Max Duivencolumn Deel 5

25-11-2015 08:02

Ik ga in het donker weg en ik kom in het donker thuis, de wintertijd is al een poosje begonnen. Na een aantal weken niks van mij gehoord te hebben, ben ik nu terug. We zijn hier erg druk met zowel de duiven als school. Zo liggen de plannen voor 2016 al ruimschoots op tafel en zijn we bezig met de toekomst zowel op het gebied van de duiven als de school. De nieuwe opleiding Mechatronica bevalt me erg goed en ik heb het prima naar mijn zin.

De afgelopen weken hebben we hier en daar wat prijsuitreikingen gehad zoals van het Samenspel en de Afdeling. Veel bekende namen en hier en daar een praatje , het was leuk om de mensen in het echt te zien in de plaats van op de uitslag. Het was een gezellige Samenspelavond met een saté buffet, alles was uitstekend geregeld en mijn complimenten aan het bestuur. Fijn dat er nog mensen zijn die dit  vrijwillig willen doen. Ik had een diploma met mijn behaalde prestaties erop en een vleespakket voor het behalen van een 1e prijs in het Samenspel. Het is niet top maar zeker wel iets waar ik trots op kan zijn dit jaar. ''8e aangewezen midfond, 10e keizer midfond" tegen circa 190 liefhebbers en 2000 duiven dat is toch een behoorlijke prestatie. Maar wat voor mij het belangrijkst is, is dat er zeker potentie in de vliegploeg zit. De prestaties worden met het jaar beter en dat is wel een teken voor mij dat het goed zit, ik moet geduld hebben mijn tijd komt nog wel. Dit jaar is er ook weer streng geselecteerd,  zo is alles wat het niet deed eruit gegaan en dat is prioriteit nummer 1 op een kleine accommodatie,  je moet geen halfjes aanhouden, die geef jevoor niks eten.


Dan de afdeling 5 prijs uitreiking voor de Jeugd,

De mensen die zich inzetten zijn toppers laten we daar over eens zijn, probeer jij maar animo te krijgen bij de jeugd voor deze hobby. Als je in de zaal kijkt, zie je de harde realiteit bijna niemand aanwezig. Tegenwoordig zit ik weleens bij mezelf te denken hoe dit moet over 20 jaar.  Dan zit ik in de richting te denken van centrale inkorfcentra,  het is triest maar waar. Dit moeten we voorkomen met elkaar, sommige mensen willen hun hand nog niet uitsteken voor een beginnende liefhebber en daar gaan we al gruwelijk de fout in. Zodra er interesse is, moet je dit juist met beide handen aanpakken, elk nieuw lid is er één toch? Ik spreek nu over veel negatieve dingen in de duivensport maar gelukkig zijn er altijd uitzonderingen, want er zijn nog mensen die erg veel voor de duivensport doen en beginnende liefhebbers wel helpen, dat zijn de echte toppers want die proberen je echt verder te brengen, want wees nou is eerlijk de vroege prijzen zijn de beste motivatie om door te gaan.

De toekomst,

Ik heb met pa de afgelopen weken goed gediscussieerd hoe we het in 2016 gaan aanpakken. De koppellijsten zijn gemaakt en de duiven zijn opgeschreven. Er staan 10 koppels klaar voor het vliegprogramma, daarvan gaan
er 9 duiven naar de eendaagse fondvluchten; in de  loop van het seizoen worden deze aangevuld  met jaarlingen. De dagfond duiven moeten elke week mee op advies van de toppers dus dat gaan we in Sliedrecht ook doen, want stil zitten is roesten. De rest van de kolonie spelen we op het normale programma elke week mee.

Doel: de concurrentie zoveel mogelijk voor  zitten.

Veel succes iedereen met koppelen de komende weken.

Max van Dongen

Sliedrecht