asduif HaFo KBDB in 2011. Ze won met name:

1e Interprovinciaal Monrichard in 2011 (4.049 duiven).

1e Interprovinciaal Monirchard 2012 (2.478 duiven).

2e Interprovinciaal Blois 1.357 duiven.

2e Provinciaal Montlucon 887 duiven.

8e Interprovinciaal Blois 1.169 duiven.

12e Interprovinciaal Blis 2.144 duiven.

17e Provinciaal Bourges 3.184 duiven.

18e Nationaal zone Argenton 6.803 duiven.

1e Noyon 509 duiven.

- Acy 12-6042459 is nog zo"n fenomeen.    

Ze was 1e Belgische Olympiade duif fond in Budapest 2015, 2e Nationale Asduif KBDB 2013 en won:

1e Nationaal zone Bourges 3.750 duiven.

1e Nationaal zone Chateauroux 865 duiven.

2e Nationaal zone Montlucon 3.721 duiven.

3e Nationaal zone Argenton 3.519 duiven.

3e Nationaal zone Tulle 1.817 duiven.

3e Nationaal zone Argenton 832 duiven. 

4e Nationaal zone Montlucon 2.162 duiven.

Zitten daar verder nog supers zoals:

- "Luc" (09-192) met 1e Nationaal Argenton 12.390 duiven.

- "Just Wait" (11-277) 1e Nationaal Argenton 16.325 duiven, 2e Nationaal zone Montlucon 2.545 duiven enzovoorts.

- "Black Lady" (11-316) met 2e Nationaal Argenton 16.325 duiven (na hokgenoot), 2e Nationaal zone Bourges 5.333 duiven.

- "Sweety" (12-332) met 2e, 4e, 4e, 7e, 8e, 9e prijzen Nationaal zone.

- "Geschifte" (11-366) met 1e, 1e, 3e en 6e Nationaal zone. Dit weliswaar tegen beperkte aantallen duiven, maar doe het maar eens na.

Het spreekt voor zich dat dit maar een greep is uit dit wereldhok. Ook Bart werd onderworpen aan een vragenvuur. 
 

HISTORIEK

Bart: Het overlijden van je vader, zo jong nog, moet een onmetelijk verlies voor jullie zijn geweest. Ik weet hoe dapper hij gevochten heeft. Hij wilde je ma niet alleen laten en jou niet opzadelen met zo veel duiven. Hoezeer mis je hem als duivenliefhebber?

Eigenlijk in alles, bijna elke dag weer opnieuw. Je moet weten dat ik als kind al bezeten was van duiven. ´s Morgens heel vroeg al zaten we beide op de hokken.

Voor hij naar zijn werk moest en ik naar school. Toen al betrok hij me met alles, bespraken we ook alles. We hadden, en dat is nog zo, ook enorm veel steun van de Jurgen. (Bart bedoelt Jurgen Keustermans die daar is opgegroeid).      

Wat was zijn beste kwaliteit als duivenliefhebber?

Pa had een buitengewone opmerkingsgave. Zag alles meteen.

Sinds wanneer speelde hij zo goed en met welke duiven was dat "in den beginne?"

Die heeft eigenlijk altijd goed gespeeld. Aanvankelijk, dat moet begin tachtiger jaren zijn geweest, op vitesse. Zoals de meeste.

Dat was vroeger immers HET spel. De eerste echt goede duiven kwamen van dorpsgenoot Jos Soontjens. (Noot: Ik herinner me nog hoe William Geerts de Noyon vluchten zo verafschuwde omdat hij dan rammel kreeg van Soontjens. En William had een hekel aan rammel krijgen. Van Jos Soontjens herinner ik me nog wat hij antwoordde op mijn vraag wie zijn grootste concurrent was. "De windrichting" zei hij en ene de Koning uit Zandhoven. Heb die nooit gekend maar die moet destijds ook enorm goede hebben gehad).

Hoe is jullie kolonie verder uitgebouwd?

- Eerst dus de Soontjensduiven. Sommigen vinden onze duiven aan de grote kant. Wel, dat komt door die soort. (Noot van de schrijver: In mijn jonge jaren ben ik bij die Soontjes geweest. Om duiven te kopen uiteraard. Dat is er nooit van gekomen omdat ik ze te groot vond. Niet slim van me, zo zou blijken).

- Later wilden we de lat verleggen naar Halve Fond of verder en werd succesvol gekruist met duiven van Flor van Loock.

- Een enorme impuls gaven ook duiven van Fons Slaets, dat was de Panterlijn van Raoul Verstraete. Zo was de "Wittekop Sylvester" een kruising Soontjens x Slaets.

- De stammoeder van ons hok "Willyke" (een duivin van 1998) kwam dan weer uit twee duiven van Keirsmakers. Wij hadden op diens verkoop een doffer gekocht die ons aanstond en wilden daar een Keirsmakers duivin tegen zetten. Na de verkoop zaten er nog wat duivinnen die niemand wilde en we konden er voor een habbekrats  een meenemen. Ze werd de moeder van stammoeder "Willyke". Die kweekte echt bijzonder en werd moeder van "Miss Limoges", van "Super Willy" (3 maal 1e provinciaal), van de 2e Nationaal Argenton en nog meer.

- Uit een zuster van "de Leeuw" van Marcel Wouters kweekten we heel goede en we lukten ook met samenkweek met zijn beroemde Leeuw.

- Dan zijn er onze "Rapido 1" en "Rapido 2". Die haalden we bij Patricia Verhaegen, een gekregen voor een bon, de andere kochten we.   

- Ook de duiven van Dirk van Dijck waren een aanwinst en nu al excuses als ik iemand vergeet.

Is er een duif bij die er uit springt?

Dat is toch wel "Willyke". Dat was vooral een heel slim duifje dat enorm goed vloog met eerste prijzen uit Quievrain maar ook uit Bourges en daarbovenop super kweekte.

HET SPEL

Hoeveel duiven zitten momenteel bij duivenprof Bart Geerinckx?  

Toch al gauw een 500. (Noot: Waar anderen met veel duiven veelal uit gene vragen als deze ontwijken hebben mensen als Bart, de Bruijn en Dirk van Dijck er geen moeite mee open kaart te spelen).

Hoe is je spelsysteem? Waarom wel of geen totaal weduwschap?

We spelen met 45 duivinnen en 50 doffers, maar niet totaal. De partners blijven thuis, dus dat zijn al bijna 100 "nutteloze" duiven. Verder ongeveer 35 kweekkoppels.

Het zijn vooral de betere gewezen vliegers waaruit we de meeste goede kweken. "En uiteraard ook veel slechte", relativeert Bart.

Hoe is de voorbereiding op het vliegseizoen?

Afgelopen winter waren ze veel los. Uit de vliegdoffers kweken we niet, die laten we twee keer een dag of vijf bij de duivin. Want belangrijk is dat ze goed gepaard zijn. Ik vind dat we aldus meer rendement uit de duiven halen met minder werk. Dat laatste is belangrijk want 500 duiven onderhouden moet je niet onderschatten. Ze worden goed opgeleerd, zeker tien keer gelapt, wat vooral bedoeld is om het vertrouwen op te krikken. De duivinnen worden begin maart gekoppeld en brengen wel een jong groot. Aldus zullen die minder makkelijk onderling paren en wordt de vorm verschoven naar later, als de nationaals op het programma staan.

Welke zijn momenteel je beste duiven?

Dat waren in 2014 "Acy" (kleinkind "Gladiator") en "Sweety" (kleinkind "Leeuw"). Twee duivinnen dus, onze beste jaarling was dan weer een duiver, de "Lucio".

MEDISCH

Op de kleine fond kan je enorm uithalen. Doe je iets speciaals?

Wat medische begeleiding betreft hebben we ons lesje gehad. We mijden medicatie nu zo veel mogelijk en zoeken ons heil meer in natuurproducten en de producten van Röhnfried. Zo heb ik ook vertrouwen in Blitzform, Zell Oxygen en Avipharm. Wel is het zo dat, wanneer ik zo"n natuurproduct geef, dat steeds meerdere dagen achter elkaar is. Als een soort kuur dus. Denk ook dat rode bietensap iets doet.

Wat zit er bij thuiskomst van een fondvlucht in het water.

Avipharm + Mumm + honing

En het verdere medische plaatje?

We nemen vooral geen risico met het geel. Voor het seizoen wordt een week lang gekuurd, tijdens het seizoen gebruiken we de "gele druppels".

De kwekers krijgen een kuur tegen paratyfus met Baytril. Bij onze kweekduiven zit ook dagelijks Avidress Plus in het drinkwater. We vinden dat een super product.

Ook Usne Gano kan me wel bekoren. Sedochol geef ik ook, maar steeds over het voer. Vitamines krijgen ze alleen in de ruitijd. 

Van wie zou je best een mand jonge duiven willen als cadeau?

Het klinkt arrogant maar daar kan men me niet blij mee maken. We hebben zelf een goede stam en als er iets bijgehaald wordt dan verkies ik de superduif zelf Asduiven geven makkelijk asduiven ondervond ik.    

Zijn er sportgenoten voor wie je speciale bewondering hebt?

Heb bewondering voor de mensen waar ik steeds terecht kan met vragen en om raad.

Zoals?

Dirk van Dijck, Bart van Oeckel, Michel Menten, Ludo van Tuyn en ook Rik van Dorp uit Rotterdam.

Wat deden je beste duiven in hun geboortejaar?

In het verleden werden onze jongen goed opgeleerd maar dat was te weinig zo ondervond ik. Ze komen als jaarling niet uit de verf en je zal ze makkelijk verliezen. Dit jaar (2015) speel ik alleen duiven die minstens 15 keer in de mand zaten als jonge duif. Ver hoeven die niet gevlogen te hebben. Het is de frequentie die telt. 

Wat jonge duiven betreft lijk je op Verkerk. Niet je sterkste kant. Heb je je al neergelegd bij een minder dominante rol in deze discipline?

Ik denk dat ik met jongen inderdaad nooit een topper zal worden. Of ik zou in juli moeten stoppen met oude, zodat ik me er meer op toe kon leggen.

Dit jaar wil ik overigens wel met een 15-tal jonge duivinnen deel nemen aan de Nationals. Afwachten of het iets uit haalt. 

Verlies je  ook zo veel jongen? Heeft dat volgens jou met kwaliteit te maken?

Hoe zit het met opleren?

Twee jaar geleden was dat een ramp. In 2014 verloor ik er dan weer weinig. Met kwaliteit heeft dat weinig te maken. Overigens zitten de jongen al na een vijftal tripjes op 30 kilometer. Als ze niet vlot naar huis komen blijf ik ze op die afstand lossen.

Tussen de vluchten wordt niet gereden of het moet na een slechte vlucht zijn. Om het vertrouwen op te krikken. Heb goede ervaringen met zeer vroeg te lappen. Zo gebeurt het dat ik al om 6.00 uur "s morgens met de duiven in Vilvoorde sta.  

Ook last van Coli/Adeno?

Dat zal hier wel niet anders zijn dan bij anderen zeker? Als er een besmetting is wacht ik niet af maar treed meteen op. Medicatie van Raf Herbots moet uitkomst brengen en heel licht voeren  

Welke jonge duif heeft je voorkeur. De duif die veel prijzen wint of de duif die het wat minder doet maar enkele keren heel vroeg is?

Ik ben dus zeker geen jonge duivenspecialist. Van jaarlingen eis ik wel dat ze enkele keren stampvroeg zijn. Dat spreekt me meer aan dan veel prijzen zonder kop.

Wat zijn grote ergernissen?

Onverantwoorde lossingen, zoals die La Souterraine afgelopen jaar. Je kon bij lossing al weten dat het een drama zou worden. Daarvoor doe je heel de winter niet al dat werk. Ook de lossingen van Argenton (na 12.00 uur) en Geuret waren onverantwoord. Een kind kon zien dat dat mis moest gaan.

Stel liever een keer meer uit zoals van Limoges. Dat werd beloond met een supersnel verloop. Het probleem hier is dat de inrichters geld moeten verdienen.

In Nederland is dat niet zo. Daarom halen ze daar zulke die fratsen niet uit.

Lees je veel? Internet?

Redelijk veel, toch zeker in de winter. Een mens moet bij blijven nietwaar?

TOT DAAR

Tot daar Bart Geerinckx, zo jong al landelijke top. Zijn bescheidenheid erfde hij van vader. Grootsprakerij is hem vreemd, kritiek op de sportgenoot evenzeer.

Jaloers omdat hij van zijn hobby zijn beroep kon maken hoef je zeker niet te zijn. De druk die op de schouders ligt is groot en je moet er veel voor doen en nog meer laten. Maar dat is voor Bart en zijn maat Jurgen geen straf. Ze zijn met een duif in het hart geboren. Jonge Kampioenen zijn ook vaak zoekers. De hokken werden geoptimaliseerd (meer licht middels doorzichtige golfplaten), Bart merkte dat de hokken niet alleen warmer werden maar ook droger en besloot de mest te laten liggen. Het laatste wat je bij een topper als hem verwacht.

Maar smerig waren de hokken geenszins, integendeel. De kurkdroge mest had veel weg van een isolerende bodembedekker.

Ik was diep onder de indruk van het aangename hok klimaat. Droog, warm en toch luchtig. Wat wil men meer. Als er een hemel is waar vader Luc zijn opvolger gadeslaat zal hij goedkeurend knikken.

© Ad Schaerlaeckens