Nieuws uit Terneuzen - Gebr. Dekker (week 34)

20-08-2015 18:12

Er is te weinig zon onder het nieuws.

De vakantie is weer bijna voorbij. Tijd om terug te kijken op de laatste 2 weken duivensport en het vizier weer op het volgende seizoen te richten. Met seizoen bedoel ik dan van de duiven, de rui, maar ook de herfst wat natuurlijk samen op gaat. Hopelijk blijft het nog een paar weken mooi weer, want de laatste tijd was het niet veel met het weer op zaterdag. Ook de reden dat je onze uitslagen mist......

Over de zon

Heb niet voor niets bovenstaande gezegde gekozen! Zowel in duivenland als in de andere kranten lees je veel slecht nieuws en zie je weinig zonnige momenten voorbij komen. Terwijl een zonnestraaltje je soms weer genoeg energie kan geven voor een hele week!

Een doodsteek voor de duivensport is het negatieve nieuws in alle kranten in België over de catastrofe vanuit Chateauroux. Het was en is hot-news. Elke krant, elke nieuws site, elke radio zender in België was dagenlang bezig met dit onderwerp. Waren het niet een soort klokkenluiders? Vele zuiderburen hebben genoeg van de onverantwoorde lossingen, maar alles word in de doofpot gestopt. Weet u nog de vlucht vanuit Fontenay vorig seizoen bij de Belgen? 's Avonds bijna geen duiven thuis. Ook hot-news. Later nooit meer iets van vernomen. Maar de 'groenen' ontwaken uit een slaap. Dit jaar hetzelfde liedje, maar nu met nog meer publiciteit. In vakantie tijd verwacht je niet snel berichtjes van collega's. Die kreeg ik nu wel met maar 1 vraag. Waren het jou duiven die de weg kwijt waren afgelopen weekend? Het bereikt dus echt iedereen!! En achteraf is een koe in zijn kont kijken, maar die manden in Chateauroux hadden gewoon dicht moeten blijven, dat kon een leek nog zien!

Een week of 2 geleden verliepen enkele jonge duiven vluchten, zoals we ondertussen wel gewend zijn, zeer stroef in enkele afdelingen. Ik meen toen wij de vlucht vanuit Bergerac vervlogen. Het leek prachtig weer, maar 1 ding viel mij op aan de zon en de lucht. De zon had een regenboogje onder zich hangen en dat weerkaatste op sommige plaatsen in de lucht! Geen goed teken dus! Dat kwam wel uit ook! De jongen die al 3 a 4x mee geweest zijn hebben daar niet of nauwelijks last van, maar de jongen die in de stress alle kanten (van de eerste keer mand e.d) opschieten duidelijk wel. Je vangt dan per week ook een mand vol vreemde duiven op! Sommige allemaal van 1 afdeling. Wat ik me dan wel eens afvraag is hoe sommige melkers het durven om jongen die nog op 1 of 2 oude pennen, zonder dekveren enz. mee te geven op een vlucht, zij het als trainingsduif! Vroeger was alles beter, zoals je vaak hoort en kon dit misschien wel, maar ik denk niet dat dit bevorderlijk is voor die vaak nog piep jonge duifjes.

Vergaderperiode

Zag de eerste datums weer al voorbij komen van de afdelingsvergaderingen! Het grappige is dat de melkers in de winter bijna nooit wat te 'melken' hebben over het reilen en zeilen van de vluchten. Maar o wee als de vluchten beginnen..... Dan moest dit anders en dat anders. Van West naar Oost en andersom rijden. Enz. Daar is de winter voor en duivenmelker ben je 365 dagen per jaar dus mag je je stem ook laten horen in die andere 150 dagen wanneer er geen vluchten zijn. Een bestuur kan nu eenmaal niet alles alleen beslissen en staan vaak open voor opbouwende kritiek of nuttige en realistischetips!

De Eenhoksrace's

Misschien wel de toekomst van de duivensport. Duiven aanleveren; Direct afrekenen en een ander de rest laten doen. Het principe is gewoon hetzelfde dan wanneer je thuis de sport beoefend, alleen de verzorging is algemeen. En er is een prijzenpot die veel groter is dan wanneer je in de eigen afdeling speelt. Als je uitslagen van jaren terug bekijkt en de bedragen die je kon winnen is het veel afgezakt. Daar leeft het juist en kan iedereen zijn geld (deels) terug winnen! De Belgian Master is voorbij. Enkel de verkoop komt nog en dan zit jaar 2 voor ons er op. 1e jaar 10 mee. 5 in de eindrace. 2 terug. Dit jaar 4 mee en het hele 'programma' met 2 duiven gespeeld. Bij een Eenhoksrace met je genieten van de dag successen! Het is zo complex dat het bijna onmogelijk is om 4x goed te presteren en een Asduif titel te behalen. Daarom waren we ook erg blij met de 18e plaatst in de eerste Asduif Finale Race met 'Robert'. Hij is een zoon van 'Remco' die vader is van de '599', '596'11e NPO La. Souterraine en 'De 76' die bij Wattel de TXT won op Bourges en 8e Asduif Dagfond was in de afdeling. Hij stond gekoppeld tegen een kl. dochter van 'De Bender' van H. Scheffel. Het duifje wat gister voor ons de 61e plaats op eiste in de eindfinale komt uit een zoon van de provinciale overwinnaar van D. Noom. (lijn 666 en J. de Belser) x'New Kids Turbo' die afkomstig is van Wattel. New Kids Turbo is een 100% Schaerlackens duif. Haar vader is 'Rondo' van Berth Knaven, terwijl de moeder een dochter is van Stamkoppel B. Jammer dat het in 2 dagen moest door de weersomstandigheden, maar daar raken we ondertussen aangewend. Het was zwaar, te zwaar. Nog geen 200 hebben op dit moment het hok bereikt. De laatste Asduif race die ook niet vlekkeloos verliep en 4 dagen later de mand in voor de eindrace is eigenlijk te gek! Dat risico neem je wanneer je meedoet aan deze evenementen! De winnaars zijn absoluut taaie rakkers die een half uur los vooruit vlogen!

In Denemarken zitten er ook nog 2 van de 4. Hier spelen we onder onze eigen naam en wonnen vorige week maandag de 27e plaats. Dit was de eerste Nederlandse duif! Hier is de finale op 29 augustus. Het duifje was dit presteerde komt uit 2 duiven van B. Knaven. We vinden vooral de lijn van de Ace Four terug in deze duif evenals Christel en Blue Els. We zijn benieuwd hoe ze zich zullen klasseren in de eind race! Leuke referentie is dat een volle broer/zus van de '229' die bij ons als 2 eerste won bij P. Neels ook een eerste won! Ook bij Jaap en Arjaan zitten 2 jonge doffertjes van ons. Uit'3043'x moeder Maurice. Ze zitten steeds bij hun eerste duiven....

Op eigen hok

Zitten de oude op kleine jongen en mogen doen en laten wat ze willen. De jongen zitten ook bij elkaar en scharrelen er rustig op los. De latere jongen worden tijdens de Natour opgeleerd. Deze korfde ik recht in op Quievrain. Resultaat 23 mee 5 kwijt. Das iets anders dan 12x opleren en de helft kwijt zijn. Toch zou ik dat in Juni niet durven. Veel gehoord en ons hok ook niet voorbij gegaan is One Eye Cold. Een virus menen de meeste. Ik denk er anders over. Het duurde eigenlijk lang voordat de duiven dit kregen. Hoe gek is het dat je als melker tegenwoordig al op de ziektes zit te wachten, omdat het nu eenmaal komt! De licht doorlatende pannen lagen nog niet terug in het hok en we dachten laten we ze er als nog in leggen. Resultaat. 2 dagen later een duifje wat in het volle licht zat, door dat de pannen er op lagen, kreeg OEC. Nog steeds een virus? Ik denk het niet. De jongen zitten 3 a 4 maanden in het donker. Krijgen direct het volle zonlicht op hun 'toeter' en dat oog raakt geïrriteerd. Of zou het allemaal zo toevallig zijn dat ze al besmet waren en ook 2 dagen later het zichtbaar werd? Dit duikt vaak op wanneer het lang geregend heeft, vochtig is en opeens de stekende zon weer tevoorschijn komt. Allemaal te toevallig dat dan opeens ook dat virus uitbreekt!! A.s. week de Natour vanuit Roye. Iedereen Succes!

Noteer in de agenda 2 en 3 oktober verkoop voor de jeugdige kankerpatiëntjes die we een onvergetelijke vakantie willen bezorgen. Er zitten topbonnen bij van o.a. J. Hooymans, Gebr. Scheele. Pipa Elite Center, K. Minderhoud, Traas, Baan enz. 2 oktober in Arnemuiden 3 oktober in Sluiskil. Ik hoop de eerste week van
september de complete catalogus klaar te hebben!

Gebr. Dekker