Interview met Gert van den Boogaard - Rijen

19-05-2015 09:58

Gert van den Boogaard - Rijen


Gert is een drukke zakenman die ondanks zijn hele drukke werkzaamheden de tijd vrij maakt voor zijn duiven. Hier geniet Gert met volle teugen van tijdens zijn spaarzame vrije uurtjes en hij weet ook wat winnen is want hier in Rijen zijn al overwinningen behaald waar de meeste liefhebbers nog van dromen. Bij Gert is dan ook de regel dat je goede duiven moet hebben om te kunnen winnen en daarom blijft Gert ook altijd op zoek naar nog betere duiven om de rest voor te kunnen blijven. Dat ook andere liefhebbers Met Gert's duiven slagen moet toch vermeld worden want wat denkt u van de volgende referenties?  In 2014 een  1e NPO Sens voor Sjef Verhoeven uit Goirle met een jong gekweekt uit een doffer van Gert en Rene van de Velden won een 1e Brabant 2000 op Creil tegen meer dan 20.000 duiven! En dan is er de Comb Gen G Damen uit Dorst die al diverse 1e prijzen hebben gewonnen met duiven gekweekt en gehaald bij Gert. De laatste in het oog springende referentie dateert van 2 weken geleden toen John van Dongen uit Roosendaal een 1e Afd. Br2000 tegen maarliefst  24.120 duiven vloog met een jaarling die hij vorig jaar als jong bij Gert had gehaald. Toppers zitten er in Rijen! Lees hieronder hoe Gert het allemaal voor elkaar krijgt. Veel leesplezier.

Hoe bent u met de duivensport in aanraking gekomen?

Toen Ik 8 jaar oud was, was ik al veel tussen de duiven van mijn vader Karel van den Bogaard en zo is het begonnen en het duivenvirus is er nog steeds.

Wat doet u naast uw hobby en is dat goed te combineren?

Ik ben directeur van een machinefabriek in Dongen, dit vraagt veel tijd en heb dan ook maar beperkt tijd voor de duiven.

Waaruit bestaat uw hokbestand, welk ras of soorten?

Ik heb de Janssen duiven van wijlen Albert en Johan Verhoeven uit Goirle en een aanvlieger van Mark Verherstraeten uit Lille België,in 2007 heb ik een super doffer van Gerard Koopman gehaald gekoppeld aan mijn witpenneke heeft deze doffer supers gegeven. Ik heb een dochter uit de Cow Girl van Rik en Jan Hermans en sinds 2014 heb Ik op mijn kweekhok duiven van Gerard en Bas Verkerk 2 late van 2013 en 5 van 2014, en 10 stuks (2014)van de Comb van Wanrooij uit Geffen.  Deze heb Ik gekruist met mijn eigen duiven en dat is natuurlijk afwachten want de lichting van 2015 zijn de eerste jongen uit deze duiven. Uit de 2 van G en S Verkerk heb ik vorig jaar al gekweekt en zijn duidelijk een verbetering.


Wat zijn u favoriete vluchten en waarom?

De midfond vanaf 400KM en de dagfondvluchten zijn mijn favoriete vluchten omdat daar de kracht van de duif naar voor komt en niet de ligging

Wat zijn de mooiste prestaties en/of kampioenschappen die u tot nu toe behaald heeft?

  • 2e pr afd2 Brabant 2000 Chateauroux 2006
  • Ik heb al diverse mooie kampioenschappen gehaald maar de 1e NPO (afd2 Brabant2000) Blois 2008 was een hele mooie vooral omdat deze doffer los vooruit vloog.
  • 2e NPO Chateauroux van afd. 1-2-3 in 2010.
  • 1e en 4e Afd2 Brabant 2000 La Souterainne.
  • 2013 alle dagfondvluchten

Welk systeem vliegt u met de oude en jonge duiven? Weduwschap, nestspel, dubbel weduwschap etc..?

Ik speel dubbel weduwschap en er blijft als het kan geen duif thuis elke week spelen, de jonge duiven worden na enkele vluchten op de deur gespeeld.

Wanneer begint bij u het kweekseizoen en waar kweekt u uit?

Half Januari begint het kweekseizoen en uit alle duiven worden jongen gekweekt, vaak uit de jaarlingen de beste dus als ik het zeker wist dan alleen uit de kweekduiven.

De hokken van Gert staan achter in zijn diepe tuin.


Hoe stelt u  de kweekkoppels samen en waar let u speciaal op?

Ik heb met de verhoeven duiven familiekweek gedaan om de duiven en kwaliteiten te waarborgen ik let op de oogkleuren deze wil Ik graag verschillend koppelen en probeer goed x goed.

Hoe denkt u over de medische begeleiding en wat doet u aan medische begeleiding bij uw duiven?

Tot 2008 heb ik het systeem van Henk de weerd gebruikt, Ik kreeg problemen met de gezondheid van de duiven en heb toen goed nagedacht, hoe kan het zo zijn dat je alles gebruikt om de ziektes buiten te houden en je duiven toch wat gaan mankeren, In 2008 ben Ik voor het eerst in Kaatsheuvel naar het spreekuur van Fernand Marien gegaan en heb veel respect voor die man hij heeft mijn ogen geopend, waarom medicijnen geven voor iets wat ze niet hebben, in al deze jaren heb Ik goed mijn prijzen gespeeld ook na een slechte vlucht dacht ik er moet iets in het drinkwater want dit kan niet goed zijn, door mijn drukke werkzaamheden vergat ik iets te halen bij Theuns, (in Dongen zit ik 500mtr bij duivenspeciaalzaak Theuns vandaan) en de duiven trainden dan toch weer goed in de week en de daaropvolgende week had ik weer een mooie uitslag terwijl er niets is gedaan met medicijnen, Marien heeft zijn mineralen en conditiepoeder die worden tijdens het seizoen elke week gegeven en om de 6 weken worden ze gecontroleerd door hem.

Is voeding bij de duiven voor u erg belangrijk? Wat voert u en in welke mate?

Ik gebruik het Matador voer, Start, Vlieg en Energie en de duiven krijgen elke dag ruim voldoende maar moeten wel alles op eten.

Geeft u ook bijproducten aan uw duiven, zo ja wat geeft u zoal?

Grit en roodsteen en maagkiezel zijn de belangrijkste, de mineralen en conditie poeder van Marien aangemaakt met koudgeperste lijnzaadolie op dag van thuiskomst en de dag daarna, verder altijd elektrolyten met honing als ze thuiskomen in het water.

Hoe ziet het seizoen eruit voor uw jonge duiven en dan bedoel ik opleren, leren drinken, motivatie en verwachtingen van de jongen?

Doordat Ik weinig tijd heb hangen de jongen er maar een beetje bij totdat de oude duiven voorbij zijn, ik wil er elk jaar meer werk van maken maar Ik heb alleen op zondag tijd om de jongen op te leren, ze moeten eerst goed rondvliegen en dan ga Ik ze pas wegbrengen, vaak sla Ik de eerste vluchten over omdat ik nog niet zover ben met de voorbereiding, dit jaar moet het wel lukken om op tijd te zijn we starten later met de jonge duiven. ze moeten alle vluchten afwerken en zijn gewoon verduisterd.

Ik heb waterbakjes zoals aan de manden aan de ren hangen en hiermee start Ik eind mei dan wordt er alleen water in deze bakjes gedaan, ik ben zeker geen jonge duivenspecialist en mijn beste jongen zijn ook vaak niet mijn beste oude duiven.

Wat is uw doelstelling voor de komende jaren?

Plezier blijven houden in de duivensport, en elk jaar proberen weer wat beter te spelen, Ik heb hele goede jaren gehad, door verlies van enkele goede duiven en te weinig bruikbare aanvulling na het seizoen was de kwaliteit van de duiven minder geworden, niet op mijn kweekhok want heel veel liefhebbers die duiven van mij hebben spelen er zeer goed mee, maar doordat ik de jonge duiven niet goed meer kon voorbereiden op het seizoen heb ik enkele jaren al zeer veel duiven verspeeld aan het begin, 4x wegbreng tot 35KM zelf alles thuis de eerste vlucht met de wagen en veel verliezen terwijl ze er super uitzien ik begrijp daar niets van en heb gelukkig in 2014 weer eens een jaar gehad dat Ik jongen uit de goede duiven over heb gehouden, deze hadden ook al laten zien wat ze konden en niet meer een half hok vol twijfelaars dat heb Ik 2 jaar achter elkaar gehad en heb er geen enkele goede van overgehouden Ik had beter de helft van mijn broedhokken kunnen sluiten.

Gert op de hoogste trede tijdens de kampioenendag.

 

Als u andere liefhebbers een tip of tips  zou moeten geven wat zou dat dan zijn?

Geniet vooral van je duiven en als je eenmaal de goede hebt weet je ook dat er weinig geheimen zijn in de duivensport de goede duif goed verzorgen en deze zorgt voor prestaties, en blijf daarna zuinig op je eigen duiven, heb respect voor de prestaties van anderen, ze moeten er heel wat voor doen en dat verdiend respect.

Gert, hartelijk dank voor je medewerking aan dit interview en ik denk dat jij met jou visie en investeringen nog vele overwinningen gaat pakken in de nabije toekomst. Heel veel succes de komende vluchten Gert.

 Neem ook eens een kijkje op zijn website https://gertvandenbogaard.nl/

Ray Jonker

Pigeonsports