J. Nouwen - Tips

24-03-2015 09:20

Duiven mogen echt niet op de eerste plaats komen, maar ze kunnen wel heel belangrijk zijn. In 2013 heb ik een paar zeer goede vrienden duivenliefhebbers verloren.

Zij hadden duidelijk een gelukkige thuis en veel vrienden via hun duiven.Toen een ongeneeslijke ziekte toesloeg, bleven ze tot de laatste dagen voor hun dood glimlachen als ik met hen over duiven praatte.
Mijn eigen duivenseizoen eindigde begin juli wegens een zware operatie. Tijdens mijn maandenlange revalidatie waren mijn duiven een echte steun. Ik had echt geen kinesist nodig, want mijn duiven nodigden mij na drie weken ziekenhuis uit om zo snel mogelijk mijn zetel te verlaten en niet moedeloos rond te lopen.
Bij het poetsen van het hok en het voeren leerde ik me stilaan weer bukken, strekken, lasten opheffen, maar vooral de moed erin houden en genieten van mijn duiven. Zij kregen de hele dag open hok en zorgden voor speels leven in de lucht. Ze lagen vaak op het gazon te zonnen bij een bad. Heerlijk! Ik hoop, dat ik mijn duiven nooit moet missen. Als ex-duivenliefhebbers met me praten, beginnen ze altijd over duiven. Dit lijkt mij een teken, dat ze hun duiven echt missen.

Dagelijkse verzorging
In de wintermaanden kan je veel leren in verband met de training van je duiven tijdens het vliegseizoen. Normaal voer je sober tijdens de wintermaanden. Toch trainen je duiven dan vaak langer dan een uur tegen een hoge snelheid zonder neer te strijken. De mest bestaat dikwijls uit mooie bolletjes
op een hoopje in de nestbakken en er ligt wat dons op. Tijdens het vliegseizoen is dit dikwijls heel anders. Soms strijken ze dan al neer na goed vijf minuten en de mest ligt ook niet zo mooi in de nestbakken. Waaraan kan dit liggen? Ik denk, dat dit veel te maken heeft met je manier van voeren. In het wedstrijdseizoen denk je te snel,
dat je duiven wat extra's nodig hebben. Je voert dan meer en sterker en misschien koop je ook nog een duur product dat je prijzen aan de lopende band belooft. Kortom, je duiven zitten dan bijna dagelijks aan een feesttafel en worden loom zoals mensen die te weelderig eten. Natuurlijk zijn er ook andere redenen waarom je duiven tijdens het vliegseizoen soms of dikwijls niet graag trainen, maar het te weelderig eten lijkt mij de grootste oorzaak van een gebrek aan fitheid om met plezier
te trainen.

Winterkweek
Misschien moet je in januari al jonge duiven spenen. Bij het opgroeien en het spenen moet je streng zijn: piepers die je niet echt aanstaan verwijder je best zo snel mogelijk. Maak je nooit zorgen over het aantal jongen waarover je gedroomd hebt bij het koppelen. Eén of meer sukkelaars of twijfelaars verwijderen is de beste manier om onheil in de toekomst te voorkomen. Het is onzin te hopen, dat een of andere kuur van twijfelaars goede duiven maakt. Wie te mager is, geen zachte pluim

Normaal voer je sober tijdens de wintermaanden en toch trainen je duiven dan vaak langer dan een uur tegen een hoge snelheid zonder neer te strijken. De
mest bestaat dikwijls uit mooie bolletjes op een hoopje in de nestbakken en er ligt wat dons op. Voederen wij dan tijdens het sportseizoen te straf?


heeft, voortdurend zit te piepen of een natte neus heeft, kan je niet snel genoeg verwijderen. Geef ze na het spenen dadelijk kweekmengeling waarin ook dikke graankorrels zitten. Als ze de dikke graankorrels niet opeten, voer je te veel. Als ze honger hebben eten ze ook maïs en bonen. Als ze geen honger hebben, hebben ze geen voer nodig.

Heb dus niet te veel medelijden.
Ik ben geen voorstander van mengelingen zonder maïs en van mengelingen met heel kleine maïskorrels. Voederfabrikanten stelden die duurdere mengelingen samen om het medelijden van duivenliefhebbers te strelen en zo meer te verkopen. Als er op 10 piepers één of twee naar de drinkpot gaan, moet je niet meer bijvoeren. Je piepers moeten je graag zien komen bij de volgende maaltijd. Na de maaltijd moeten er altijd nog een paar zijn die wat voer uit je hand komen pikken, want echt tam
maken kan je alleen via het voer. Ga bij het voeren op een knie zitten tussen je piepers, want ze moeten wennen aan je handen en grote gestalte.

Geen winterkweek


Om te voorkomen dat ik in de lente en de zomer meer werk heb bij mijn duiven dan ik op mijn leeftijd goed aankan, kweek ik dit jaar geen winterjongen.
Ik ga wel opnieuw het volledige weduwschap spelen om ook mijn duivinnen op vliegkwaliteiten te kunnen beoordelen. Als ik al mijn vliegduiven 3 of 4 wedstrijden boven de 500 km wil laten vliegen, zal ik werk genoeg hebben. Ik wil echt geen slaaf worden van mijn duiven en ook genieten van mooie dingen buiten de duivensport. Voor wie enkel of vooral met jonge duiven speelt, mag het spel met de jonge duiven vroeg beginnen, maar voor wie zijn jarige en oude vliegduiven echt wil uittesten, begint het jonge-duiven-seizoen veel te vroeg. In België zijn veel liefhebbers boos, omdat de K.B.D.B. het spel met jonge duiven altijd maar vroeger laat beginnen. Dit is een van de redenen waarom een massa jarige en oude duiven eind juni al aan hun vakantie mogen beginnen en onvoldoende getest worden op hun vliegkwaliteiten. Het bestaande systeem is geldverkwisting op grote schaal. En ik denk, dat het te vroeg beginnen met het spel voor jonge duiven in België ook een van de oorzaken is van de ziektes die in mei en juni opduiken bij jonge duiven. Veel jonge duiven die niet gezond zijn verdwalen en veroorzaken de jongeduiven-ziektes in de ons omringende landen. Veel vroege jonge duiven kunnen geen natuurlijke weerstand opbouwen tegen die ziektes, omdat ze te jong in het strijdperk gegooid worden.

Voedingssupplementen

Zorg dat ook je jonge duiven de hele dag grit en mineralen kunnen pikken. Een paar keer per week naturaline of lookolie met biergist met de granen mengen is aan te raden, maar andere en duurdere voedingssupplementen zijn niet nodig. Jonge duiven kan je heel gemakkelijk groenten leren eten als je ze niet te overvloedig granen
geeft. Blokjes van wortelen, venkel, spruitjes en rode biet, versnipperde bieslook en allerlei bladgroenten lijken na een paar dagen oefening lekkernijen voor jonge duiven.

Medicatie

Ik geef geen medicatie meer, maar als jij die wel geeft, denk er dan aan dat duiven in de wintermaanden heel weinig drinken. Daarom meng je medicatie best met het voer. Om medicatie in poedervorm aan de granen te doen kleven, bevochtig je het voer best met wat naturaline of lookolie. Geen medicatie geven en zieke duiven snel van het hok verwijderen is goedkoop. Wat is het diervriendelijkst? Enkele zieke duiven verwijderen of ook al je gezonde duiven medicatie door de strot jagen? Alle
duiven kuren doet men immers als één of een paar duiven niet gezond lijken. Denk niet te snel dat je duiven ziek zijn als ze niet goed trainen. Niet goed trainen is meestal het gevolg van een slechte conditie, wat iets heel anders is dan ziek zijn. Een goede conditie kan je bekomen door je duiven elke dag te laten trainen en niet te weelderig te voeren. Juist genoeg voeren is moeilijk, omdat we te vaak denken, dat duiven die treuzelen bij het binnen roepen ook nog eten moeten hebben.

Bij het opgroeien en het spenen moet je strengzijn: piepers die je niet echt aanstaan verwijder je best zo snel mogelijk.
Eén of meer sukkelaars of twijfelaars verwijderen is de beste manier om onheil in de toekomst te voorkomen.

Vervoerkosten

Dat in België de vervoerkosten hoger liggen dan bijvoorbeeld in Nederland heeft verschillende oorzaken. In België zijn er te veel wedstrijden waardoor het aantal deelnemende duiven aan tal van vluchten veel kleiner is dan in Nederland. De vervoerfirma's hebben verder vrij spel bij de prijsbepaling. De K.B.D.B. verdient een pluim, omdat hij bij het zelf inrichten van een aantal wedstrijden zegde hoeveel winst hij gemaakt heeft. De volgende stap moet zijn, dat de K.B.D.B. zelf de vervoerkosten vermindert en zo de vervoerders onder druk zet. Dat duiven vervoeren te winstgevend is, zie je ook aan het grote aantal wekelijkse leervluchten waarop ook winst gemaakt wordt, zelfs als er in veel lokalen maar één of een paar manden duiven mee gegeven worden. Veel liefhebbers beweren dat een leervlucht met de vereniging in de week de prestaties in de wedstrijden verhogen. Dat kan zijn, maar de wekelijkse leervluchtjes maken elk prijsje wel duur en bevorderen het uithuizig zijn en het klagen dat de duivensport veel te belastend en te duur is. Ik houd het eenvoudig en goedkoop.

Jaak Nouwen
jaak_nouwen@telenet.be

Bron: Duifke Lacht