Jo en Florian Hendriks uit Nijswiller 1e Hokkampioen Eendaagse Fond Limburg Totaal.

21-10-2015 09:24

Jo en Florian - Dagfond Kampioenen

Voor de reportage over de winnaars van het hokkampioenschap Eendaagse Fond bij Limburg Totaal waren we op bezoek bij de alom bekende vader en zoon combinatie Jo en Florian Hendriks uit het dorpje Nijswiller in het zuiden van Limburg.

De tweede plaats werd ingenomen door Manfred Georges uit Landgraaf voor Dennis Veugelers uit Nieuwstadt die uiteindelijk derde werd.

Daarnaast behaalden Jo en Florian eveneens een fraaie 2e plaats in het Duifkampioenschap Eendaagse Fond. Hiervoor zorgde hun beloftevolle jaarling, de "008" 

In de Afdeling Limburg betekende dit in deze discipline eendaagse fond een 4e plaats in het Hokkampioenschap en een 2e plaats in het Duifkampioenschap. Ook bij de Wefo Limburg werd de "008" 1e Duifkampioen Dagfond.

Het is allang geen publiek geheim meer dat vader en zoon al enkele jaren tot de beste liefhebbers van Limburg behoren op de dagfondvluchten. Ze hebben al heel wat topuitslagen op hun naam staan zowel van kort als van 600 km. Jaarlijks zijn ze ook weer goed voor een aantal overwinningen in hun samenspel "De Zuidoost Hoek", Fondclub Heuvelland, SS Blauw of Afdeling Limburg. De etagère voor het uitstallen van al het behaalde eremetaal wordt ook al gestaag voller.

 De voornaamste titels welke ze de afgelopen jaren wonnen zijn o.a.

-  Twee keer wisten ze beslag te leggen op de 1e plaats in de Nat. Dagfondspiegel - Cat. 7

-  Werden ze 2e in de Nat. Dagfondspiegel - Cat. 8.

-  Twee keer behaalden ze het 1e Asduif-kampioenschap Dagfond Afdeling Limburg met hun "Limburgs Best" en de "Supercrack 453".

- Verder een 1e NPO La Souteraine (1775 d)

- Een 1e NPO Poitiers (2182 d.)

- Een 1e NPO Chateauroux (2466 d. ).

- En dit seizoen misten ze op een haartje na twee keer de NPO overwinning op de dagfond vluchten Bourges en Chateauroux en moesten genoegen nemen met het zilver.

Het hokkampioenschap.

Het hokkampioenschap Dagfond van Limburg Totaal werd behaald met onderstaande uitslagen.

Elke vlucht wisten ze gemiddeld vier van de vijf getekende duiven goed in de prijzen te pakken hetgeen hen mede dit hokkampioenschap opleverde. Ziehier hun prestaties.

Bourges       8278 d. 17 mee en 14 pr. - 2-10-60-115-123-193 etc.

Mont Lucon  3885 d. 20 mee en 10 pr. - 102-122-128-172-212-326 etc.

Chateauroux 1733 d. 15 mee en   8 pr. - 2-12-49-79-210-264 etc.

Argenton     2154 d. 18 mee en 13 pr. - 37-55-89-143-203-309 etc.

Bij het dagfond team hadden ze een heel beste jaarling zitten, n.l. de "008", met ringnummer NL14-1359008. Voor hij aan zijn dagfond vluchten begon had hij al een 7e NPO Sens (8702 d.) gevlogen.

Op de NPO dagfondvluchten vloog hij achtereenvolgend de 10e - 122e - 49e en 143e prijs tegen voornoemd aantal duiven en werd hiermee 2e Asduif Limburg Totaal, 2e Asduif Afdeling Limburg en 1e Asduif WEFO.

Zijn vader is de "Julian", uit de "Golden Bond" van Gaby Vandenabeele (lijn Wittenbuik en Picanol) x "Lotte" (o.a. 1e Charleville en 1e Rethel). Zij is  van het eigen oude soort (Borgmans - Smeulders)  

Zijn moeder is "Julia" en zij is uit de "Asterix" (1e NPO Sourdun) lijn "Popey" en "Miss Mattens" (Ganus Lofts) x "Dochter Gouden Paar" zijnde "Superboy"x "Dochter 666" van de Gebr. Scheele Terneuzen.

Zo te zien valt de appel weer niet ver van de boom.

De twee jaarling doffers welke dit seizoen nipt voor een NPO overwinning werden geklopt zijn de "081" Nl14-1359081, 2e NPO Bourges. Hij is een zoon van "Son Zina" x "Klein Dirkje". Een zuiver Koopman kweekpaar.

"087" Nl14-1359087, 2e NPO Chateauroux. Hij is een zoon van de topkweker "Joris" rechtstreeks Gaby Vandenabeele (2x 1e Argenton - 5252 en 3387 d) x "Sister Favoriet" uit hun alom bekende "Popey" uit de "Kleine 273"

Twee beloftes voor de toekomst.

 Het vlieghok, links de weduwnaars.

Goed hokklimaat is belangrijk.

Op het erf staan een tuinhok van 8 meter waar op een ruime afdeling 29 weduwnaars hun bakken hebben. Rechts hiervan zijn twee afdelingen voor de jonge duiven en hier zitten na het spenen een 80 tal jongen op. Voor de afdeling van de weduwnaars is een kleine ren aangebracht waar de duiven de gelegenheid hebben om te kunnen baden. De afdelingen van de jonge duiven is voorzien van een grotere ren, waarin de jonge duiven vrij kunnen vertoeven. Om het klimaat op de afdelingen te verbeteren gedurende het vliegseizoen, wordt er gewerkt met de schuiven in het plafond en een hor met windbreekgaas in het raam aan de voorzijde. Als de doffers op weduwschap gaan komt er tevens een laag van 15 cm beukensnippers op de vloer. Deze zorgen o.a. voor een goede vloerisolatie. Sinds deze snippers worden toegepast is het klimaat op het hok verbeterd. Dagelijks worden de woonbakken gekrabd.

Al naargelang weer en wind, regen en droogte, kou en warmte etc. wordt er met raam en schuiven gewerkt. En dat ze hiermede een goed klimaat kunnen scheppen welke de gezondheid en forme in de hand werken, bewijzen al jaren de geweldige uitslagen. Na het vliegseizoen worden de beukensnipper weer verwijderd en wordt dagelijks de krabber opnieuw gehanteerd. Verder staat er in de hof nog een ren voor de weduwduivinnen.

De kweekduiven huizen in een ruimte boven de garage.

 Ren voor de weduwduivinnen

Voorliefde voor de dagfond.

Jo en Florian stammen uit een oud geslacht duivenliefhebbers. (Over)grootvader Winand en (Groot)vader Dries waren verwoede duivenmelkers in het dorp Nijswiller waar je bij wijze van spreken altijd tegen een duivenmelker aanliep. Zo bestaat o.a. hun verenigingslokaal "A Genne Bach"  al meer dan 100 jaar. Jo, inmiddels 63 jaar heeft het duivenmelken dan ook van geen vreemde en dat Florian (31 jaar) het ook zou worden bleek al heel snel. In het jaar 2000 werd het serieus aangepakt en in 2002 vlogen ze als vader en zoon combinatie.

In die jaren hadden ze een voorliefde voor de Janssen duiven en deze haalden ze o.a. bij de Gebr. Smeulders in Nuenen, uit het "Kanon", "Generaal" en "Olympiade 08". Bij oom Thijs Vluggen uit Gulpen o.a. hun inmiddels wereldbekende "Kleine 273". In de afstamming van haast elke topper op hun hok kom je deze "Kleine 273"wel tegen. Beide soorten zijn er vandaag nog aanwezig.

Maar ze wilden nog beter en gingen aankloppen bij de besten.

Hier een beknopt overzicht van de liefhebbers welke ze in de daarop volgende jaren bezochten om hun hok te versterken.

 

Op bezoek bij grootmeester Gaby Vandenabeele

- Zo togen ze in 2003 naar niemand minder dan Gaby Vandenabeele uit Dentergem. Hier kochten ze voor het eerst enkele eitjes en sindsdien komen er elke jaar enkele duiven uit het allerbeste wat in Dentergem vliegt, naar Nijswiller. Namen van duiven opsommen zou een bladzijde kunnen vullen maar wat belangrijker is dat ze er geweldig mee slaagden. De uitslagen werden op alle fronten glansrijker.

Topduiven bij Jo en Florian Hendriks

- In 2007 en 2008 togen ze naar Gerard en Bas Verkerk, toen nog Alphen aan de Rijn (Reeuwijk), en bekwamen ze o.a. een zoon uit hun "Bulldozer" en slaagden er wonderwel mee.

- Ze bleven niet stil zitten en de broers Jos en Jules Engels uit Putte werden ook bezocht en hier haalden ze uit o.a. de "Argenton", lijn "231" en "178" en wederom was het in de roos.

- Sprinters kwamen van Eric Berckmoes uit Brecht, het bijhuis van wijlen Albert Marcelis, en er zit o.a. een zoon van de roem overladen "Sprint.

- Verder uit het beste van Gerard Koopman uit Emmerveen. O.a. de "080" van '08. Hij is uit "Deng Lins Favorite" x dochter " Kleine Dirk". Hij is een van de topkwekers. Ook is natuurlijk de lijn van "Kleine Dirk" is rijkelijk aanwezig.

- Bij Rik Cools uit Ruisleden haalden ze weer de duiven uit de lijn van de "Bliksem". VdA.

- Bij Jan Hooymans uit Kerkdriel haalden ze niet minder dan 5 kinderen uit de roemrijke " Harry".

- Samen met Jos Goessen kochten ze het wonder van Cardier en Keer, n.l. de "King Kong" van Jean Hornesch. Kleinkinderen laten zien dat ze uit het goede hout gesneden zijn. Roelof Coster uit Staphorst vloog een 1e NPO met een kleinkind van "King Kong".

Kweekperiode

Het nieuwe seizoen begint bij Jo en Florian op 2 januari want dan worden de 24 kweekkoppels en de 29 weduwnaars gekoppeld. Twee weken eerder wordt er begonnen om de kweekdoffers en de kweek- en vliegduivinnen bij te lichten. De toekomstige weduwnaars werden niet bijgelicht om zeker de pennenrui niet te stimuleren. De lampen blijven branden tot ca. 19 of 20 uur. De eitjes van de kweekkoppels leggen ze over naar de vliegkoppels. Van enkele beste weduwnaars behouden ze natuurlijk ook graag een koppel jongen. Zijn de jongen 18 dagen oud dan gaat er een samen met de duivin naar het jonge duivenhok en brengt de doffer het tweede jong groot.

In de kweekperiode krijgen de duiven een mix van twee kweekmengelingen n.l. van La Paloma (via Markus Schumacher) en van Beyers de Galaxy Kweekmengeling. Van elk de helft.

Daarnaast krijgen ze in de kweekperiode nog diverse supplementen zoals Cédé Eiwit voor duiven en Blitzform, Hexenbier en Taubenfit E 50 van Röhnfried.

Zitten de duiven te broeden dan krijgen ze een kuur tegen het geel volgens voorschrift van de dierenarts.

De kweekduiven starten aan een tweede broed en krijgen dan een geelkuur als ze broeden.

 Inkijk op het hok van de weduwnaars

Spel afgestemd op de dagfond

Na het spenen van de jonge duiven zitten de doffers direct op weduwschap. Ze trainen in het begin van het jaar enkel in de avond een 45 tal minuten. Als het dagfond progamma begint gaan de doffers ook 's morgens los en komt de vlag er steeds bij. Voor het seizoen worden ze enkele keren opgeleerd en gaan ze normaal op de programma vluchten mee. De zondag tussen twee dagfond vluchten worden de doffers soms gelapt voor kort trainingsvluchtje. Het tonen van de duivin wordt gevarieerd toegepast, dit om de motivatie aan te scherpen.

In de vliegperiode beschikken ze voor de weduwnaars over diverse mengelingen zoals "Bergemann Light" en Schumacher Power van Paloma en de Zoontjens mengeling en Weduwschap Premium van Beyers.

De doffers krijgen bij thuiskomst een zwaardere mengeling om snel te kunnen herstellen.

Daarna voor enkele dagen een lichte mengeling bestaande uit half Bergemann Light en half Zoontjens. Het voer wordt in een bak op de vloer verstrekt.

Afhankelijk van de komende vlucht wordt er voor enkele dagen overgeschakeld op een zwaardere mengeling bestaande uit Schumacher Power en Weduwschap Premium (elk de helft). Bij een dagfondvlucht voegen ze er een handje Super vlucht Bordeaux (Vanrobaeys no 8) toe.

Als supplement worden er diverse producten van Röhnfried gegeven, zoals Blitzform, Hexenbier en Vitaminen.

De laatste dagen krijgen ze ook nog een supplement van pindas, gepelde zonnepitten, Nutri Power, sesamzaad, hennep, snoepzaad en gepelde haver om het vetgehalte op te voeren.

Bij thuiskomst Mumm (Röhnfried) en na een zware vlucht Mumm en Rotasal een vitamine B complex.

Aan de vliegploeg wordt om de vier weken een geeltablet van de dierenarts verstrekt afwisselend met een geelkuurtje van drie dagen. Twee per seizoen wordt het hok uitgerookt middels een Koudijs rookblokje om luchtweg problemen te voorkomen. Regelmatig wordt er een controle door de dierenarts uitgevoerd.

 Inkijk in de afdeling van de jonge duiven

Jonge duivenspel

De jonge duiven worden na het spenen verduisterd van 18 uur tot 7 uur en vanaf de langste dag tot einde seizoen bijgelicht tot ca. 22.30 uur. Trainen doen De jonge duiven het gehele jaar door 1 keer dagelijks. Na de vierde vlucht worden ze gescheiden en wordt er tot einde van het seizoen op de deur gespeeld. Voor het inmanden tot een uurtje samen en na de vlucht voor enkele uurtjes. De wijze van voederen en het verstrekken van supplementen is nagenoeg gelijk als bij de ouden alleen wordt hier Paloma Arona Junior gemengd met Weduwschap Premium van Beyers. In het begin lichter gemaakt door toevoeging van Zoontjens en Bergemann Light. Voor het seizoen krijgen ze een kuur tegen het geel en tijdens het seizoen een geelpil om de vier weken. Ook hier wordt het rookblokje niet vergeten.

De jonge duiven worden een zestal keer opgeleerd tot ca. 30 km en tijdens de vluchten gaan ze er wekelijks een keer mee op pad.

Eenmaal het seizoen ten einde wordt er overgeschakeld naar twee ruimengelingen. Via Markus Schumacher de D 058 Mauser Premium Extra met 23 komponenten en gemengd met rui Galaxy van Beyers en wordt kleinzaad toegevoegd. Bij het begin van de rui geven ze een kuur tegen paratyfus en wordt er daarna een enting gedaan.

Om de rui optimaal te laten verlopen wordt er een a twee maal per week Sedochol en Taubengold in het drinkwater toegevoegd. Wekelijks is er volop gelegenheid voor een bad.

Tenslotte

Het laatste decennia zijn we al vaker bij Jo en Florian op bezoek geweest om er een reportage van een grootse overwinning op te tekenen. Steeds weer valt op dat ze met een grote gedrevenheid de duivensport beleven en het een familie sport is geworden. Mede door hun tomeloze inzet hebben ze in korte tijd de hoogste toppen in de duivensport

Geschreven door Marcel Görtzen