Max Duivencolumn Deel 6

11-01-2016 11:27

Beste wensen !!

Bij deze wens ik iedereen een gelukkig 2016 en veel 1e prijzen. Het nieuwe jaar is klokslag 00:00 1 januari begonnen, tijd voor een nieuw begin zeg ik altijd. Talloze liefhebbers die met veel hoop en geluk uit kijken naar het nieuwe vliegseizoen, de ene heeft een nieuw vliegsysteem waar hij of zij heilig in gelooft, de ander gaat anders voeren ieder zo zijn ding toch? Uiteindelijk sneuvelen dik 75% van de duiven op de top prijzen dus iedereen hoopt er 1 of meerdere te hebben die bij de 25% horen die meedoet voor de kopprijzen.

Maar hoe kweek je die, kwestie van geluk of van kwaliteit?

Winterkweek

De meeste mensen  hebben gekoppeld of gaan het de komende dagen doen. Hier zijn de eerste jongen geringd, zomaar een koppeltje hoor, ik vond de temperaturen bijzonder aangenaam voor deze tijd van het jaar dus waarom niet. Ik heb het kweekkoppel gekoppeld van P Timmer & Zn. de nazaten van de afgelopen jaren zijn bij mij dik tevreden ontvangen zo kweekte ik de 1072360-14 en de 1072351-14, alle twee jaarling doffers die zich uitstekend hebben laten zien dus heb er best moed op dit jaar. Komend seizoen heb ik 6 duiven uit dat koppel op het vlieghok zitten over het algemeen veel duivinnen dus ben erg benieuwd.

Ik zie berichten langskomen met 50% onbevruchte eieren, sneu voor de liefhebber maar dan zal  toch de gezondheid van de duiven mee spelen, Gezonde duiven leggen gezonde en bevruchte eieren, natuurlijk heb je altijd wel is een onbevrucht eitje maar 50% dat is erg veel.

Er nog iets wat mij opvalt en dat is het moeten koppelen! Je moet niks als je duiven niet gezond zijn doe het dan niet! Een ziek mens kan ook geen kind grootbrengen. De zieke duiven die een jong groot gebracht hebben, gaan er ongetwijfeld last van krijgen in de loop van het seizoen doordat ze teveel gegeven hebben plus dat de jongen niet 100% zijn.

Natuurlijk wens ik iedereen het beste toe en veel 1e prijzen! de tijd zal het leren ik heb er in ieder geval het volste vertrouwen in. Met 10 koppels oude duiven moet ik mijn vluchten gaan uitkiezen. Het zal erg lastig worden om voor het generaal mee te doen,  zeker als je  ook nog op vakantie gaat,  want dat ga ik ook heel graag!

Daarom heb ik veel respect voor mensen die met weinig duiven bij de generale kampioenen meedoen. Daar is geen plek om halfjes aan te houden die worden er gewoon uit gezift en zo hou je natuurlijk de beste over met een uitstekende stam duiven in je hok.

Tot slot,

Afgelopen vrijdag was de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie op de club altijd gezellig met een hapje en een drankje, goed geregeld door het bestuur!

Ook heb ik een hoop nieuwe leden gezien, dit komt omdat de andere vereniging in Hardinxveld gestopt is door een te klein aantal leden. Nu tellen we toch bijna 50 spelende hokken en de  eerste weken dik 1300 duiven. Dat is tegenwoordig erg bijzonder want de duivensport gaat jammer genoeg  met grote stappen achteruit!

Iedereen succes met de kweek!

Tot de volgende keer,

Max