Nieuws uit Terneuzen - Gebr. Dekker (week 43)

20-10-2015 15:30

Met je kop in het zand, zie je niet waar de trappen vandaan komen.

Allereerst vandaag de website weer een klein beetje actueel gemaakt en de verenigingskampioenschappen toegevoegd. De Samenspel en Afdelingskampioenschappen zullen snel volgen. Ook het 'kopje' duiven is weer wat opgefrist. Over de duiven op eigen hok is weinig te vertellen. Ze zitten inmiddels gescheiden op de fond duiven na. De jonge doffers zitten in hun toekomstige hok. De duivinnen zitten, zoals elk jaar, in het jonge duivenhok zodat ze dag en nacht in de ren kunnen. Deze komen tot aan de kerst niet meer buiten. De doffers daar in tegen worden binnen een week of 2 weer uitgelaten. Kwestie van gemak. Verder is afgelopen vrijdag Gert-Jan Beute samen met maatje Willem op bezoek geweest. We hebben al een poosje goed contact met deze mannen. Een jaar geleden kwamen ze hier ook om duiven te bekijken en keuren en dat was goed
bevallen, zodat we dit jaar weer een afspraak gemaakt hebben. Ik zie sommige denken geloven jullie hier dan in? Waarom niet? 2 weten meer dan een en zijn oordeel is geen wet van meden en perzen. Wanneer ik onze As duiven liet keuren of eerste prijswinnaar kwamen hier allemaal goede beoordelingen uit, zonder dat hij wist welke hij in de hand had...... en wanneer je niet vies bent van een middagje over duiven 'melken' is het alleen maar leuk. Van 20 achtjes naar 70 lijkt me ook wel een verbetering en we hopen dat dit natuurlijk ook doorzet in de prestaties!

Kweek en Selectie

Zoals jullie weten staat er elke week een duif op de voorpagina van ons lijfblad Het Spoor der Kampioenen. Eerste prijswinnaars of As duiven in groot verband krijgen een halve pagina om zich voor te stellen. In de wandelgangen hoor ik dat ook de dames van duivenmelkers dit erg leuk vinden om te lezen, omdat het word geschreven vanuit de duif zelf! Nadat ik een artikel had gelezen over het vrij koppelen van duiven ben ik bij gaan houden hoeveel van deze toppers het resultaat zijn van een 'Lucky shot' of een 'bewuste koppeling'! Sommige menen dat er meer of sneller goede komen uit duiven die vrij mogen kiezen wanneer er gekoppeld word. Niet 1 duif in de afgelopen maanden was een resultaat van een vrije koppeling!!! De kanttekening daarbij is dat waarschijnlijk niet veel melkers hun duiven vrij laten koppelen, maar het gebeurd geregeld dat andere duiven met elkaar in een bak kruipen en daar gaan broeden. Geen extra resultaten dus! Selectie is vaak het moeilijkste in onze sport. Wanneer je heel rechtlijnig bent is het ook heel gemakkelijk. Waar leg je dat lat? 7 x 1 op 10? Makkelijk... de rest kan worden verwijderd! Maar zo werkt het helaas niet. Want we geloven met zijn allen dat er misschien ooit nog wel eens een goede uit zal komen, omdat die bij die en die vandaan komt!
Helaas, word je 99,5 keer van de 100 teleurgesteld! Bij elke duif kunnen we wel wat verzinnen om deze toch nog maar een jaar door te houden.... Het draait altijd uit op niks! Dit jaar heb ik er ook weer 2 lijnen van tussen gehaald. Ik denk dat ze niet aan de wensen voldoen. Daar tegen over heb ik 1 koppel een jong laten groot brengen waar alle duiven die bij ons fatsoenlijk presteren in de stamboom zitten en lichte inteelt is. Ik ben benieuwd naar het resultaat! Voor de kweek kreeg ik ooit de raad: koppel de 1e prijs tegen de 1e prijs. De 2e tegen de 2e prijs en een Asduif tegen een Asduif. Uit de rest moet je niet kweken, want die kunnen niet mee! Dan zijn we snel klaar hier op Terneuzen Airport! Toch hebben we deze winter zo gekoppeld (de rest natuurlijk ook....) en het 'straffe' is dat onze beste jonge duiven uit deze vliegkoppels komen!!! of is het niet 'staf' en komt de theorie, die vrij simpel is, gewoon uit in de praktijk?

Van alles wat

Tijdens de verkoop van de Goede Doelen kwam er ook een collega kijken tijdens de veiling in Arnemuiden. Puur vanuit interesse en hij wilde en bijdrage leveren. In de pauze vroeg ik even wat hij er van vond. 2 dingen vielen hem op! Duivenmelkers zijn een apart soort volk wat we natuurlijk al lang wisten (de redenen die hij noemde zal ik hier maar achterwege laten ;) ..... en de veilingen die er georganiseerd werden. Hij struinde internet wat af en schrok zich een hoedje van het aantal veilingen wat online stond en wat nog moest komen! Een signaal voor ons!! Goed nieuws is dat hij ook met de duivensport gaat beginnen, samen met mijn andere collega die een herintreder is. Laat zijn schoonzoon nu ook duivenmelker zijn, maatje Patrick die in 2015 Zeeland onveilig gaat maken tijdens het jonge duivenspel! 10 oktober bezocht ik de Habru dag in Doetichem.

Mooi forum, goede sfeer en een hoop gezelligheid. Dit forum stond al 2 jaar op mijn lijstje, maar dit keer lukte het eindelijk om eens te gaan! Hoor je veel nieuwe dingen? Nee, maar soms is een bevestiging krijgen al genoeg! A.s weekend het jubilea van de duivenclub in Schoondijke die 100 jaar bestaan en daarna zullen fuseren. Ook de prijsuitreiking van de Marathon Zeeland staat nog in de agenda op 31 oktober in 't Keldertje aan de Haarmanweg! Wie weet tot ziens!

Gebr. Dekker