Interview met de 10 jarige Steyn Böhmer uit 's Heerenberg

10-04-2015 10:16

Steyn Böhmer - 's Heerenberg

Steyn tussen de jonge duiven die hij al goed naar zijn hand heeft staan.


Steyn heb ik leren kennen na wat mailcontact tussen Steyn en zijn vader met mij en ik heb in het najaar gelijk twee jongen beloofd voor Steyn want jeugd moet je helpen is mijn devies. Steyn mag hier dan ook elk jaar een aantal jongen komen halen als hem de duiven bevallen. Als Steyn tijd heeft naast school dan is hij ook op het duivenhok te vinden en waar nodig assisteren zijn ouders hem bij de verzorging.  De Jeugd heeft de toekomst en we moeten met ons allen zorgen dat de jeugdleden er plezier in blijven houden. Hieronder een interview met Steyn.

 

Hoe ben je met de duivensport in aanraking gekomen?

Ik had een duif opgevangen en aangezien mijn opa duiven heeft heb ik die aan mijn opa gegeven, mijn opa zei toen als de eigenaar van deze duif hem niet op komt halen dan mag jij deze duif houden. De eigenaar kwam de duif niet ophalen en dus kreeg ik de duif van opa. Een aantal keren ben ik bij opa geweest en heb toen niet alleen mijn duif verzorgd maar ook die van opa en dat vond ik zo leuk dat papa heeft besloten om zelf een duivenhokje te bouwen zodat ik zelf duiven kon houden. Bij dat ene hokje is het niet gebleven, we hebben er nu twee en daar ben ik erg blij mee.

Wat doe je naast je hobby en is dat goed te combineren?

Ik ben nu 10 jaar en zit dus nog op school, meestal verzorgen papa en mama de duiven door de weeks in het weekend help ik ze. Met inkorven ga ik altijd mee en korf ze dan ook zelf in. De dag van de vlucht zegt papa hoe laat ze kunnen komen en dan wacht ik ze samen met papa en mama op en dat vind ik heel spannend.

Waaruit bestaat je hokbestand, welk ras of soorten?

We hebben van mijn opa Henk Kock Grondelaars, we hebben ook nog een paar Heremans duiven, we hebben dit jaar jongen gekregen van R. Jonker, W. Nieling, B. Rutjes en we hebben een bon gekocht voor een koppel eieren van B. Knaven. Afgelopen jaar hebben we van meerdere liefhebbers een aantal jongen gekregen.

Wat zijn je favoriete vluchten en waarom?

Vitesse, Midfond en uiteraard de jonge duiven vluchten. Omdat die voor mij het meest interessant zijn.

Wat zijn de mooiste prestaties en/of kampioenschappen die je tot nu toe behaald hebt?

Aangezien ik net voor het tweede jaar bezig ben met de duivensport heb ik nog niet een kampioenschap mogen halen. Wel heb ik bij de Jeugddag van de NPO een leuke derde prijs behaald met de mooiste duif in mijn categorie. Bij de jeugdafdeling was ik vorig jaar zesde aangewezen bij de jonge duiven dat vond ik ook best een mooie prestatie omdat ik toen voor het eerste jaar met de duiven mee deed.

Welk systeem vliegt u met de oude en jonge duiven? Weduwschap, nestspel, dubbel weduwschap etc..?

Ik speel dit jaar op weduwschap eens kijken hoe me dat bevalt.

Steyn apetrots voor zijn duivenhok en terecht want het is een prachtig hokje met een oh zo belangrijke voliere ervoor.

Wanneer begint bij je het kweekseizoen en waar kweek je uit?

Dit jaar ben ik eind januari begonnen met kweken, aangezien ik niet zo'n groot jongen hok heb, heb ik maar één ronde gekweekt. Ik heb gekweekt uit de Heremans, Grondelaars en een paar geheime combinaties die ik liever niet prijs geef, hopen dat daar een paar leuke kampioenen uit voort komen.

Hoe stel je  de kweekkoppels samen en waar let je speciaal op?

Helaas heb ik er zelf nog niet zo heel veel verstand van dus heb ik opa om advies gevraagd, hij heeft mij geholpen om met een aantal koppels te kweken. Mijn opa heeft me wel een beetje uitgelegd waar ik op moet letten. We hebben de duiven gesorteerd op kweekoog en vliegoog en uiteraard ook op de bouw van de duif.

Hoe denk je over de medische begeleiding en wat doe je aan medische begeleiding bij je duiven?

Ik vind dat de duiven enigszins wel wat medicatie nodig hebben maar overdrijven hoeft niet. Ik vind vitamines en mineralen wel belangrijk maar ik probeer ze zo weinig mogelijk medicatie toe te dienen alleen wanneer dit noodzakelijk is.

Is voeding bij de duiven voor jou erg belangrijk? Wat voer je en in welke mate?

Uiteraard is voeding belangrijk ik voer koopman all-in-one, ik voer volle bak zodat de duiven zelf kunnen kiezen wat ze willen eten.

Geef je ook bijproducten aan je duiven, zo ja wat geef je zoal?

Ik geef de duiven tollisan in het drinkwater, natuurlijk grit, mineralen en vitaminen.

Hoe ziet het seizoen eruit voor je jonge duiven en dan bedoel ik opleren, leren drinken, motivatie en verwachtingen van de jongen?

Ik laat de jonge duiven eerst een tijdje in de spoetnik, daarna mogen ze los en kunnen ze wennen aan de omgeving en laat ze dan eerst bij huis rond vliegen. Wanneer ze gewend zijn om bij huis rond te vliegen doen ik ze in een opleermand en laten ze daar even aan wennen. Dan laat ik ze vanuit de opleermand eerst een keertje bij huis los. Daarna breng ik ze samen met papa en mama  in een opleermand een kilometer weg en laten ze dan los, zo gaan we elke keer een stukje verder. Natuurlijk leer ik ze ook drinken in een opleermand want dat is best belangrijk vooral als de duiven een behoorlijk stuk moeten vliegen.

Wat is je doelstelling voor de komende jaren?

Heel veel plezier hebben in de duivensport en natuurlijk zo goed mogelijk gaan vliegen met de duiven.

Als je andere liefhebbers een tip of tips  zou moeten geven wat zou dat dan zijn?

Wanneer het een keertje tegen zit dan nooit de moed opgeven, er komen altijd betere tijden. Zorg goed voor je duiven en heb veel plezier in deze ontzettend leuke en boeiende sport. Ga niet altijd uit van wat een ander zegt maar volg je hart en doe wat jij denkt wat het beste is voor je eigen duiven.

Steyn tijdens het bezoek aan Jonker Breedingloft Didam. Ik heb Steyn 2 jongen gegeven uit 2 verschillende koppels en van mij mag Steyn elk jaar weer een aantal jongen komen halen als hij daar oren naar heeft. Ik wens hem veel succes met de jonkies.

Nog even een bedankje van Steyn:

Ook afgelopen jaar heb ik ondervonden dat er genoeg duivenmelkers mij wat gunnen, zoals dat ik twee duiven heb opgevangen en aangemeld bij de eigenaar, deze duiven netjes verzorgd voordat ze terug gingen naar de eigenaar,  van deze eigenaren krijg ik dit jaar twee jonge duiven. Bij deze wil ik dan ook graag dhr. Mielekamp en dhr. Lamers ontzettend bedanken, tevens ook Ray Jonker van Jonker Breedingloft Didam voor zijn gulle gift van twee prachtige jonge duiven.

Ik wens alle duivenliefhebbers een goed vliegseizoen toe, succes allemaal.

Groeten van Steyn Böhmer

Steyn, bedankt dat je mee wilde werken aan dit interview en ik wens je dan ook heel veel succes voor het komende seizoen. Met jou inzet en dat van je ouders zal het zeker goed komen is mijn overtuiging.

 

Ray Jonker

Pigeonsports