John Bosmans zege op Aurillac had beter gekund????

15-07-2015 12:56

John Bosman (41) zal er nog vaker aan terugdenken of eraan herinnerd worden. De jaarling duivin 4-1685902 werd door John al om 4.45 uur gezien op het dak, ineengedoken en dus onherkenbaar voor John. Om 5.00 uur kwam Johns hulp (Henk van Til, 59) bij John om op de duiven te wachten: "John er zit al een duif op het dak". Maar hoe er ook geroepen werd of hoeveel steentjes er ook gegooid werden: geen beweging in te krijgen. Vervolgens kwamen er rond 6.00 uur wat duivenvrienden uit de buurt die getuige waren van dit "schouwspel". Het volgende was, dat er wat voer op de spoetnik gegooid werd. De rode duivin kwam nu naar beneden, maar landde op het pannendak. Dan maar de doffer los gelaten en....jawel ze gingen met zijn tweeën een toertje maken, waarna de duivin om 6.27 uur geklokt werd. Toch nog een 1ste in VNCC en tevens 1ste in Zone 1 van de Noordelijke Unie. Toch schitterend, maar....... het had beter gekund. Zijn 2e duif werd geklokt rond 12.35 uur en vervolgens kwamen er 9 in tijd van een half uur.

De rode duivin is nog maar een jaarling en had in haar geboortejaar het volledige jonge duivenprogramma doorlopen. Ze eindigde als 7e duifkampioen jong in de vereniging. Dit seizoen ging ze alle vitesse en midfondvluchten mee tot en met Tongeren voor inkorving.

Afstamming is gelijk aan de afstamming van alle andere duiven: vader is van de lijnen Lazeroms x Thei Hermans en de moeder is een 100% Cor de Heijde.  Goede lijnen, want de vader is ook vader van de Périgueux winnaar van een paar jaar geleden. Een halfbroer van de winnares was winnaar van een andere Périgueux in VNCC-verband.

Ter versterking zijn sinds vorig jaar een aantal jonge duiven gehaald bij Harold Zwiers en Jelle Jellema.

John koppelt zijn duiven begin februari en na deze ronde jongen gaan de koppels meteen op weduwschap. Hij speelt totaal weduwschap en neemt in principe deel aan alle vluchten, zowel de ochtend- als de middaglossingen. Je mag dan wel een mooie overwinning hebben gehaald, toch kan er een schaduwzijde liggen  aan iedere overwinning. Op Aurillac moeten nog 6 duiven thuiskomen. Op Pau zijn er jammer genoeg nog 2 duiven niet thuisgekomen en op Limoges en St Vincent zijn er in totaal 2 duiven achtergebleven.

Tijdens het vliegseizoen wordt gevoerd met Matador Premium Fond en wel "Volle Bak".

John beschikt over een redelijk ruime accommodatie met 2 afdelingen voor de jonge duiven, 3 voor de weduwnaar en 1 voor de duivinnen. De kwekers zitten op het ouderlijk adres bij zijn moeder, waarmee hij in combinatie vliegt.

Over de medische begeleiding kunnen we het volgende melden: voor aanvang van het seizoen wordt een gezondheidsonderzoek uitgevoerd (mestonderzoek, keeluitstrijkjes) en gehandeld naar gelang de uitkomst; voor aanvang van de grote vluchten wordt een geelpil opgestoken.

Opgemerkt moet zeker worden, dat de 2e duif van dit concours van Herman Borgelink (Denekamp) dezelfde is als de winnaar van de openingsvlucht van dit seizoen (Limoges). Zo kan het ook!

John en Henk: van harte gefeliciteerd met deze overwinning en.....wie weet!

Jan Gremmen

Bron: www.vncc.nlArray