Jan Visser - Stad ah Haringvliet

26-03-2015 07:57

Jan Visser - Stad ah Haringvliet

Vliegt op 80 jarige leeftijd met de besten mee !

1e aangewezen Vitesse Samenspel Goeree Overflakkee , 4e NPO Vitesse Hok 2014.

Jan Visser is al 67 jaar betrokken bij de duivensport. Al zeer jong gingen ze met vrienden s'zaterdags naar de haven en als het warm was kwamen de achterblijvers drinken. Met wat voer konden ze de duiven snel vangen en als ze geluk hadden mochten ze de duiven houden. Zo werden al snel de eerste stappen in de duivensport gezet. Later zijn er nog 3 broers en 2 neven aktief geweest in de sport. Op dit moment is de jongste broer Leen ook aktief in de sport.  De resultaten waren soms wisselend, goede jaren werden met mindere jaren afgewisseld. In het werkzame leven was Jan werkzaam bij de Graan Elevator Maatschappij (GEM)- Rotterdam in ploegendienst werkzaam. Naast het gezin en werk kwamen de duiven daardoor op het 2e plan. In 1966 is het huidige hok van een liefhebber uit de regio overgenomen en hierop wordt nog steeds gespeeld.

De nieuwe aanpak

In 2010 is door de support van enkele oud melkers ( waaronder ondergetekende) een nieuw plan gemaakt. De resultaten vielen tegen terwijl het gevoel aanwezig was dat de duiven meer zouden moeten kunnen. Er is een keiharde selectie doorgevoerd en alle uitslagen opnieuw geanalyseerd. Op basis hiervan is een KMK ( kweek met kennis) plan gemaakt, welke ook op de verschillende websites is geplaatst.  Al vrij snel bleek dat de nakomelingen van 3 duivinnen ruim vertegenwoordigd waren en die zijn als stammoeders aangemerkt en daar is verder mee gekweekt. De voerschema's werden aangepast en enkele supplementen - waaronder de Endurance korrel van Piet de Vogel / Toppigeons - werden geintroduceerd. Vrijwel meteen zijn de resultaten verbeterd.

De toppers

Het bleek namelijk dat er op hok reeds enkele super duiven aanwezig waren; nl de 1775144 van 2007 met 12 x de 1eprijs in de vereniging de Rode Duif, de 1497538 en de 1497539 van 2008. In 2011 behaalde Jan reeds prachtige resultaten over het gehele seizoen wat resulteerde in de 1e en 3e Asduif van de regio met de "39" en de "38". De "38" vloog 2 jaar achtereen de 1e prijs van Mantes La Jolie van geheel Goeree Overflakkee en Rijnmond. Deze doffers hebben wel op één volgende nummers, maar het zijn geen broers. Op dit moment vormen deze duiven de stamlijnen van het hok. Oorspronkelijk komen deze duiven van plaatsgenoot Jan Wagner via de duivin "lady Creil" die met 6 verschillende doffers een 1e prijswinnaar gaf. Een andere bijdrage kwam van een duivin de 825 van 2006 die via een sportvriend ook voor 50% van het soort Wagner op hok is gekomen. Opvallend ook hier, dat je vaak ver weg zoekt terwijl ze met de juiste aanpak gewoon op de eigen hok of in de regio zitten.

De opvanger

Soms moet je ook wat geluk hebben. In 2010 werd er een jonge duif opgevangen van gebr. vd Heuvel uit Gouderak. Anton vd Heuvel kwam deze duif halen en zag dat er toch nog het nodige met het duivenbestand moest gebeuren. Hij beloofde Jan een paar late jongen te kweken. Bij het afhalen bleek er een mandje met duiven te staan die hij uit de beste vliegers van dat jaar had gekweekt.  Deze late jongen mochten de gehele winter uitvliegen en in 2011 gelijk mee kweken. Deze duiven hebben het duivenbestand met grote stappen verbeterd. In 2014 stonden de duiven al vroeg op scherp en de conditie was prima. Dit betekende met name op de vitessevluchten een vliegende start met vele getekende duiven op de kop. Opvallend dat de duiven die normaliter voor de dagfondvluchten gereserveerd waren regelmatig als eerste op hok waren. Een belangrijke bijdrage werd geleverd door de overwinning op de volgende vluchten:

  • 1e prijs Oudenaarde - Rayon B -1448 duiven
  • 1e prijs Peronne - Rayon B - 1437 duiven

Ondertussen is de familie lijn verder uitgewerkt en zo won de 1578232 van 2012 zoon van Lady Creil en halfbroer van de eerder genoemde "39" van de 17 keer in de mand ook 17 prijzen. Een jaarling zoon van de "38" won van 17 x mee 16 prijzen waaronder de 1e prijs van Duffel.

De mooiste vlucht van 2014

Op de vraag wat de mooiste vlucht van 2014 was, noemt Jan meteen Sens jonge duiven op 13 september jl. De jonge duiven zaten vanaf de start van het jonge duivenprogramma al prima. Na het verduisteren kwamen de jonge duiven altijd zeer moeizaam op gang. Door de verplaatsing van de start viel de betere conditie prima samen met de eerste vluchten. De conditie werd week voor week beter. Helaas waren de voorlaatste 2
vluchten zondagvluchten en dan wordt er niet geconstateerd. Echter Sens was weer een ouderwetse afsluiter van een prachtig seizoen met mooi weer en snelheden van rond de 1060 m p minuut. Van de 33 jongen, gespeeld op schapje pakten er 21 hun prijs. In de buurtvereniging de Combinatie te Middelharnis werd met 1 t/m 5 begonnen tegen 230 duiven. In het samenspel SGO werd tegen 1533 duiven begonnen met 3,5,6,9 en 11. De verwachtingen waren hoog gespannen, des te mooier als deze ook waar gemaakt worden. Een prachtige afsluiting van het seizoen.

4e NPO hokkampioen Vitesse 2014

Groot was de verrassing om als 4e NPO hokkampioen van Nederland tevoorschijn te komen. De kers op de taart ! Met trots ontving hij de oorkonde tijdens de onlangs gehouden feestdag in Wijchen. Jan en Sjaan dank voor de vele gezellige uren en alle goeds voor de toekomst !

Bram Koppenaal  Info@koppenaalmanagement.eu

Bron: www.duivenvaria.nl