interview Met Gert Rotman - Beuningen

30-03-2015 09:27

  Gert Rotman - Beuningen


Gert was ook gelijk enthousiast over de site Pigeonsports en stelde ook een bonnetje beschikbaar voor een bannertje. Gert heeft een geweldig hok met duiven, kweekduiven tegenwoordig want Gert kan door zijn drukke werkzaamheden en ploegendiensten niet actief deelnemen aan vluchten maar heeft de ideale oplossing gevonden. Het kweken van duiven uit zijn kapitale kweekhok en hij heeft 2 satelliethokken gevonden, 1 in België en 1 in Nederland bij VincentBonnes uit de Lutte die de duiven voor Gert intensief testen. Gert beleefd op deze manier ook heel plezier aan zijn hobby en raakt er dan ook nooit over uitgepraat. Hieronder een interview met Gert. U zult lezen dat Gert zeer professioneel bezig is met zijn gevleugelde vrienden.

 

Hoe bent u met de duivensport in aanraking gekomen?

Toen ik na de geboorte, nu 49 jaar geleden, het eerste daglicht zag, kon ik het duivenhok van mijn vader zien staan achter in de tuin. Dus de duivensport is mij met de paplepel ingegoten. De eerste 7 jaren hebben we in Nijverdal gewoond en duiven gehad. Daarna zijn we verhuisd naar Denekamp en hebben daar de duivensport opgepakt tot 1991. In 1992 ben ik getrouwd en samen gaan wonen in Beuningen. In die tijd heb ik in Denekamp samen gevlogen met mijn broer en daar waren we de te kloppen mannen op de fond. Zowel dag- als overnacht fond. Dit klusje klaarden jaarlijks de Delbar duiven en de duiven van good old Staf uit Groede, echte krachtpatsers waren dat. NO wind met  30 graden en je kon de klok erop gelijk zetten. In Beuningen heb ik enkele jaren duiven gehad totdat onze dochters werden geboren in 1995 en 1997. Van 1997 t/m 2010 ben ik gestopt met de duivensport, echter in 2010 begon het weer te kriebelen en zie nu het resultaat.

Wat doet u naast uw hobby en is dat goed te combineren?

Naast mijn hobby heb ik liefde voor mijn werk. Ik ben werkzaam als beveiligingsmedewerker in het ziekenhuis ZGT te Hengelo en Almelo. Prachtbaan op prachtige locaties. Daarnaast ga ik enkele malen per week een rondje hardlopen. Werk en vliegen met de duiven is voor mij minder goed te combineren. Ik werk 3 verschillende diensten met daarbij meerdere weekenden in de maand, dus vliegen ging het niet worden. Daarom heb ik mijn passie gelegd bij het proberen kweken van "goede " jonge duiven. Prachtig.

Waaruit bestaat uw hokbestand, welk ras of soorten?

Bij ons thuis zitten momenteel 23 kweekkoppels. Daaronder de volgende rassen: De Rauw-Sablon, Gaston v.d. Wouwer, Ulrich Lemmens, Gaby v.d. Abeele, Gunter Prange, Erik Boye (Havik lijn), Dirk van Dyck en Bennie Stevenick.

Wat zijn uw favoriete vluchten?

Mijn favoriete vluchten zijn de dagfond vluchten. Vitesse gaat te snel en de overnachting kan soms te lang duren. Ik heb respect voor een duif die met 1000 m/min 8 uur kan hangen.

Wat zijn de mooiste prestaties en/of kampioenschappen die u tot nu toe behaald hebt?

Ik heb op dit moment 2 satelliet hokken, waarvan 1 in Nederland en 1 in België. Het hok in België is er sinds dit jaar bijgekomen. Hier zit de 1e ronde jongen uit 2015 die straks de strijd  aan moeten gaan met de concurrentie op de nationale vluchten. Ik heb hier veel vertrouwen in. Hier kan ik hopelijk meer over vertellen na het vliegseizoen van de jonge duiven. Mijn satelliethok in Nederland staat bij Vincent Bonnes in de Lutte. Bij Vincent worden sinds 2013 jongen geplaatst die getest worden op de jonge duiven vluchten. De, in onze ogen, betere jongen krijgen een plaatst op het weduwnaarshok. Dit gaat sinds de samenwerking super. We hebben in korte tijd meerdere 1e prijzen gevlogen met in concours meer dan 1000 duiven. Daarbij hebben we kopprijzen gewonnen in CC verband en afdeling. Hiertoe behoren o.a. 1e Asduif jong 2013 en 3e Asduif kring 2. We hebben hiervoor enkele jaren  gereserveerd maar mijn gevoel zegt dat we voorlopen op het schema. Van mij mag er dit jaar 1tje op gaan staan. Vincent is in 2014 voor de zoveelste keer in de laatste 10 jaar on- aangewezen kampioen geworden bij CC de Grenstreek. Ik ben zeer content dat mijn duiven daar een aandeel in hebben gehad.

Wanneer begint bij u het kweekseizoen en waar kweekt u uit?

De kweekperiode begint begin december. De 1e ronde jongen gaan dan naar het satelliethok in België. De 2e ronde jongen gaan naar het satelliethok in Nederland bij Vincent Bonnes. Hierbij zijn de kwekers prestatiegericht gekoppeld. Na de 2e ronde worden de duiven gescheiden voor een periode van 2 à 3 weken. Hierin kunnen ze herstellen en na deze periode weet ik zeker dat de duivinnen schoon zijn van sporen van de vorige partner. Na deze weken worden de duiven gekoppeld op inteelt/lijnenteelt. Jongen hiervan worden o.a. gekweekt voor de bonnenkopers. Jaarlijks schenk ik 20-25 bonnen aan goede doelen, zoals o.a. KIKA. De kweek duurt tot ongeveer eind juli/begin augustus. Ik kweek uit alle kwekers, aangezien ik niet precies weet waar de goeden uitkomen. Het blijft altijd weer een verrassing. Dat is denk ik ook het mooiste aan de duivensport.

Hoe stelt u de kweekkoppels samen en waar let u speciaal op?

Ik let bij het koppelen op de lijnen die achter een duif zitten. Zo let ik op de bouw en desnoods op de compensatiekweek. De duif moet goed in elkaar zitten met een goede stuit. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je goed x goed koppelt, er op den duur een goede uitkomt.

Hoe denkt u over medische begeleiding en wat doet u aan medische begeleiding bij uw duiven?

Deze vraag kan ik kort beantwoorden. Hier geen medicatie!!!! Veel medicatie maakt de duif niet per definitie sterker en de jongen zijn mijn inziens ook minder sterk.

Is voeding bij de duiven voor u erg belangrijk? Wat voert u en in welke mate?

Voeding is voor mij erg belangrijk. Goede voeding met een rijk mengsel is goed voor de duif en de jongen. Ik voer kweekvoer van Van Tilburg. Ik kweek rood Basic Line en voer volle bak. Tijdens bepaalde diensten ben ik 's middag en 's avonds op het werk. Ik kan dan met name 's avonds niet voeren. Daardoor zorg ik dat ze voldoende kunnen vreten,  dus echt volle bak.

Geeft u bijproducten aan uw duiven en zo ja welke?

 • Maandag: Prange suppe, Omega 3 met biergist/bakkers gist over voer.
 • Dinsdag: Prange suppe.
 • Woensdag: druivensuiker met vitaminen.
 • Donderdag: schoon water.
 • Vrijdag: Naturaline, Omega 3 met biergist/bakkers gist over voer.
 • Zaterdag: Naturaline
 • Zondag: schoonwater.
 • Dagelijks vers grit met P-40 en all-in mix.

 

Wat is uw doelstelling voor de komende jaren?

Ik wil ervoor zorgen dat de satelliethokken worden voorzien van super duiven. Hieruit volgt: de lat hoog leggen, zonder de druk op te voeren.

Doelstelling: TT notering, 1e NPO.

Kleinzoon Harry (Jan Hooijmans x Rudy, Gaby VandenAbeele) op het nest.


Als u andere liefhebbers een tip of tips zou moeten geven wat zou dat zijn?

 • Blijf niet stil zitten. De 1e prijs van 10 jaar terug is niet dezelfde als in 2015. Hein Vergeer werd jaren terug Wereldkampioen schaatsen met bijv. 40 seconden op de 500 meter. Sven Kramer doet er nu al vele seconden sneller over. Je moet tegenwoordig meegaan met de tijd.
 • Zorg voor een goed hok met duiven. Haal desnoods een ronde eieren bij een tophok. Zorg voor de dagelijkse verzorging en dan wel op tijd. Blijf scherp.
 • Tegenwoordig is de duivensport echte topsport geworden. Daar hoort een goede verzorging bij om maximaal te kunnen presteren.

Gert, hartelijk dank voor je bijdrage aan Pigeonsports en ik hoop van harte dat je dit jaar een 1e NPO mag noteren op de pedigree van duiven die van je geweldige kweekhok afkomen. Heel veel succes de komende jaren.

Ray Jonker

Pigeonsports