Max Duivencolumn - Deel 2

30-08-2015 10:41

Vakantie

Na 2 heerlijke weken in Italië weer terug in ons koude kikkerlandje. Ik werd  verwelkomt met veel regen. De duiven hadden  14 dagen vast gezeten, dus dat wordt lastig om weer mee te gaan doen voor de top. De belangrijkste prioriteit is africhtingen denk ik,  ze zitten onverduisterd dus je moet er niet teveel van verwachten. Toch ga ik mijn uiterste best doen om nog wat prijsjes te spelen, ik heb hier en daar hoekjes gecreëerd om de jongen te laten rommelen en hoop dat ze daar motivatie van op kunnen doen. We gaan ze veel weg brengen want een duif met ritme stoot niet snel zijn pennen.


De laatste vlucht

Het weekend voordat ik weg ging met vakantie speelde ik mijn oude duiven op Duffel dat is ongeveer 80km. Ik had 4 doffers op drijven, 4 weduwnaars en 4 weduwduivinnen. Het was al hopen of de duiven er vroeg uit gingen, want een vroege lossing is beter voor duiven die op drijven zitten Ze gingen er om 9:30 uit, een goeie tijd dacht ik. Ik begon te rekenen, een uur en 10 minuten de wind was Noord-Oost dus het ging iets langer duren maar toch om 10:30 komt er een doffer als een steen naar beneden en steigerde het hok in 10:30:44 Het was inderdaad een doffer op drijven de ''967'' afkomstig van P Timmer & Zn een fantastische doffer die zich dit jaar erg goed heeft laten zien Vervolgens had ik nog niet met mijn ogen geknipperd en nummer 2 en 3 kwamen in 1 keer naar beneden 10:31:27 en 10:31:44 weer 2 doffers op drijven dus in 1 minuut had ik 3v/d4 op drijven doffers binnen. Uiteindelijk speelde ze 3-10-11-32-67-74  6v/d12  oude duiven, tegen krap 500 duiven In het samenspel speelde ik de 24e tegen 2000 duiven. Het was een fantastisch seizoen met tegenslagen maar ook met veel hoogtepunten, ik sta wekelijks bij de regionale top dat is toch iets om erg trots op te zijn, met een 10e keizer midfond in de kring ben ik onwijs blij. Ik probeer elk jaar een stapje erbij te doen, hoe langer je duiven hebt hoe constanter de stapjes worden naar de top. Ik moet geduld hebben mijn tijd komt nog wel.

Selecteren

Dit duiven seizoen is al bijna op zijn einde toch komt er nu een belangrijke voorwaarde voor succes. ''selecteren'' : voor sommige mensen is dit erg lastig en dat begrijp ik goed je bouwt een band op met je duiven en dan moet je ze ziften omdat ze te weinig prijs vliegen. Voor mij is deze tijd ook aangebroken je moet kiezen of delen, de duivensport is nou eenmaal hard. Je staat stil in de  weg naar de top met halfjes. Je moet elke jaar vernieuwing in je hok hebben, dus jonge doffers/duivinnen gaan voor halfjes. Zeker voor een liefhebber met een kleine accommodatie is ziften een must. Een van de eerste dingen die ik leerde van mijn vader was dat streng selecteren een voorwaarde is om een top melker te worden.

Tot volgende week,

Max van DongenArray